Cum să-ți faci viața mai ușoară dacă ești izolat la domiciliu – sfaturi OMS

Credit foto: Eric Antunes/Pexels.com

Share This:

Puțin peste 65.000 de români sunt, oficial, izolați la domiciliu, însă numărul celor care au ales această metodă se protecție în fața COVID-19 este mai mare. Multe companii și-au mutat activitatea în mediul online și și-au trimis angajații să muncească de acasă. Însă, dacă ești izolat la domiciliu pentru o lungă perioadă de vreme ai putea suferi de anxietate ori depresie din cauza piederii contactului cu lumea exterioară.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt conștienți de efectele izolării la domiciliu asupra sănătății mintale a oamenilor din lumea întreagă. Astfel, ei au lansat un mesaj puternic, prin intermediul directorului general al organizației, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a explicat într-o conferință transmisă live pe toate rețelele sociale ale OMS cât de importanți sunt tinerii în protejarea lor și a celor din jur.

Azi am un mesaj pentru tineri. Nu sunteți invincibili. Acest virus vă poate băga în spital pentru câteva săptămâni sau chiar să vă omoare. Chiar dacă nu vă îmbolnăviți, alegerile pe care le faceți în legătură cu locurile în care mergeți pot face diferența dintre viață și moarte pentru altcineva. Sunt recunoscător că atât de mulți tineri răspândsc mesajul, nu virusul”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Credit video: World Health Organisation/YouTube

Izolat la domiciliu – cum să-ți faci viața ușoară

În timpul acestei lungi perioade de timp petrecută la izolare e bine să continui să ai grijă de starea ta de sănătate, fizică și mintală. „Asta nu te va ajuta doar pe termen lung, ci și să lupți cu COVID-19 dacă o să te îmbolnăvești”, spune directorul OMS.

Dietă sănătoasă și eficientă

Hrănirea și hidratatea corespunzătoare ajută sistemul imunitar să facă față unei agresiuni din afară.

Limitează consumul de alcool și evită băuturile cu mult zahăr!

Nu fuma! Fumatul poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni severe dacă vei fi infectat cu noul coronavirus.

Nu uita de mișcare!

Chiar dacă ești izolat la domiciliu, poți face cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi, dacă ești adult, și 60 de minute de mișcare pe zi, pentru copii.

Dacă reglementările locale sau naționale îți permit, ieși din casă pentru o plimbare, o alergare și păstrează o distanță de siguranță față de ceilalți. Dacă nu poți ieși din casă, caută un filmuleț cu exerciții fizice disponibile online, dansează, fă yoga sau urcă și coboară scările”, mai sfătuiește directorul OMS.

Autoritățile române au recomandat ca activitățile fizice de menținere a sănătății să aibă loc cât mai aproape de casă, pe timpul zilei (între orele 6.00-22.00), în urma emiterii Ordonanței Militare nr. 2/2020. Detalii AICI.

Fă-ți munca de acasă confortabilă!

Dacă muncești de acasă ar trebui să nu stai în aceeași poziție/postură pentru perioade lungi de timp. Specialiștii OMS recomandă să te ridici și să te plimbi prin casă vreme de 3 minute la fiecare 30 de minute de activitate.

Intră în legătură cu colegii de la muncă, prin Skype, Facebook, Hangouts sau altă aplicație de video call pentru a comunica eficient despre sarcinile de serviciu! Totodată, ai putea schimba păreri sau cere sfaturi despre cum își petrece fiecare timpul în izolare.

Grijă la sănătatea mintală!

Ai grijă la sănătatea ta mintală! E normal să te simți stresat, confuz și temător în timpul acestei crize. Comunicarea cu oamenii pe care îi cunoști și în care ai încredere poate ajuta. Dar, să-i ajuți pe alți oameni din comunitatea ta poate ajuta la fel de mult. Vezi ce fac vecinii ori rudele tale! Compasiunea este un medicament”, mai spune dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Credit video: World Health Organisation/YouTube

Izolat la domiciliu ai putea cădea ușor pradă informațiilor distorsionate, manipulatoare sau panicarde despre răspândirea noului coronavirus. Dacă aceste informații te întristează, mai bine fă o pauză de la buletinele de știri ori de la articolele din mediul online! Revino doar o dată sau de două ori pe zi pentru a te pune la curent cu deciziile autorităților din țara în care te afli.

Dacă, totuși, ești dependent de informații despre pandemie și vrei să dai mai departe date actualizate despre evoluția îmbolnăvirilor, informează-te din surse de încredere (marile organe de presă interne și internaționale, site-urile autorităților române)!

Pentru a-i ajuta pe toți cei care se simt bulversați de avalanșa de informații din mediul online, OMS a luat legătura cu Facebook și WhatsApp în vederea realizării și transmiterii către utilizatori a unui newsletter autorizat, cu informații oficiale și profesioniste despre COVID-19. Aceste informații vor conține detalii despre simptome, transmitere și sfaturi legate de protejarea populației.

Credit foto: Eric Antunes/Pexels

Be the first to comment on "Cum să-ți faci viața mai ușoară dacă ești izolat la domiciliu – sfaturi OMS"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.