E dramă națională în Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” a persoanelor cu experiență militară pentru frontul din Ucraina. În total, până la 300.000 de cetățeni ruși, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, vor fi chemați la arme. În ziua anunțului făcut de Putin, Google a înregistrat o creștere semnificativă a căutărilor pentru fraza Cum să fugi din Rusia.
Cu puțin timp înainte de discursul public al președintelui, Duma de stat din Rusia a aprobat o lege care impune pedepse pentru refuzul mobilizării, capitulare și dezertare. Pedepsele pot ajunge până la 10 ani de închisoare.
Puși în fața acestei realități crude, mii de ruși au ieșit în stradă să protesteze față de decizia absurdă luată la Kremlin. Cei care nu au ieșit la protest, au căutat metode de a evita mobilizarea. Unii au găsit soluții pentru a nu deveni carne de tun în Ucraina. Iată ce răspunsuri au identificat la întrebarea Cum să fugi din Rusia și să scapi de mobilizare?
Metode ingenioase de a scăpa de încorporarea forțată
Convocările în armata lui Putin au început în noaptea de miercuri spre joi. Profesorii din școli au fost însărcinați să distribuie ordinele de încorporare elevilor majori. Adulții de 30, 40 sau chiar 50 de ani, au primit documente similare, iar organizațiile care luptă pentru drepturile omului în Rusia spun că mulți dintre cei chemați nu au experiență militară, nici chiar stagiul militar.
Cei chemați la oaste au primit o oră pentru a-și face bagajele și a se îmbarca în liniile-navetă puse le dispoziție de Armată, scrie The Guardian. Refuzul încorporării a fost pedepsit cu ridicarea forțată, corecții fizice și detenție.
Iată care sunt trucurile la care apelează rușii pentru a evita mobilizarea!
Accidentarea voluntară
Tinerii care au fost chemați la arme sunt dispuși să-și rupă o mână sau un picior, doar pentru a evita mobilizarea. Metoda a funcționat cu succes și în războaiele secolului XX, când militarii panicați recurgeau la accidentări voluntare pentru a fi evacuați de urgență de pe front.
Un bărbat din Kaliningrad i-a declarat unui jurnalist BBC că va face orice pentru a nu pleca la luptă în Ucraina. „O să-mi rup o mână, un picior, voi merge la închisoare, fac orice pentru a evita toată treaba asta”, a spus bărbatul.
Citește și: Dețin rușii arma care poate „paraliza” orice navă de război? Totul despre incidentul din Marea Neagră
Schimbarea adresei și a datelor de contact
Conform organizațiilor neguvernamentale, bărbații care sunt apți pentru luptă pot apela la alt truc: schimbarea adresei de domiciliu sau a datelor de contact. Deși această metodă a fost recomandată încă de la începutul verii, când doar se vorbea de posiblitatea unei mobilizări, reprezentanții ONG-urilor spun că ar putea funcționa și acum.
„Dacă vezi că situația e critică, atunci schimbă-ți adresa sau orașul de rezidență. Centrelor de încorporare din alte orașe nu le pasă de tine. De asemenea, ar fi bine să-ți schimbi numărul de telefon, astfel încât să te caute pentru mult timp”, spune Pavlo Lysianskyi, activist ucrainean pentru drepturile omului, reprezentant al Parlamentului ucrainean pentru regiunile Donețk și Luhansk. El a oferit aceste sfaturi bărbaților ruși din regiunile ocupate Donețk și Luhansk.
Falsificarea documetelor medicale
O boală inexistentă, mintală sau incompatibilă cu efortul fizic, poate fi inventată peste noapte. Însă, trebuie să găsești un medic dispus să-și pună parafa pe un document medical falsificat care să te țină departe de front. Bărbații din Rusia fac deja asta, pentru că fiecare cunoaște pe cineva, care știe pe cineva care poate să ajute la nevoie. Cum era la noi, în timpul regimului Ceaușescu. Și cum e și acum, în multe privințe.
Arestarea pentru consum de droguri
Chiar dacă nu obișnuiesc să consume substanțe interzise, acum e pentru o cauză nobilă. Rușii consumă droguri și speră să fie arestați și internați pentru a fi tratați de dependența de stupefiante. Este o opțiune riscantă, fiindcă înseamnă să intre, benevol, fix în gura lupului.
Cum să fugi din Rusia: zborurile spre Asia
Toate statele occidentale și-au închis granițele pentru cetățenii ruși, astfel că bărbații apți de luptă nu pot lua zboruri spre Vest. În schimb, zborurile spre Turcia, Albania, Georgia și alte state din estul Europei și din Asia au fost sold out. Companiile aeriene au și majorat prețurile biletelor, însă rușii care vor să scape de mobilizare plătesc oricât doar să poată ieși din țară. Miercuri, avioanele au plecat pline spre destinații precum Azerbaidjan și Uzbekistan.
Be the first to comment on "Cum să fugi din Rusia. Metodele prin care rușii apți de luptă evită mobilizarea"