Cum vindecă muzica frica de stomatolog. LIVE în cabinetul dentar

Share This:

Frica e un sentiment omenesc. Se zice că te ține în viață, când ajungi în situații critice. Însă frica de stomatolog poate evolua într-o anxietate teribilă, ce nu poate fi vindecată prin mijlocae convenționale. Persoanele care dezvoltă anxietate în legătură cu lucrările dentare intră în panică și atunci când se gândesc la stomatolog. Teama se instalează și atunci când aud o freză a medicului dentist în funcțiune. La nivelul creierului se petrec niște reacții puternice, care îi fac pe oameni să se pună la adăpost de „teroarea în halat alb”.

Frica de stomatolog e diferită la copii. La prima vizită în cabinet, cei mici nu cunosc acest sentiment. Nici măcar sunetele pe care le fac instrumentele stomatologice nu-i sperie, întrucât le sunt total necunoscute. La început, un copil simte nesiguranță, neîncredere, poate o ușoară teamă de nou. Degeaba i se explică faptul că frezele sunt inofensive, ele nu seamănă deloc cu albinuțele de jucărie. Frica de stomatolog se instalează mai târziu, după efectuarea primului tratament dentar (prima carie) sau după prima experiență dureroasă. Martin Tickle, profesor de sănătate publică stomatologică la Universitatea din Manchester, spune că anxietatea dentară este mai răspândită la copiii ai căror părinţi se tem de dentist. Aceeași anxietate o au și cei care au mai trecut prin extracții dentare.
Dar oamenii de știință nu stau degeaba și găsesc, pe zi ce trece, noi metode de a ne face să învingem frica de stomatolog. Oricum, toate studiile făcute până acum au scos la iveală că teama de durere în timpul unei lucrări stomatologice este complet nejustificată. Trăim într-o eră în care tratamentele dentare nu se mai fac „pe viu”, ci sub anestezie, iar durerea nu există. Totuși, pentru cei care se tem și să intre într-un cabinet stomatologic s-a mai găsit o soluție. Muzica, da muzica, este cea care ne face cel mai mare bine în timp ce dentistul ne umblă în gură.

În multe țări europene, cabinetele stomatologice pun muzică ambientală, liniștitoare, pentru a-l relaxa complet pe pacient. Circa 50% din intervențiile dentare din Germania se fac fără anestezie, pe o coloană muzicală relaxantă. Și la noi a apărut acest curent, însă medicii români nu renunță la anestezie, fiindcă pacienții nu sunt pregătiți. Zilele trecute am fost martorul unui eveniment plăcut, la o clinică dentară din București. Swiss Ecodent l-a convins pe muzicianul Nicolae Voiculeț să compună o „muzică de cabinet”, bună pentru alungat frica de stomatolog. Propunerea l-a surprins pe naist, dar în final a ieșit un CD de toată frumusețea, pe care l-aș asculta toată ziua. Naistul a oferit și o demonstrație live în cabinet. Iată cum a sunat „Mociorița” de pe scaunul stomatologic.

Nu vă așteptați să vă cânte Voiculeț pe viu dacă vă faceți lucrări dentare la această clinică. Muzica lui va răsuna în difuzoarele care sunt instalate în toate saloanele clinicii. Însă, un alt artist din România face acest lucru de câțiva ani. Compozitorul timișorean Gheorghe Iovu cântă la orgă în cabinetul stomatologic al soției sale, pentru a-i relaxa pe pacienți. Iovu, poreclit de ani buni „Vangelis de România”, povestește că oamenilor le place muzica lui pentru că își atinge scopul. „Cei care vin prima dată sunt surprinşi. Revin însă apoi cu plăcere. Au fost unii care spuneau că nu s-au dus ani de zile la dentist, de teamă. A venit o tânără de 32 de ani care a spus că nu a fost niciodată la stomatolog. Acuma vine cu plăcere. Pacienţii nu plătesc în plus pentru muzică”, a declarat compozitorul pentru Adevărul.

Mai multe cabinete și unități medicale din România folosesc muzica lui Gheorghe Iovu ca parte integrantă a terapiei de recuperare în diverse boli. „Printre primii care au folosit muzica mea au fost cei de la clinica de ginecologie din Offenburg, Germania. Se consideră că femeile nasc mai uşor, copiii ies mai liniştiţi. În România, printre cei care lucrează cu compoziţiile mele sunt cei de la Clinica Universitară din Bucureşti, Clinica de Ginecologie şi cea de Pediatrie din Sibiu, Clinica de Psihiatrie din Timişoara“, mai spune Iovu.
plantum.ro

Be the first to comment on "Cum vindecă muzica frica de stomatolog. LIVE în cabinetul dentar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.