Românii care vor să se pună la adăpost de epidemii/pandemii (coronavirus e la modă) au dreptul la concediu și indemnizație pentru carantină. Conform OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, și normelor de aplicare, asigurații la sistemul de sănătate pot accesa acest tip de concediu în scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă.
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că aceste drepturi se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.
„În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni”, spune reprezentanții CNAS.
Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Câți bani poți primi sub formă de indemnizație pentru carantină
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Baza de calcul se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Baza de calcul lunară se plafonează la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Pornind de la baza de calcul, se determina media zilnică prin împărțirea bazei ultimelor 6 luni la numărul de zile de stagiu din ultimele 6 luni.
Așadar, indemnizația pentru carantină se stabilește astfel: Sumă salarii brute ultimele 6 luni/suma zilelor stagiu pe ultimele 6 luni x 75% x numărul de zile de concediu de carantină.
Citește și: Un român din focarul de coronavirus din China mi-a spus de ce ne isterizăm degeaba în România
„Menționăm că în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevăzută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală)”, transmite CNAS.
Noi reguli penru declararea carantinei
Începând cu ziua de miercuri, 26 februarie 2020, regulile prinvind declararea carantinei au fost schimbate prin ordin al ministrului sănătății. Astfel, o comunitate din România poate fi plasată în carantină dacă se înregistrează mai mult de 3 cazuri de coronavirus cu legătură între ele.
În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Credit foto: Ani Kolleshi/UNSPLASH
Multumesc mult pentru informatie!