România a suspendat toate zborurile către și dinspre Italia din cauza epidemiei de coronavirus, dar transporturile aeriene continuă în alte părți ale Europei și lumii. Dacă trebuie neapărat să zbori cu avionul, e bine să știi că există câteva măsuri de siguranță pe care le poți lua fără să riști să contractezi virusul SARS-CoV-2.
Pont 1
Spală-ți mâinile cu apă și săpun imediat ce ai trecut de controlul de securitate. Poți folosi și soluție pe bază de alcool, însă îndepărtează toate inelele și verighetele de pe degete, în oricare dintre situații! Tăvile în care îți depui lucrurile personale în vederea scanării computerizate sunt pline de bacterii, microbi și virusuri, iar unele studii susțin că găsești mai puțin pericol pe colacul de WC de acasă.
Pont 2
Nu-ți usca mâinile la uscătoarele cu aer cald sau la aparatele cu jet de aer din toaletele aeroportului deoarece acestea vor împrăștia și mai mult bacteriile. Un studiu din 2014 a demonstrat că numărul bacteriilor din apropierea aparatelor cu jet de aer în uz a fost de 4,5 ori mai mare decât în cazul folosirii șervețelelor de hârtie. În cazul uscătoarelor cu aer cald, diferența este și mai mare: de 27 de ori mai multe bacterii decât în cazul hârtiei.
Pont 3
Poate că te întrebai de ce nu am început cu masca de protecție. Răspunsul este că nu îți este atât de utilă pe cât ai putea crede. Așa că, înceteză s-o mai porți peste tot! Măștile cu filtre speciale sunt recomandate când te afli în imediata apropiere a unui bolnav (nu când mergi pe stradă), însă ele nu te protejează de coronavirus decât dacă sunt dotate și cu vizieră.
În cazul în care cineva strănută în direcția ta, iar vaporii îți intră în ochi sau se așază pe pielea feței, masca este absolut inutilă. De fapt, singura situație în care banala mască santinară de unică folosință poate bloca răspândirea virusului este atunci când e purtată de o persoană bolnavă.
Citește și: Epidemia de coronavirus. China a trimis primul avion cu ajutoare în Italia
Pont 4
Aerul din avion nu prezintă nici un pericol de răspândire a virusurilor, nici dacă vorbim de coronavirus. Sistemele de ventilație din aeronavele comerciale au fost dezvoltate în perioada în care fumatul era permis la bord. Pentru a putea elimina fumul de țigară și disconfortul provocat pasagerilor nefumători, sistemele de ventilație din avioane preluau aerul „poluat” și-l treceau imediat printr-o serie de filtre HEPA. La fel ca atunci, aerul proaspăt este suflat înapoi în cabină.
Pont 5
Folosește toaleta înainte de îmbarcarea în avion! Deja știi că ai mai mult spațiu la sol decât în aer și condiții mai bune pentru a te spăla pe mâini. Cică, în medie, 38% dintre pasagerii unui avion folosesc toaleta în zbor o singură dată. Circa 9% merg la WC de două ori, iar 3% o folosesc de mai mult de două ori. Foarte important! Indiferent unde te găsește nevoia, folosește mereu un șervețel când deschizi și închizi ușa toaletei și nu uita de apă și săpun după.
Pont 6
Nu uita de lucrurile din fața ta! Centura de siguranță, buzunarul cu broșuri și cotierele sunt locuri de unde poți lua ușor bacterii și microbi. Șterge-le cu un șervețel dezinfectant înainte de decolare și evită să duci mâinile la gură. Dacă în avion se servesc gustări sau mese, sari peste ele sau, măcar, nu mânca cu mâinile!
Pont 7
Deși nu te-ar proteja de coronavirus dacă stai bot în bot cu un bolnav, locurile din avion destinate clasei business sunt mai sigure datorită concentrației de microbi mai scăzute din aer. Fiecare aeronavă comercială are locuri la clasa I și, dacă ai putut observa, spațiul alocat fiecărui pasager este mult mai generos decât cele alocate pasagerilor care călătoresc la clasa economic. Dar, biletele la clasa I au prețuri mult mai mari.
Sursa: Biohacker’s Flu Guide: Fortifying Yourself Against Pathogens
Credit foto: Free-Photos/Pixabay.com
Be the first to comment on "Cum să călătorești în siguranță cu avionul în plină epidemie de coronavirus"