Cum vindecă muzica frica de stomatolog. LIVE în cabinetul dentar

Share This:

Frica e un sentiment omenesc. Se zice că te ține în viață, când ajungi în situații critice. Însă frica de stomatolog poate evolua într-o anxietate teribilă, ce nu poate fi vindecată prin mijlocae convenționale. Persoanele care dezvoltă anxietate în legătură cu lucrările dentare intră în panică și atunci când se gândesc la stomatolog. Teama se instalează și atunci când aud o freză a medicului dentist în funcțiune. La nivelul creierului se petrec niște reacții puternice, care îi fac pe oameni să se pună la adăpost de „teroarea în halat alb”.

În multe țări europene, cabinetele stomatologice pun muzică ambientală, liniștitoare, pentru a-l relaxa complet pe pacient. Circa 50% din intervențiile dentare din Germania se fac fără anestezie, pe o coloană muzicală relaxantă. Și la noi a apărut acest curent, însă medicii români nu renunță la anestezie, fiindcă pacienții nu sunt pregătiți. Zilele trecute am fost martorul unui eveniment plăcut, la o clinică dentară din București. Swiss Ecodent l-a convins pe muzicianul Nicolae Voiculeț să compună o „muzică de cabinet”, bună pentru alungat frica de stomatolog. Propunerea l-a surprins pe naist, dar în final a ieșit un CD de toată frumusețea, pe care l-aș asculta toată ziua. Naistul a oferit și o demonstrație live în cabinet. Iată cum a sunat „Mociorița” de pe scaunul stomatologic.

Nu vă așteptați să vă cânte Voiculeț pe viu dacă vă faceți lucrări dentare la această clinică. Muzica lui va răsuna în difuzoarele care sunt instalate în toate saloanele clinicii. Însă, un alt artist din România face acest lucru de câțiva ani. Compozitorul timișorean Gheorghe Iovu cântă la orgă în cabinetul stomatologic al soției sale, pentru a-i relaxa pe pacienți. Iovu, poreclit de ani buni „Vangelis de România”, povestește că oamenilor le place muzica lui pentru că își atinge scopul.

Cei care vin prima dată sunt surprinşi. Revin însă apoi cu plăcere. Au fost unii care spuneau că nu s-au dus ani de zile la dentist, de teamă. A venit o tânără de 32 de ani care a spus că nu a fost niciodată la stomatolog. Acuma vine cu plăcere. Pacienţii nu plătesc în plus pentru muzică”, a declarat compozitorul pentru Adevărul.

Mai multe cabinete și unități medicale din România folosesc muzica lui Gheorghe Iovu ca parte integrantă a terapiei de recuperare în diverse boli. „Printre primii care au folosit muzica mea au fost cei de la clinica de ginecologie din Offenburg, Germania. Se consideră că femeile nasc mai uşor, copiii ies mai liniştiţi. În România, printre cei care lucrează cu compoziţiile mele sunt cei de la Clinica Universitară din Bucureşti, Clinica de Ginecologie şi cea de Pediatrie din Sibiu, Clinica de Psihiatrie din Timişoara“, mai spune Iovu.

Be the first to comment on "Cum vindecă muzica frica de stomatolog. LIVE în cabinetul dentar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.