Dacă îi urăști pe țigani și le arăți asta poți face până la 10 ani de închisoare

Credit foto: Jyotirmoy Gupta/UNSPLASH

Share This:

Discriminarea de orice fel a etniei rome va fi aspru pedepsită în România dacă un proiect de lege, adoptat deja de Senat, va trece și de Camera Deputaților. Încălcarea drepturilor romilor și promovarea unor doctrine de natură să lezeze demnitatea acestora te pot duce după gratii pentru cel mult 10 ani.

Pentru a descrie comportamentul neadecvat față de romi, parlamentarii au inventat un termen nou: antițigănismul. Prin antițigănism, inițiatorii proiectului de lege înțeleg o percepție distorsionată despre țigani și obiceiurile lor, manifestări verbale sau fizice motivate de ură îndreptate împotriva lor, a instituțiilor care îi reprezintă, a liderilor comunității rome, a tradițiilor lor și a limbii pe care o vorbesc.

Conform proiectului de lege aprobat tacit de Senat, constituie infracțiune promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste. Faptele enumerate sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Excepție de la această regulă fac „actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public”. Cu alte cuvinte, dacă cineva face mișto de țigani într-o piesă de teatru, e OK.

Și mai aspru pedepsite sunt aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist. În acest caz, faptele sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ANI.

Și de această dată există unele excepții. Persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiilor care promovează doctrine antițigăniste, înainte ca acestea să fi fost descoperite, sunt scutite de pedeapsă, chiar dacă au aderat la ele anterior.

Ce este o organizaţie cu caracter antiţigănist

Conform proiectului de lege, o organizaţie cu caracter antiţigănist poate reprezenta un grup format din 3 sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste. Aici pot fi incluse chiar și organizațiile cu sau fără personalitate juridică, partidele politice, asociațiile, societățile și fundațiile.

Citește și: Moartea lui Dinte parcagiul sau o altă prigoană a milițienilor

În expunerea de motive a acestui proiect de lege se arată că romilor le sunt încălcate cele mai elementare drepturi, inclusiv prin propagarea în spațiul public a unor idei, concepții, stereotipuri, prejudecăți și simboluri de natură să inducă ideea că sunt o etnie inferioară.

Simboluri antiţigăniste

Se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materiale antiţigăniste

Sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul. Proiectul, care a fost inițiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, sprijiniți de parlamentari PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, are nevoie de votul Camerei Deputaților pentru a ajunge la președintele Klaus Iohannis în vederea promulgării.

Credit foto: Jyotirmoy Gupta/UNSPLASH

3 Comments on "Dacă îi urăști pe țigani și le arăți asta poți face până la 10 ani de închisoare"

  1. Asa este si in Vest, rasismul este inca o problema in Romania.

  2. Nu trebuie sa urasti pe nimeni. Toti trebuie sa convietuim in armonie.

    • Doar ca ei au o alta teorie despre armonie. Deci, cei ce-i iubesc sunt rugati sa-i ia acasa. Pe toti! Si p-aceia din parlament, ca tot un fel de tigani sunt!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.