Cum să păstrezi trandafirii proaspeți cât mai mult timp

Credit foto: Michael McAuliffe/UNSPLASH

Share This:

Că tot vine luna martie, când bărbații fac exces (nu-i așa?) de investiții în bucuriile simple ale femeilor din viața lor, acest articol ar putea fi chiar util. Nu pentru bărbați, care nu se mai interesează de flori imediat ce au scăpat de ele. Dar femeile ar putea găsi interesant să știe cum pot păstra trandafirii proaspeți (sau alte flori) cât mai mult timp posibil.

Aflați că e o întreagă filosofie, o incursiune în botanica primară a plantelor care ne bucură tuturor simțurile. Pentru câteva zile în plus de prospețime, florile trebuie tratate cel puțin la fel de drăgăstos ca animalele noastre de companie. Iată câțiva pași esențiali dacă vrei să păstrezi trandafirii proaspeți mai mult timp.

Selectarea trandafirilor

 • Cei care cumpără flori contribuie considerabil la creșterea duratei de viață a acestora. Așadar, pentru alegerea celor mai proaspeți trandafiri trebuie să pipăi ușor bulbul de la baza petalelor (vezi foto). Dacă este ferm și rigid, atunci e semn că trandafirii sunt proaspeți.
Credit foto: Meghan Schiereck/UNSPLASH
 • Alege trandafiri care au stat în camere frigorifice, unde temperatura este mai joasă decât cea de afară.
 • Inspectează tulpinile și frunzele pentru a verifica dacă florile nu sunt cumva rupte.
 • În drum spre casă sau spre persoana care le va primi e bine să le ții în apă. Știu, sună pretențios, dar asta chiar contează. Dacă petrec chiar și 5 minute fără apă, trandafirii vor avea de suferit.
 • Dacă ai trandafirii tăi, în grădină, și vrei să-i dăruiești cuiva, cu o noapte înainte de a-i tăia stropește-i cu apă! Iar când îi tai, folosește un cuțit sau un cutter, astfel încât unghiul de tăiere să fie de 45 de grade.

Pregătirea tulpinilor

Dacă te-ai debarasat onorabil de trandafiri, misiunea ta s-a încheiat. Acum începe corvoada celor care i-au primit. Procesul de prelungire a vieții trandafirilor începe cu pregătirea tulpinilor.

 • După ce ai primit florile e bine să scurtezi tulpinile, pe rând, cu un cuțit extrem de ascuțit sau un cutter. Unghiul de tăiere trebuie să fie de 45 de grade, însă nu asta este partea cea mai grea. Ca să păstrezi trandafirii proaspeți mai mult timp, tăierea ar trebui făcută sub apă, într-un vas mare sau o găleată.
 • După scurtarea tulpinilor se va trece la curățarea frunzelor în exces. Fiecare frunză care ar ajunge să plutească în vază trebuie îndepărată. Vor fi păstrate doar cele care nu intră în contact cu apa în care le pui.

Citește și: Mierea de Manuka, antibioticul 100% natural care te scapă de E.coli și Stafilococul auriu

 • Pentru o viață lungă, tulpinile trandafirilor nu trebuie să atingă fundul vazei. Astfel, păstrează o distanță de circa 2-3 centimetri între vază și tulpini.
 • Scurtarea tulpinilor (cu circa 2 cm) se va repeta la fiecare două zile, până când nu mai rămâne nimic din tulpini sau trandafirii își dau firescul și obștescul sfârșit.

Pregătirea vazei

 • Trandafirii, dar și alte flori pe care le primești la ocazii de tot felul, se simt mult mai bine în recipiente curate și aerisite. Din acest motiv, asigură-te că vaza în care le pui este spălată bine și nu păstrează urme de rugină sau mizerie.
Credit foto: Element5 Digital/UNSPLASH
 • Înlocuiește apa florilor de fiecare dată când scurtezi tulpinile și te vei putea bucura de ele mai multe zile decât te-ai fi așteptat inițial. PS: apa poate fi de la robinet.
 • Apa trebuie să ocupe trei sferturi din volumul total al vazei.
 • Ca să păstrezi trandafirii proaspeți și mai mult timp poți adăuga în apa din vază prafuri din comerț cu hrană pentru flori. Găsești așa ceva la florării sau în supermarketuri și sunt cea mai bună alegere pentru îndepărtarea bacteriilor care vor popula apa de flori. Un efect aproape la fel de bun îl are și aspirina.

Greu, nu?

Sursa aici

Be the first to comment on "Cum să păstrezi trandafirii proaspeți cât mai mult timp"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.