Trei luni de zile, cam 7.000 de lei, un „rămas bun” fără tristeţe spus apartamentului şi un „adio” acru ratelor împovărătoare. Cam asta a însemnat darea în plată pentru Andrei P., un informatician de 42 de ani care a încheiat de curând un capitol important din viaţa sa. Bucureşteanul a povestit pentru Click! cum a decurs şi cât l-a costat, în total, procedura prin care a cedat băncii apartamentul luat cu credit ipotecar.
Un lucru e cert: Andrei se simte acum ca la 20 de ani, deşi oglinda îi spune cu totul altceva. „Parcă m-am eliberat. Am scăpat de ratele mari, pentru care făceam eforturi uriaşe în fiecare lună. Nu mai simt stresul acela că nu mai pot plăti”, şi-a început povestea bucureşteanul.
Omul şi-a cumpărat un apartament cu 3 camere în anul 2007, adică în perioada de „bum” a preţurilor. L-a costat 120.000 de euro. Ratele la creditul ipotecar au fost şi ele pe măsură: peste 600 de euro pe lună. A plătit conştiincios, lună de lună, dar aproape totul a mers în contul dobânzilor. „În nouă ani, am plătit cam 45.000 de euro. Din credit, nu s-au scăzut decât 10.000 de euro”. Când a aflat de legea dării în plată, care permite unui client să returneze apartamentul băncii şi să scape astfel de orice datorie, n-a mai stat pe gânduri.
„Am analizat atent totul. M-am sfătuit şi cu familia. Am ajuns la concluzia că nu merită să plătim încă 20 de ani aceste rate uriaşe pentru un apartament a cărui valoare este acum mult sub cea din 2007. La jumătatea lunii mai, m-am înfiinţat la un avocat. Acesta a fost primul pas. Am anunţat banca de faptul că vreau să renunţ la apartament. Că îl dau în plată”, ne-a povestit Andrei.
Darea în plată l-a stors de puteri. În următoarea săptămână, bucureşteanul a fost foarte stresat. Verifica zilnic pagina de Internet a instanţelor pentru a vedea dacă nu cumva banca, una dintre cele mai mari din sistem, îi va contesta cererea în instanţă. „La nouă zile după ce am trimis notificarea, am primit răspuns oficial de la bancă. Stăteam cu documentele în mână şi citeam. Încă o dată. Şi încă o dată. Nu-mi venea să cred! Îmi acceptaseră cererea şi mă informau la ce dată trebuia să fiu prezent la notar”, îşi aminteşte fostul proprietar de apartament şi fostul plătitor de rate.
După 9 ani în care a plătit rate ca la balamuc, tânărul a mai cheltuit aproape 7.000 de lei pentru a scăpa de creditul împovărător. Dar și de casa în care a locuit, dar n-a simțit că a trăit. Citește pe click.ro de ce l-a costat atât de mult darea în plată și pentru ce a fost nevoit să achite o sumă așa de mare.
Citește și:
Cum a predat apartamentul un bucureștean executat silit de bancă
Be the first to comment on "Darea în plată l-a costat 7000 de lei. „Parcă m-am eliberat”"