Cum s-a mărit în mod artificial suprafața României sau de ce să mergi anul ăsta la mare în sudul litoralului

Credit foto: panopixel.ro

Share This:

Țara noastră-i dodoloață. Mai împlinită decât anul trecut, căci a mai pus câteva hectare pe ea, pe ici pe colo, prin părțile esențiale. Suprafața României s-a mărit cu 42 de hectare după ce plajele stațiunilor din sudul litoralului au fost extinse prin înnisipare. Uscatul a câștigat teren în dauna mării în stațiunile Mamaia (sud), Tomis (Nord, Sud și Centru) și Eforie Nord, în urma unor ample lucrări care au costat peste 170 de milioane de euro.

La extinderea plajelor românești se lucrează încă din august 2013 (cu tot cu birocrația care precedă organizările de șantier), grație unor contracte semnate de Administrația Bazinală de apă Dobrogea-Litoral (ABADL) cu două mari companii de profil, Porr Bau GmbH din Austria și Van Oord Dredgind and Marine Constructors din Olanda. Lucrările nu au fost o fiță a Ministerului Mediului, nici o încercare de a mai subtiliza niște bani europeni ori de la bugetul de stat.

Ele au fost absolut necesare pentru protecția litoralului românesc, care s-a confruntat în ultimii 30 de ani cu mari probleme existențiale. Adică l-a cam înghițit marea asta nesătulă.

Credit foto: panopixel.ro
Credit foto: panopixel.ro

În cadrul lucrărilor de recâștigare a supremației uscatului s-a reușit reabilitarea și extinderea digurilor de suprafață pe o lungime de 4.000 de metri și a celor submerse pe 1.400 de metri. „Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfășurat continuu, zi și noapte, în perioada august – octombrie 2015, prin pomparea din adâncuri a aproximativ 3,5 milioane de metri cubi de nisip. Astfel, lărgirea plajelor s-a făcut până la o lăţime de 100 de metri, având cota superioară între 2,5 și 3 metri peste nivelul mării. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional de Mediu și a costat 170.406.668 euro, din care aproximativ 15% a fost contribuția statului român”, ne spun reprezentanții Ministerului Mediului.

Nava Utrecht a aspirat nisipul de împrumut de pe fundul Mării Negre...
Nava Utrecht a aspirat nisipul de împrumut de pe fundul Mării Negre…
... și l-a pompat spre țărm cu ajutorul unor țevi de mari dimensiuni
… și l-a pompat spre țărm cu ajutorul unor țevi de mari dimensiuni

Cum au fost extinse plajele

Olandezii de la Van Oord ne-au furnizat niște imagini senzaționale din timpul lucrărilor de înnisipare a plajelor din zona Constanța (Tomis, Nord, Sud și Centru), din care ne putem da seama cât de solicitant a fost acest proiect. Nisipul folosit la extinderea plajelor românești a fost dragat de pe fundul mării, cu ajutorul unor nave de mare tonaj.

„Nisipul de împrumut”, cum este numit materialul relocat, a fost identificat în apele teritoriale românești, în imediata apropiere a orașului Constanța. El a fost „cules” de la o adâncime de circa 27 de metri cu ajutorul unor tubulaturi submarine, care au echipat draga autorefulantă Utrecht. Aproape fiecare etapă a lucrării de extindere a plajelor din zona Constanța a fost filmată cu ajutorul unei drone.

Tomis inainte si dupa 1

Cu adevărat spectaculos este rezultatul acestor intervenții majoare asupra litoralului românesc. Din imaginile captate de dronă la finalizarea lucrărilor se poate vedea cât de înguste erau plajele înainte de intervenție și cât de mult a fost împinsă marea pentru a crea condiții mai bune pentru tursimul estival.

Tomis inainte si dupa 3

Compania olandeză care a executat aceste lucrări pe plajele de la Constanța e aceeași care a construit mult mai celebrele insule artificiale din Dubai.

Palm Jumeirah. Credit foto: blog.bayut.com
Palm Jumeirah. Credit foto: blog.bayut.com
Jumana Island. Credit foto: vanoord.com
Jumana Island. Credit foto: vanoord.com

Începând din acest an, turiștii români și străini se pot bucura de plaje noi, mult extinse, în zona sudică a litoralului românesc. Plajele din Mamaia Sud, Tomis (Nord, Centru, Sud) și Eforie Nord apăreau, până nu demult, în studiile de specialitate, ca fiind în pericol de a se îngusta până la dispariția totală! După finalizarea lucrărilor, aceste plaje nu doar că au fost salvate, prin intervenții tehnice care le asigură stabilitatea pentru cel puțin 50 de ani, dar au fost și extinse, spre mare, cu peste 100 de m lățime.

Odată cu finalizarea acestui proiect de amploare, teritoriul țării noastre crescut cu circa 42 de hectare. Sunt convinsă că, imediat ce sezonul estival începe, zona litoralului sudic al Mării Negre va fi extrem de vizitată de turiști, pentru că plajele de aici fac diferența”, spune Olimpia NEGRU, secretar de stat pentru Ape în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Noile sectoare de plajă sunt gata pentru a fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. „Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora”, spun reprezentanții Ministerului Mediului. Vestea bună e că, până când acest proces va fi încheiat, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de turiști.

Notă: Suprafața unei țări, încăperi sau a oricărui alt spațiu se măsoară înmulțind lungimea cu lățimea lui. Rezultă o sumă în kilometri, metri, centimetri pătrați. Cele 42 de hectare de plajă echivalează cu 0,42 kilometri pătrați, o suprafață infimă raportată la suprafața României.

Suprafața României: 238.931 km pătrați, la care se adaugă 23.700 km pătrați din platforma Mării Negre.

Be the first to comment on "Cum s-a mărit în mod artificial suprafața României sau de ce să mergi anul ăsta la mare în sudul litoralului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.