Cum primești servicii medicale dacă nu ai card de sănătate

Share This:

Sistemul de citire a cardurilor de sănătate a crăpat încă din prima zi de funcționare. Medicii de familie nu au putut înregistra consultațiile și rețetele, iar farmaciile au fost nevoite să găsească soluții alternative pentru a elibera medicamentele compensate sau gratuite. Și unii și ceilalți au s-au apărat cu greu de ocările pacienților, sătui de câte experimente mai face statul pe pielea lor. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne spun să nu ne panicăm, căci acest lucru nu ne privează de servicii medicale. E adevărat, dar nu ne privează nici de bâlbe, nesincronizări, nervi întinși la maximum și drumuri nesfârșite la casele de asigurări.

„Acel cetățean care apare în sistem ca având cardul emis, are dreptul la servicii medicale, iar celui care acordă asistență medicală îi este decontată valoarea”.

„Dacă cineva nu a intrat în posesia cardului, acești pacienți nu trebuie să își facă griji, pentru că vor primi servicii medicale”, spune șeful CNAS, Vasile Ciurchea. Bine, bine, dar cum?

Iată cum!

Românii care nu au intrat în posesia cardului de sănătate nu pot fi privați de servicii medicale (consultații, tratament decontat de stat, rețete compensate sau gratuite). Ei sunt verificați în baza de date a CNAS dacă sunt asigurați și sunt trecuți pe liste speciale în momentul în care se prezintă la medic. Aceste cazuri sunt monitorizate separat pentru a se vedea ce servicii, decontate de CNAS, au fost prestate de furnizorii aflați sub contract cu Casa de asigurări.

Pentru eliberarea medicamentelor compensate sau gratuite, asigurații care nu au intrat încă în posesia cardurilor sau nu le-au activat la medicul de familie pot fi verificați de farmacist în sistemul informatic SIUI, pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pacienții care nu vor să beneficieze de card din motive religioase trebuie să prezinte o adeverință de asigurat. Aceasta se obține de la Casa de asigurări din zona de domiciliu și e valabilă trei luni. În cazul în care sistemul de citire a cardurilor nu e funcțional sau dă erori, asigurații pot intra în posesia medicamentelor dacă trimit alt asigurat să facă acest lucru în numele lor. „Împuternicitul” va prezenta la farmacie doar actul de identitate, nu și cardul de sănătate.

Știai că…

…în momentul de față circa 800.000 de români nu au intrat în posesia cardului de sănătate?

…ieri, în doar 6 ore, au fost validate peste 116.700 de servicii medicale (cu sau fără card de sănătate)?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.