Discuțiile despre cancer sunt întotdeauna tulburătoare, mai ales dacă știi cât de dramatică e trăirea celor care suferă de această boală neiertătoare. Dar, din câte probabil știi deja, toate tipurile de cancer au leac, iar în multe cazuri terapiile existente au o rată destul de mare de reușită. Cele mai de succes sunt terapiile personalizate precum imunoterapia, însă azi mi-am propus să vorbesc despre transplantul de celule stem hematopoietice în tratarea celor trei grupe mari de cancer de sânge. În cele ce urmează voi explica cum și, mai ales, de ce să devii donator de celule stem.
Înainte de asta, te invit să urmărești mai jos un video din care vei înțelege cum apare cancerul de sânge și cum se poate vindeca el cu ajutorul celulelor stem.
Cancerul de sânge este tratat în România cu metodele consacrate, iar din 2013, de când avem un Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pacienții români au acces la scară largă la cea mai de succes metodă: transplantul de celule stem hematopoietice.
Puțin peste 63.000 de români sunt înscriși în acest registru și sunt potențiali donatori de celule stem pentru bolnavi de cancer de sânge din toată Europa. Cum funcționeză acest registru, cum devii donator de celule stem și cum se ajunge la transplantul în sine voi explica în cele ce urmează. De ce să devii donator de celule stem hematopoietice.
De ce să devii donator de celule stem hematopoietice
În primul rând pentru că celulele stem reprezintă cea mai bună metodă de tratarea a cancerelor de sânge. În cursul anului 2018, circa 300 de români au beneficiat de transplant de celule compatibile, recoltate fie de la donatori din țară, fie de la donatori din alte state europene. Cele mai multe transplanturi realizate în România (141) au fost cu celule stem provenite de la donatori din Germania.
Explicația stă în compatibilitatea dintre donator și pacient. În cele mai multe cazuri (70%-75%) un membru al familiei nu este compatibil cu bolnavul.
Cum devii donator de celule stem hematopoietice
Orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani se poate înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Înscrierea se face online, pe site-ul Registrului. După completarea formularului de înscriere, vei primi acasă un plic cu instrucțiuni de urmat, care conține un kit de raclaj bucal. În traducere liberă, două bețișoare din plastic cu tampoane de vată, sterile, cu ajutorul cărora vei recolta salivă de pe pereții interiori ai obrazului.
Aceste mostre de salivă vor fi trimise cu același plic pe adresa RNDVCSH, împreună cu consimțământul și un chestionar medical, completate și semnate.
După ce ai trimis mostrele prelevate, acestea sunt analizate la un laborator acreditat și autorizat și ești sunat dacă ești un potențial donator. „Este foarte posibil să nu vă contactăm niciodată, dar dacă ați putea fi șansa la viață pentru cineva?”, spune dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național.
Bază de date comună
Ok, poate că ultima frază te-a băgat în ceață. Cum adică să nu fiu sunat niciodată? Explicația este că nu devii donator în momentul în care te-ai înscris în Registru. Lucrurile au alt mers și, întotdeauna, procedura este următoarea: în momentul în care un spital din Europa solicită celule stem pentru un pacient care necesită transplant, caută în baza de date comună (sistemul este folosit de toate unitățile medicale din Europa) pentru a identifica un posibil donator, compatibil din toate punctele de vedere cu bolnavul său.
Abia în acel moment ești sunat și întrebat dacă ești disponibil pentru un act de donare de celule stem hematopoietice. Cum am spus mai sus, s-ar putea să nu te sune nimeni, niciodată, semn că nu există încă acel bolnav care să fie complet compatibil cu tine, donatorul. Mai mult, trebuie să reții, celulele stem nu sunt prelevate în avans și depozitate într-o bancă de celule pentru a putea fi folosite la nevoie.
Recoltarea lor se face abia când un bolnav, cu o compatibilitate ridicată cu tine, are nevoie de acel transplant. Pentru ca un pacient să aibă șanse mai mari de a găsi un donator compatibil, este necesar ca numărul donatorilor să fie cât mai mare, mult mai mare decât în prezent. Spre deosebire de România, state europene ca Marea Britanie, Germania și Franța au între 5 și 8 milioane de donatori de celule stem hematopoietice.
Cum se pot recolta celulele stem hematopoietice
Există două metode de recoltare a celulelor stem hematopoietice, fiecare cu specificul, indicațiile și efectele lor adverse. Nu riscuri, ci ușoare efecte adverse. Prima, cea mai utilizată, este recoltarea de celule stem din sânge periferic (transfuzie braț sau artera femurală). Cea de-a doua, rar recomandată, prin puncție medulară, din oasele bazinului sau stern. Să le luăm pe rând!
Recoltarea de sânge periferic
Această metodă presupune stimularea, timp de trei zile, cu o injecție care se face intramuscular dimineața și seara, în vederea mobilizării unui număr cât mai mare de celule stem hematopoietice, care se găsesc în cantitate mare în măduva oaselor late (bazin și stern). „Acest tratament simulează, de fapt, o gripă, o viroză, dar fără să existe un germen, care determină mobilizarea în circulația generală a celulelor stem hematopoietice”, îmi spune dr. Aurora Dragomirișteanu, prezentă la conferința Donează & salvează, organizată marți de FABC și Societatea Română de Transplant Medular.
După cele trei zile de stimulare a celulelor stem hematopoietice, donatorul de celule revine la centrul de donare pentru procedura propriu-zisă. Iată în ce constă aceasta!
„În cazul în care donatorul are ambele vene bune, încât să reziste cele două-trei ore cât durează procedura, recoltarea are loc din plica brațului. Procedura durează două-trei ore pentru că numărul celulelor stem din sângele periferic nu este atât de mare, și atunci ele se extrag. Procedura presupune trecerea sângelui printr-un câmp electromagnetic, iar celulele stem hematopoietice sunt oprite în punga de colectare. Volumul sângelui nu depășește niciodată 150 de mililitri”, mai spune dr. Dragomirișteanu.
Dacă venele brațelor nu sunt suficient de vizibile, recoltarea se va face din vena femurală, cu ajutorul unui cateter.
Efecte adverse ale recoltării din sânge periferic
În timpul recoltării de celule stem din sânge periferic nu au fost semnalate efecte adverse. După recoltare, însă, donatorii pot simți unele simptome asemănătoare gripei, astenie, o ușoară redoare articulară (limitare a mișcărilor articulare). Aceste simptome pot dura de la câteva ore până la 24 de ore și cedează ușor cu paracetamol.
Puncționarea oaselor late (bazin sau stern)
Un donator de celule stem hematopoietice are la îndemână o a doua metodă de recoltare a celulelor salvatoare: puncționarea oaselor late din organism. Indicația este a medicului. E bine de știut că această metodă, deși nu necesită tratament stimulator prealabil și durează cel mult o oră, este rar recomandată de medicii specialiști. Există o explicație pentru asta.
„Cu excepția bolilor genetice, medicii nu recomandă puncția oaselor late, deoarece de acolo nu iei doar celule stem hematopoietice, ci și țesuț mezenchimal. Acesta nu poate fi total separat în momentul în care se face transplantul și, uneori, pacientul, și așa cu imunitate zero, trebuie să se adapteze la mai multe tipuri de celule. Rezultatele sunt mult mai bune când transplantul se face cu celule stem hematopoietice provenite din sânge periferic”, mai spune dr. Dragomirișteanu.
Procedura de recoltare din oasele late este dureroasă, fiindcă implică împungerea unui os. De aceea, totul se face sub anstezie generală. Donatorul este ținut sub observație câteva ore după puncție, după care poate pleca acasă.
Efecte adverse ale puncției osoase
Singurele efecte adverse ale acestei proceduri se referă la dureri resimțite la nivel osos, în locul în care a avut loc puncția. Un donator de celule stem hematopoietice care beneficiază de această procedură va primi recomandarea ca vreme de șapte zile să se abțină de la efort fizic susținut, care implică supunerea la o presiune ridicată a oaselor bazinului/sternului.
Bine de știut
28 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge
La fiecare 35 de secunde un pământean este diagnosticat cu cancer de sânge
Peste 80.000 de oameni din toată lumea caută, în fiecare an, un donator de celule stem hematopoietice compatibil
În România sunt 30 de bolnavi de cancer de sânge care caută un donator de celule stem, în acest moment.
Leave a comment