Cum ne-a tras-o Guvernul cu plafonarea polițelor RCA

Credit foto: David Muntean/Adevărul

Share This:

Guvernul a aprobat plafonarea polițelor RCA, adică asigurătorii nu vor avea voie să depășească un anumit tarif pentru acest produs. Tariful e stabilit în funcție de capacitatea cilindrică a autovehiculelor, dar și de vârsta și experiența la volan a șoferilor. Vestea proastă e că această plafonare e valabilă doar șase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. După această dată, asigurătorii vor putea practica din nou tarife „nesimțite”. Vestea și mai proastă e că tarifele polițelor RCA vor fi mai mari pentru persoanele fizice odată cu această plafonare. Haideți să vedem ce a aprobat Guvernul!

După plafonarea polițelor RCA, cea mai ieftină asigurare pentru șoferii din România nu ar trebui să depășească 541 de lei pe an. Pentru a beneficia de o asemenea „pleașcă” trebuie să ai peste 60 de ani și să conduci un autoturism cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 și 1.400 de centimetri cubi. Un puști care are cel mult 25 de ani și conduce o mașină similară va plăti, probabil din banii lu’ taică-su, 985 de lei pe an. Însă, dacă vrea bolid cu peste 2.500 de centimetri cubi, va plăti până la 3.087 de lei pe an, la experiența de șofer pe care o are.

Un tânăr fără ifose, cu vârsta de până la 30 de ani, care conduce o mașină cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.401 și 1.600 cmc, va avea o primă de asigurare de până la 942 de lei pe an. Adică, la fel de mult cât plătește pentru o asigurare CASCO. Vezi AICI care sunt tarifele maximale după plafonarea polițelor RCA.

Prin această plafonare a tarifelor practicate de firmele de asigurare, Guvernul nu a făcut altceva decât să-i defavorizeze pe șoferii persoane fizice. Plafoanele impuse sunt mai mari decât valorile RCA de până acum, iar firmele de asigurări vor merge, mai mult ca sigur, pe tarifele maximale. Iată un exemplu! Un șofer de 35 de ani, domiciliat în București, cu experiență de 15 ani, posesor al unui autoturism Opel Astra (1.598 cmc, 85 CP, 1.750 kg masă, 5 locuri, motorizare: benzină), avea următoarele opțiuni înainte de plafonarea polițelor RCA:

Allianz Țiriac: 572,2 lei/6 luni (+42% față de ian. 2015); 643,4 lei/12 luni (+6%)

Euroins: 262,3 lei/6 luni (+1% față de ian. 2015); 493,05 lei/12 luni (+0%)




Omniasig: 448 lei/6 luni (+14% față de ian. 2015); 731 lei/12 luni (+8%)

Uniqua: 255,2 lei/6 luni (-19% față de ian. 2015); 377 lei/12 luni (-27%).

Acum, după aprobarea tarifelor maximale, firmele de asigurări îi pot percepe până la 712 lei pe an. Și pun pariu că asigurătorii vor merge pe tarif maxim sau pe o valoare apropiată celui maxim.

Guvernul a luat decizia plafonării tarifelor RCA după o serie de proteste ale companiilor de transport. Cetățeanul de rând nu a ieșit în stradă, de parcă nu l-ar fi interesat deloc banii lui. În ciuda acestui fapt, Executivul a argumentat că a luat decizia plafonării nu pentru că asigurătorii ar fi fost nesimțiți, ci pentru că unii dintre ei au practicat în trecut tarife prea mici. Prețurile de dumping practicate de anumiți asigurători au cauzat astfel pierderi imense acestora și, în final, falimentul.

Având în vedere împrejurările excepționale, precum disfuncționalitatea evidentă a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, consecinţă a ieșirii recente din piața asigurărilor a unor operatori care vindeau ieftin, dar cu pierderi masive, precum și a situațiilor de dificultate financiară majoră ale unor societăți din piață, fapt ce a generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață. La acestea se adaugă volatilitatea ridicată și dispersia extremă a tarifelor de primă RCA pe categorii de risc similare, precum și evoluțiile impredictibile ale unor componente de cost ale asigurării obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, Guvernul adoptă prezenta hotărâre…”

Reprezentanții Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) semnalează faptul că polițele RCA pentru transportatori s-au redus la cu circa 40%, în 17 octombrie 2016, însă acestea au fost majorate cu 31% pentru persoane fizice. Prețul RCA pentru persoanele fizice a crescut de la 466 de lei la 610 lei. Dacă ne întoarcem în timp, vom constata că tarifele RCA au fost majorate artificial și au ajuns la prețuri exorbitante. Polițele RCA pentru tineri au crescut cu peste 300%, de la circa 585 de lei/an în luna iunie 2014, la 1.760 lei/an în luna februarie 2016.

„Produsul RCA a cunoscut în 2016 cea mai mare creștere de preț (24%) dintre toate produsele comercializate în România din ultimul an, acesta având și caracter obligatoriu! Decizia de plafonare a tarifelor RCA, deși rezolvă pe termen scurt problema prețului RCA pentru transportatori, are ca efect defavorizarea persoanelor fizice”, spun reprezentanții ASSAI. Care credeți că au fost prețurile-etalon, după care s-au stabiilt plafoanele? Cele din 2014 sau cele din 2016?

Citește și:

Tarife RCA 2016. Cât te costă o poliță RCA la început de an



Be the first to comment on "Cum ne-a tras-o Guvernul cu plafonarea polițelor RCA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.