Când am decis să-mi deschid acest blog, am știut că va avea certificat de naștere .ro. Blog în limba română, cu domeniu înregistrat în România, părea cea mai bună alegere. Însă, un an mai târziu (2016) apăruseră niște extensii de domenii internet chiar cool. Și am zis că danbrumar.ro ar putea avea un alt certificat de naștere.
danbrumar.cloud ar suna bine, dar .cloud este o extensie care se potrivește cel mai bine site-urilor de servicii sau produse de storage, computing in cloud etc.
danbrumar.md, extensia de domeniu internet a Republicii Moldova, este atractivă pentru medicii din SUA, care își înscriu titlul de doctor în numele site-ului. Exemplu: johnsmith.md.
Navigând pe site-ul celor de la Hosterion, am dat peste o listă de extensii de domenii internet cu peste 700 de variante posibile. Și e una mai cool decât alta.
De ce aș schimba extensia domeniului meu: 3 atuuri
La nivel global sunt înregistrate peste 500 de milioane de domenii, iar cele mai populare extensii sunt .com, .net, .org, .edu și .gov. Adică primele care au apărut. Extensia .ro este populară în România, la sfârșitul anului 2021 fiind înregistrate nu mai puțin de 641.657 de domenii .ro.
„Ținând cont de aglomerarea domeniilor clasice – .com, .eu, .ro – au început să apară extensii noi cum sunt .cloud, .cool, .travel, .nike, etc. În general, cauți un nume scurt de domeniu sau un nume care să te reprezinte. Dacă sunt cumpărate deja de altcineva, atunci apelezi la extensii noi care, în plus, sunt mai nișate pe activități.
De exemplu – .nike. Poate ești un magazin exclusiv de produse Nike sau este chiar Nike care vrea să-și promoveze un produs, și atunci folosește extensia .nike (airjordan.nike). Aceste extensii nu mai sunt limitate de geolocație, cum sunt cele .ro, .net, .com, .eu care, prin simpla lor denumire te duc cu gândul că sunt dintr-o anumită țară”, îmi spune Mihai Lăpugean, specialist IT.
Dacă ar fi să schimb extensia domeniului meu aș alege .blog, iar explicația este simplă. Site-ul meu fiind unul de tip blog, o extensie de acest fel definește mai bine domeniul meu de activitate.
În al doilea rând, e foarte posibil ca acest lucru să-i placă lui Google și să mă indexeze mai bine și mai repede.
În al treilea rând, prețurile de înregistrare/transfer pentru un domeniu .blog nu sunt un capăt de țară: 7 euro/an, respectiv 23 de euro/an (la Hosterion).
Cum alegi corect un domeniu internet

Domeniul web este imaginea fidelă a activității tale. Dacă deschizi un blog personal, și ai ceva notorietate, este foarte important să o folosești în alegerea numelui de domeniu. În acest caz este indicat ca numele de domeniu să fie similar cu numele tău.
Pentru asta trebuie să verifici dacă acel domeniu este disponibil sau nu. Poți verifica AICI dacă domeniul pe care vrei să-l înregistrezi este disponibil în acel moment. Dacă ai găsit ce căutai, poți solicita înregistrarea domeniului pe minimum un an sau maximum 10 ani.
„Toate domeniile se înregistrează pe minimum un an și maximum 10 ani. În acest interval tu ai drept de folosință aspra acelui domeniu. După acel interval, vei fi notificat că expiră. Dacă îl plătești, vei continua să-l folosești pentru perioada plătită. Dacă nu-l mai plătești, acesta va expira și altcineva îl poate înregistra în locul tău”, mai spune Mihai Lăpugean.
Dacă ești cu plata la zi, domeniul este al tău și îl poți găzdui oriunde sau îl poți transfera oricând la alt furnizor de servicii de hosting.
Reguli de aur pentru un domeniu de internet
Când cauți un nume de domeniu, alege unul scurt, pe care toată lumea să-l țină minte cu ușurință!
Nu te sfătuiesc să folosești semne grafice (cratime, cifre) în conținutul domeniului tău. Orice cratimă este o piedică în calea lecturii și a înțelegerii.
Cu timpul, numele de domeniu poate deveni un brand în sine, așa că ține cont de asta înainte de înregistrare! De aceea, este foarte potrivit să asociezi numele tău cu un blog personal. Dacă ai un magazin de pantofi online, atunci ar fi bine ca domeniul să conțină cuvinte precum pantofi, shoes, pantofi lux, pantofi sport, pantofi dama, pantofi barbati etc., în funcție de tipicul magazinului.
Alege o extensie de domenii internet care sunt la modă acum! Sunt peste 1.500 de extensii de domenii internet neconvenționale, deci ai de unde alege. Dacă vrei neapărat să ai un site cu numele pantofidelux.ro și constați că domeniul este luat de altcineva, poți căuta să-i adaugi o extensie dintre cele nou apărute.
Cum ar suna www.pantofidelux.store? Sau www.pantofidelux.style? Sună foarte bine, așa că ai alternative la .ro.
„Momentan lumea nu este obișnuită cu noile extensii, care pot părea ciudate sau unsafe. În cațiva ani va dispărea această concepție”, e de părere Mihai Lăpugean.
Dacă ai un club de dans, alege extensia .club pentru site-ul localului. Dacă ai o pizzerie… ai ghicit: există extensia .pizza. Ai o agenție de marketing sau o entitate care activează în zona digitală? Da, ai extensiile .marketing/.digital. Ce poate fi mai ușor de atât?
Leave a comment