Pandemia de coronavirus ne-a schimbat multora obiceiurile și modul în care ne raportăm la igienă. Dacă sunt același om când vine vorba de spălatul și strânsul mâinilor, sunt mai atent la dezinfectarea suprafețelor, la mediul în care îmi desfășor activitatea, la virusurile și bacteriile care ne înconjoară. Lucrez de acasă de la începutul lunii martie și am ajuns să-mi cunosc casa și vecinii în toate detaliile.
De exemplu, știu de ce scârțâie patul la etajul 5 aproape în fiecare zi după ora 22.00, dar și că vecinul de vizavi are cel puțin două crize de strănut pe zi. N-are importanță.
Astea nu sunt aspecte negative (poate doar bormașina vecinului de la 2), așa că nu țin morțiș să mă întorc la serviciu. În mod special pentru că îmi place locul din care „livrez” muncă pentru angajatorul care mă plătește. Mi-am creat un mediu propice lucrului de la distanță și nu depind de nimeni de la job.
Ca să fiu productiv, mă trezesc devreme și lucrez „pe răcoare”. Cel mai bun randament îl am în primele 4 ore de la trezire, în intervalul 8.00 – 12.00. La prânz, lucrurile devin… lâncede. De fapt, eu devin lânced.
Cel mai important factor în determinarea performanței mele este să am o cameră de lucru perfect aerisită, curată și iluminată natural. Nu pot lucra în alte condiții. Ca urmare a crizei medicale actuale, mă interesează ca spațiul meu de lucru să fie complet dezinfectat de virusuri și bacterii și cred că metodele tradiționale nu dau randament.
Cum să purifici aerul din casă cu raze UV
Mai mult ca sigur ați auzit de razele ultraviolete (UV). Emise de Soare, ele sunt de trei tipuri, fiecare cu rolul lor. Razele UVA, care provoacă eriteme la nivelul pielii dacă nu folosești cremă cu factor de protecție corespunzător; UVB, care au un efect bronzant; UVC, care provoacă leziuni grave la nivelul pielii și au efect distructiv asupra celulelor.
Fiindcă s-a demonstrat științific că ceea ce te poate ucide îți poate fi și de folos uneori, razele UVC au primit o aplicație cât se poate de practică în viața noastră de zi cu zi: pot distruge virusurile și bacteriile dăunătoare, în doar câteva minute.
Unele dintre cele mai utilizate dispozitive de purificare a aerului, și accesibile în România, sunt sterilizatoarele Lavan cu lămpi UVC. Pentru că sunt atât de utile, au primit funcțiuni dintre cele mai variate: sterilizarea încăperilor, mașinilor, garderobei, telefonelor mobile, cheilor, banilor etc.
Cum funcționează un sterilizator cu lampă UVC
Pentru purificarea aerului dintr-o încăpere se folosește un purificator LavanUV de cameră. Dispozitivul se amplasează în centrul încăperii (sau în locul cu cea mai mare vizibilitate), se conectează la priză, se setează timpul de sterilizare (din telecomandă) și… de aici face el totul. Dispozitivul va emite lumină ultravioletă de tip UVC, care va distruge orice microorganism dăunător.
În contact cu aerul din cameră, radiațiile UV vor genera ozon, despre care se știe că miroase neplăcut. Prin urmare, este absolut necesar să ieși din încăperea în care acționează un sterilizator cu lampă UVC. După folosire, e bine să lași geamul deschis circa 30 de minute.
Chiar și așa, ozonul are rolul lui important. El poate pătrunde acolo unde lumina UV nu ajunge, asigurând o sterilizare completă. Mă rog, producătorul spune 99,99%, dar sincer nu știu pentru ce au lăsat acel 0,01%.
Aceste dispozitive de purificat aerul dintr-o cameră au fost testate și certificate pentru distrugerea virusurilor și bacteriilor cunoscute, precum Candida albicans, Staphylococcus aureus și E.Coli. Însă, cercetători din mai multe state ale lumii au declarat că lămpile cu raze UVC dau rezultate și în inactivarea noului tip de coronavirus – SARS-CoV-2.
Reprezentanții companiei de transport public din Shanghai, China, au folosit astfel de dispozitive pentru dezinfectarea autobuzelor. Un tunel clasic de spălare a vehiculelor a fost modificat și transformat în tunel de purificare, dotat cu 120 de lămpi UV.
Banca Centrală a Chinei a anunțat încă din luna februarie că a folosit această tehnologie pentru dezinfectarea tuturor bancnotelor deținute. O companie din provincia Guangdong a instalat lămpi cu raze UV în lifturi, dispozitive care se activează automat când ascensoarele nu sunt folosite.
Ce mai poți dezinfecta cu o lampă UV
Sterilizatoarele cu lampă UVC nu sunt doar pentru încăperi (60 metri pătrați). Aceste dispozitive au fost create și în variante mai mici, pentru sterililzarea/purificarea aerului din interiorul unui autovehicul, de exemplu. Virusurile și bacteriile nu lipsesc din acest loc. O lampă UV auto poate fi folosită pentru dezinfectarea unui spațiu mic precum interiorul unui autoturism, dulapurile cu haine, dulapul cu veselă din bucătărie, baia, pantofarul sau debaraua.
Pentru sterilizarea bunurilor personale mai mici (telefonul mobil, banii, cheile, măștile sanitare de protecție) se poate folosi o cutie sterilizatoare UV. Dispozitivul e conceput astfel încât bunurile să fie plasate în interior, iar sterilizarea se poate face și fără părăsirea încăperii. Același principiu e folosit și la sterilizarea intrumentarului medical.
Echipamente similare cu lămpi UVC folosesc și companiile aeriene, pentru dezinfectarea aeronavelor înainte de decolare. Mai mult, această tehnologie este din ce în ce mai utilizată în spitale, fiind considerată cea mai eficientă și, dacă vă vine să credeți, una dintre cele mai ieftine.
Credit foto: CDC/UNSPLAH
Super articolul, multumesc mult pentru sfaturi!
Singurul dezavantaj e ca trebuie sa nu stai in aceeasi incapere cu lampa cat timp e pornita, in rest pare o idee interesanta, Like!