Cum ții copilul concentrat la școala online – cuvântul psihologului

Scoala online. Credit foto: Thomas Park/UNSPLASH

Share This:

Suspendarea cursurilor fizice și mutarea școlii în online au dat peste cap tot programul familiilor din România. Dacă părinții trebuie să petrească mai mult timp acasă cu copiii lor, această perioadă este una de schimbări dramatice pentru școlari. Un număr impresionant de români cred că școala online nu e o soluție viabilă pentru copiii lor. Ei petrec deja prea mult timp în fața dispozitivelor electronice.

Pentru părinți, dar și pentru profesori, a devenit o certitudine faptul că elevii își pierd din concentrare la lecțiile defășurate online. Soluțiile, spun specialiștii, sunt puține și necesită foarte multă atenție din partea părinților.

Există o serie de exerciții de relaxare și de concentrare a atenției care pot contribui mult la focalizarea atenției. De pildă, copiii ar putea să fie învățați să conștientizeze momentul în care gândul le zboară în altă parte și apoi să lase aceste gânduri să zboare, așa cum zboară, către cer, un balon cu heliu (imaginându-și efectiv balonul), după care să revină cu mintea la lecțiile online. Respirația din abdomen, lentă și profundă, întărește efectul exercițiului”, spune Valentina Sava, psiholog în cadru digital-clinics.com.

Acces la jocuri, doar în weekend

Specialistul e de părere că părinții trebuie să le explice copiilor de ce este necesar să lucreze online și să alterneze timpul petrecut învățând cu timpul alocat propriilor preocupări. Aici e important ca părinții să ajungă la un acord cu copiii în ceea ce privește timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice. Cei mai mulți copii se joacă deja câteva ore pe zi pe calculator. Școala online nu face decât să extindă timpul alocat monitoarelor.

Pentru un echilibru în viața de zi cu zi, în perioada în care se desfășoară școala online, copiii ar putea primi acces la jocuri doar în weekend.

Gesturile de afecțiune și atenția acordată copilului, în afara orelor de lucru, contribuie la atitudinea cooperativă a celui mic. De multe ori, copiii simt nevoia de a deranja părintele pentru că nu simt că au parte de afecțiunea acestuia”, mai spune Valentina Sava, care și-a schimbat ea însăși modul în care interacționează cu pacienții ei.

Psihologul oferă consultații online prin intermediul platformei independente de telemedicină Digital Clinics. Creată în contextul extinderii pandemiei de coronavirus, platforma îi conectează pe românii din toată țara cu profesioniștii din domeniul medical. Fiecare are minimum 5 ani de experiență.

Conform administratorilor Digital Clinics, platforma vine în completarea serviciilor medicale prestate în clinici și spitale. Aceasta la permite pacienților să fie aproape de medici și specialiști oriunde și oricând.

Școala online – ponturi pentru concentrare sporită

Școala online. Credit foto: Annie Spratt/UNSPLASH

Chiar dacă poate părea o idioțenie sau o misiune imposibilă, reușita copilului tău la școala online depinde de modul în care reușești să-l înveți să-și organizeze timpul și să alterneze activitățile „enervante” cu cele plăcute. Dacă nu aveți acasă probleme cu furnizorul de net sau cu „doamna” care nu știe să se conecteze la Zoom, atunci vă puteți declara pe jumătate fericiți. Celălalt drum spre fericire se parcurge în felul următor!

Stabiliți o rutină zilnică

Copiilor le place să știe dinainte ce urmează să facă a doua zi. E ca o misiune pentru ei. Așa că încercați să stabiliți împreună cu ei un program pentru a doua zi. La sfârșitul săptămânii evaluați împreună ce a funcționat și ce nu și adaptați programul în consecință. În linii mari, ziua copiilor se poate desfășura cam așa:

  • 8.00 – 8.30: Trezirea. Chiar dacă acum fac școala online, copiii se pot trezi la ore matinale. Acest lucru îi ajută să fie productivi în timpul zilei și să-și organizeze timpul mai bine.
  • 8:45 – 9.00: Micul dejun.
  • 9:30 – 10.00: Startul primelor cursuri online (depinde de școală).
  • 11.00: Indiferent când sunt recreațiile în sistemul școlii online, un copil trebuie să facă o pauză de câteva minute la fiecare oră petrecută în fața unui monitor. În cele 5 minute în care nu mai este online, copilul poate face o activitate care nu implică niciun dispozitiv electronic: mers prin cameră, răsfoit o revistă, conversație cu un adult. „Manevrarea” unei mingi de yoga/fitness în timpul zilei, chiar și în casă, se poate dovedi extrem de benefică pentru confortul psihic, dar și pentru menținerea concentrării.
  • 12.30 – 13.00: Masa de prânz.
  • 13.30: Reluarea cursurilor online, poate în alt loc (cameră) decât cel în care a început ziua de școală.
  • 15.00 – 16.00: Sfârșitul zilei de școală.
  • 16.00: Copilul poate petrece 30 de minute ascultând muzică și luând o gustare. Ca alternativă sănătoasă, el se poate relaxa afară în compania copiilor din bloc/cartier.

Amenajați un spațiu de studiu pentru școala online

Școala online nu seamănă cu nimic și, de multe ori, legăturile dintre copii și dascăli sunt extrem de slabe. Unii nu înțeleg ce se predă la clasa virtuală, în timp ce alții se plâng de calitatea slabă a sunetului. Prin urmare, copilul are nevoie de un spațiu dedicat de lucru, care să faciliteze studiul și înțelegerea lecțiilor predate online.

Dacă masa din camera lui e prea mică, se mișcă sau nu este la înălțimea care să-i permită o postură corectă, schimbați-o cu un birou de studiu! De asemenea, acordați o atenție sporită scaunului pe care stă și urmăriți îndeaproape care e poziția coloanei vertebrale!

Camera în care copilul face școala online trebuie să fie aerisită, dar și un mediu în care să nu pătrundă prea ușor zgomotele de afară. Îl vreți concentrați la „clasă”, nu atent la ce fac alți copii pe stradă.

Eliminați toate elementele care distrag atenția!

Dacă încăperea copilului e plină de lucruri care i-ar putea distrage atenția de la școala online (jucării, casetofon, consolă de gaming etc.), atunci ar trebui să le îndepărtați din câmpul lui vizual. Simpla intersectare cu aceste lucruri l-ar putea deturna de la activitatea sa de bază din acel moment. Așa că, mutați toate aceste lucruri pentru a-l putea menține atent la ce contează.

Hidratarea corespunzătoare

Cât ține școala online, copilul trebuie să fie hrănit corespunzător și să mențină un grad ridicat al hidratării cu apă. Mestecatul și băutul sunt modalități indicate pentru menținerea calmului în timpul unei activități online, astfel că e bine să-l alimentați cu gustări și apă de băut. Evitați să-i dați gustări bogate în zahăr și carbohidrați și optați pentru nuci (arahide), semințe (de dovleac, de floarea soarelui), mere, portocale, stafide.

Asigurați-vă că are pe birou o sticlă cu apă de 0,5 litri sau chiar de un litru și că la prima pauză nu e tot plină.

Aplicarea acestor măsuri este bună, dar nu trebuie să fie singura cale. Așa că încurajați-vă copiii să vă spună dacă sunt momente sau zile în care nu se pot concentra la școala online. Lucrați împreună la rezivuirea programului zilnic, lăsându-le nu doar impresia că au contribuit și ei la stabilirea lui.

CITEȘTE ȘI:

2 Comments on "Cum ții copilul concentrat la școala online – cuvântul psihologului"

  1. Foarte bine scris articolul, multumesc mult pentru sfaturi!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.