Cum să-ți vindeci teama de a vorbi în public în doar 12 săptămâni

Sursa foto: 123rf.com

Share This:

Oamenii timizi sunt simpatici, chiar drăguți. Unii sunt de-a dreptul atrăgători, fie că sunt femei, fie că sunt bărbați. Iată o teorie cu iz de axiomă, dar care, în fond, e un mare rahat. Cum poate fi simpatic unul care se codește o oră să te invite la dans, și cum poate fi atrăgător cineva care transpiră ca Bute în ring atunci când ține un discurs în fața bordului de conducere? Teama de a vorbi în public te transformă…

Și cum poți tu, da, cu tine vorbesc timidule, să accepți să fii privit cu milă de cei pe care ai putea chiar să-i domini? E timpul să schimbi ceva la tine! Și dacă te întrebi ce e de făcut mai întâi… Ei bine, ce-ar fi să ai mai multă încredere în tine? Și tu ai o voce care merită să fie auzită! Teama de a vorbi în public poate fi vindecată. Află cum!

Dragii mei, în momentul în care vă scriu aceste rânduri sunt pe cale să-mi schimb viața fundamental. Plănuiesc ca în 12 săptămâni să mă transform dintr-un timid „incurabil” într-un vorbitor de top, cu ajutorul unui curs de specialitate.

Și voi aveți nevoie de așa ceva, mai ales dacă activați în domenii care vă cer să vă adresați unei audiențe sofisticate, unei săli pline, comitetului director, colegilor sau subalternilor sau judecătorului la tribunal.

O să râdeți, dar ceea ce urmează să vă spun ar putea să vă ajute să câștigați un proces (dacă sunteți avocați), chiar dacă aveți adversari cu state vechi în această branșă. Nici în familie nu strică să aveți acea autoritate sau controlul pe care îl căutați în relația cu partenerul sau cu copiii voștri.

Cum îți dai seama că ai o problemă?

În fapt, timiditatea și frica de a vorbi în public se tratează tocmai prin exerciții de vorbit în public, de respirație, de dicție și de antrenare a volumului și tonalității vocii.

Care sunt primele semne că ai nevoie de un upgrade în această direcție? Păi, dacă îți transpiră mâinile de fiecare dată când te adresezi unui grup mai mare de două persoane, dacă te bâlbâi când ești pus să prezinți rezultatele muncii tale, dacă o iei la galop călare pe cuvinte, ori ai un discurs plat de adoarme lumea în sală mai ceva ca la „Somnoroase păsărele”, e clar că trebuie să te pui pe treabă.

De unde începi? Caută un trainer bun, care colaborează cu o școală de top a cărei expertiză e verificată și recomandată de un grup larg de oameni. Eu merg la DallesGO, un loc ce a devenit a doua mea casă și ale cărui cursuri vreau să le absolv pe rând, unul câte unul. Dacă îți rezervi încă de pe acum unloc la curs, care se reia în septembrie, ai o reducere de 30% din cost. Trainer e Teodora Mețiu, o tipă tare de tot, pentru care limbajul și discursul public nu mai au nici un secret.

Teama de a vorbi în public – câteva lecții care te vor ajuta

Lecția nr. 1. În primul rând, uită tot ce știai despre respirație. Acum va trebui să înveți din nou să respiri. Felul în care dozezi aerul care îți intră în plămâni este esențial în susținerea unui discurs reușit. Cei mai mulți oameni au o respirație „de cap”, adică își iau oxigenul necesar vorbirii din zona gâtului sau a toracelui.

Pentru a te adresa unei săli umplute până la refuz, de la pupitru sau de pe scenă, ai nevoie de mai mult de atât. Astfel, trebuie să descoperi și să antrenezi respirația diafragmatică, procedeu care presupune „colectarea” aerului din abdomen. Iată câteva exerciții care te vor ajuta să cultivi acest tip de respirație.

Inspiră pe nas preț de cinci secunde, ține aerul în piept încă cinci și evacuează-l pe durata altor cinci secunde. Repetă de zece-cincisprezece ori, apoi fă pauză. Execută acest exercițiu atât cât îți permite timpul, pentru a avea rezultate. Și continuă cu altul.

Inspiră aer pe nări preț de cinci secunde și expiră-l în zece secunde. Repetă exercițiul de câte ori simți nevoia.

Combină aceste serii de inspirat/expirat cu exercițiul următor și sigur te vei afla pe drumul cel bun. Alege un text de circa șapte rânduri (format A4, corp de literă 14) și citește-l dintr-o singură respirație. Știu, pare greu, și chiar este, dar sigur vei izbuti. Secretul reușitei stă în modul în care îți dozezi rezerva de aer.

Probabil nu-ți va ieși din prima, dar nu abandona, căci se poate. După ce ai trecut acest test, asigură-te că nu a fost o întâmplare și repetă-l. Apoi, poți trece la nivelul următor: citește același text, dintr-o singură respirație, dar de data aceasta mimând o alergare. Nu te minți singur! Dacă iei aer în timpul exercițiului oprește-te și ia-o de la capăt!

Alocă zece minute în fiecare zi pentru aceste exerciții de respirație și deja ești mai bun la acest capitol decât ai fost înainte să găsești acest articol pe Internet.

Lecția nr. 2. Cui nu i se împleticește limba-n gură când citește un text la prima vedere, când descoperă în el termeni aparent imposibil de pronunțat? Stăm prost cu dicția pentru că nu o antrenăm niciodată. Asta ne face să ne simțit penibili atunci când luăm cuvântul într-un grup de oameni.

De acum, teama de a vorbi în public e istorie, fiindcă știm ce trebuie să facem pentru a o învinge. Citește textul de mai jos cu voce tare și nu te opri când greșești. Repetă până ajungi să pronunți fiecare cuvânt așa cum e scris și la o viteză superioară celei pe care ai avut-o la prima lectură:

Cosașul Sașa când cosește, cât șase sași Sașa cosește. Căci însuși Sașa-i sas cât șase, cosește peste șapte sate.

Sau, poate, îți place acest text:

Bou breaz bârlobreaz din vacile bârlobrezenilor, nu-i greu a spune bou breaz bârlobreaz din vacile bârlobrezenilor, da-i mai greu a dezbârlobrezi bârlobrezitura boului breaz bârlobreaz din vacile bârlobrezenilor.

Ce zici de ăsta?

Pilalău cu pila lungă și-a pilit pila pe pungă. Pila-n pungă, punga-n pilă, Pilalău cu pila lungă pilește pila pilii cu pila lungă pe dunga pilii, până când punga-n pilă a pilit pila pilită-n dungă. Hmmm…..

Ți s-a umflat limba? Fă o pauză, sau oprește-te de tot! Nu uita să repeți mâine!

Avem și lecția nr. 3 (pagina următoare)

Be the first to comment on "Cum să-ți vindeci teama de a vorbi în public în doar 12 săptămâni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.