De ce e obligatoriu să ne punem detectoare de gaze în casă

Credit foto: Dorin Constanda

Share This:

O nouă obligație pe capul românilor. Consumatorii casnici sunt forțați de operatorii de profil să-și monteze detectoare de gaze naturale în orice încăpere în care dețin aparate consumatoare de combustibili gazoși (aragaz, centrală de apartament). Prevederea se regăsește într-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE (documentul aici) și este o măsură luată ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, soldată cu moartea a 64 de tineri.

Teoretic, detectoarele de gaze trebuie montate doar în încăperile închise cu geamuri mai groase de 4 mm, securizate ori de tip termopan. În realitate, însă, aceste echipamente pot fi băgate pe gât românilor și în situația în care furnizorii de gaze naturale constată că instalațiile nu mai funcționează în condiții de siguranță.

În situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, OE (operator economic autorizat de ANRE) constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare, clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH(4)) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși”, se arată la articolul 8, al. 2 din Ordinul 179/2015.

„Dacă instalația de utilizare corespunde cu condițiile tehnice incidente la momentul punerii în funcțiune, respectiv tâmplăria ferestrelor, suprafețele vitrate, delimitarea încăperilor și grilele de venilație au aceleași caracteristici, nu se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale”, spun reprezentanții ANRE. În București, Distrigaz a refuzat să alimenteze cu gaz o serie de blocuri, după remedierea unor avarii locale, fiindcă locatarii nu și-au montat senzori care depistează scurgerile de gaze și care opresc automat alimentarea.

Am stat două luni fără gaze. În zona noastră a fost o avarie în rețea. A venit echipa, a remediat, însă ne-au spus că nu ne dau drumul la gaze până nu cumpărăm detectoare din astea. Toți am fost de acord, mai puțin doi locatari. Din această cauză ne-au ținut fără gaze până când ne-am pus toți detectoare”, ne spune Virgil Domneanu, un bucureștean de 59 de ani. El locuiește într-un bloc cu contor comun și, din această cauză, toți locatarii au avut de suferit din pricina vecinilor care au refuzat să dea bani pe senzori. În blocurile care au contoare la nivel de apartament, furnizorul poate relua alimentarea acolo unde aceste echipamente au fost instalate.




Unde și cum se montează
Detectoarele de gaze sunt obligatorii în spațiile dotate cu aparate consumatoare de combustibili gazoși (aragaz, centrală de apartament) și care sunt închise cu geamuri mai groase de 4 mm sau de tip securizat ori termopan. În încăperile care nu au geamuri nu se pun detectoare, însă nici aparate consumatoare de gaze. Echipamentele sunt montate de firme de profil autorizate de ANRE în acest scop, iar o listă completă a acestora găsiți aici.

Pentru a putea găsi operatorii economici din zona dumneavoastră este necesară selectarea orașului sau județului de la rubrica Județ, apoi acționarea butonului Căutare, iar operatorii economici autorizați pentru efectuarea operațiunilor necesare verificării/reviziei tehnice periodice a instalației de gaze trebuie să aibă înscrisă codificarea EDI/EDIB la rubrica Tip autorizație.

Detectoarele sunt însoțite de o electrovalvă (sau electroventil), care se montează pe conducta de alimentare cu gaze. „În cazul unei scurgeri e gaz, detectorul transmite un impuls electronic către electrovalvă, care întrerupe alimentarea”, ne spun reprezentanții ANRE. Conform firmelor de profil, detectorul se amplasează la 30 cm de tavan (în jos) sau la circa 150 cm distanță (în sus și stânga – dreapta) de aparatul alimentat cu gaz.

Aceste echipamente sunt obligatorii în orice casă în cazul în care, în urma reviziei sau verificării tehnice, furnizorul de gaze stabilește că instalația de gaze nu mai funcționează în condiții de siguranță (de exemplu, în urma unei avarii). Pentru ca instalațiile de gaze să fie în parametri, dar și pentru evitarea accidentelor, specialiștii ANRE recomandă să urmați câteva instrucțiuni.

Cum să eviți o explozie

Aerisește permanent încăperile în care funcționează aparate consumatoare de gaz

Controlează tirajul (circulația aerului )coșului de evacuare a gazelor de ardere (conducta de evacuare a centraei de apartament). În cazul în care nu există tiraj, nu aprindeți focul decât după efectuarea unor lucrări de curățare a coșului/sobei.

Aprinde focul (la aragaz, cuptor sau sobă) cu aprinzătoare speciale, nu cu chibrituri sau hârtie.

În cazul aparatelor consumatoare de gaz care au racord flexibil, închiderea se face prin acționarea robinetului de siguranță, situat înaintea racordului flexibil. După stingerea flăcării, poți închide și robinetul de manevră.

Nu lăsa focul nesupravegheat, dacă ai aparate neautomatizare.

Nu modifica instalația de gaze fără aprobări legale și prin intermediul unor persoane neautorizate.

Nu dormi în încăperi încălzite de aparate cu combustibili gazoși nelegate la un coș de fum (aragazul, spre exemplu).

Cât costă detectoarele de gaze

Cele mai multe firme de montat detectoare de gaze cer cam 400 de lei pentru un singur echipament. Prețul poate scădea până pe la 300 de lei, în cazul unei comenzi mai mari din partea asociației de proprietari. Plata se face, de regulă, în două tranșe. O parte din bani – sub formă de avans, iar restul banilor – la montare. Senzorii au o durată de viață de cel mult cinci ani, așa că trebuie schimbate după expirarea termenului de folosire. Asta înseamnă alți bani cheltuiți.

Care sunt hibele senzorilor de gaze

Românii care și-au pus deja detectoare de gaze s-au plâns că aparatele sunt mult prea sensibile. Ele încep să țiuie și când „simt” miros de alcool ori acetonă. „Începea să țipe și când găteam. Femeia pe care o chem adesea să mă ajute la curățenie s-a speriat de era să cadă de pe scaun când a început să urle ca nebunul. N-a făcut decât să dea cu spray pentru praf pe lângă el. Mi l-au schimbat, că piuia în fiecare zi”, ne spune Elena Rotaru, o bucureșteancă de 60 de ani. Reprezentanții ANRE spun că senzorii de calitate au fost concepuți să depisteze exclusiv scurgerile de gaze.

Reprezentanții firmelor care le montează spun, însă, altceva. „Din păcate, acestea aparate nu fac diferența între gaze naturale, aburi de alcool sau alți combustibili gazoși. Tot ce poți face e să-l scoți din priză cât timp gătești”, ne-a spus Daniela Bălan, reprezentantul unei firme de profil. Legislația actuală nu prevede amenzi în cazul în care nu montați astfel de senzori, însă puteți ajunge în situația de a rămâne fără gaze (chiar tot blocul, dacă apartamentele nu sunt contorizate separat).

Ți-a fost de folos acest articol? Dă un LIKE paginii mele de Facebook!



53 Comments on "De ce e obligatoriu să ne punem detectoare de gaze în casă"

 1. Este o hotie. Oricum se faceau verificari la doi ani.Si-au facut firme si n-au activitate si bani. HOTIE !

  • Esti un prost, cum dracu hotie, timp de doi ani dupa ce sa facut verificarea nu mai folosesti aragazul, daca se strica robinetii aragazului , uita proasta gazul deschis, se rupe racordul pentru ca boul muta aragazul ca sa spele pe sub el fara sa fie atent la racord ori cum fac toti fraierii, isi iau stifturi de aragaze sau plite doar ca arata frumos, cand te muta cu blocul pe sosea ce este ma idiotule? aia se cheama la fel cu ceea ce ai si tu PROSTIE!!!

 2. De o saptamina s-a oprit gazele la blocul in care locuiesc. Tebuie sa montam detectori de gaze. Blocul e construit in 1982. Cum se poate veni cu asemenea aberatie retroactiv. Mie rusine sa spun ca sunt roman. Si daca o sa-mi aduc o butelie cu gaze ma mai puteti obliga sa pun detector desi pericolul va fi mai mare? Rusine voua oameni care nu ginditi dar dati legi aberante.

 3. La noi majoritatea locatarilor din bloc au facut modificari ale apartamentelor fara autorizatii de constructie , inclusiv peretii de rezistenta ai blocului si prelungirea circuitului de gaze. Unul mai tampit nu a putut duce la bun sfarsit operatiunea si a chemat omul de la gaze care a oprit gazele la toata scara, nu a reparat defectiunea si deci a lasat o scara intreaga fara gaze de o saptamana.
  – consider ca oprirea gazelor in acest mod este un act de teriorism, fortand oamenii sa cumpere de la ei detectoare si servorobineti, fara licitatie, fara caiet de sarcini, fara contract, fara sa verifice modificarile la instalatiile de gaze din toate apartamentele.
  -aceasta e o presiune de neacceptat asupra locatarilor

  • Foarte bine va facut, in bloc nu face fiecare ce vrea, sa-si vanda cotetul de la bloc si sa-si faca bordei in pamant, si daca expodeaza nu mai trebuie sa mearga la cimitir, gropar, groapa, etc. Scapa de cheltuiala si nu se mai vaita.

 4. e o mare hotie!
  daca exista vre-o institutie din lume care ne poate ajuta, ajutooorrr!

  • Scoate banii si achita senzorul, ca pe urma vii si plangi la Primarie ca ti-a bubuit casa, de ce sa plateasca altii, ca va dati raniti. Lasa dreaqu gratarele si berea o luna si-ti pui senzor, nu te mai vaita ca o curva de traseu ca n-ai facut nimic azi. Va dati rupti in cur, dar cand mergeti in concedii, vă daţi smecheri, spargeti cascavalul in doua si acum vreti pomana!

 5. jos guvernul de hoti si matfioti

 6. Mulți nu știu că atunci când ești cu facturile la zi, orice distribuitor de gaze, curent, apă, nu are dreptul să te priveze de ele. Și dacă o fac e deja abuz și îi poți da oricând în judecată !

  • Gresit!! Nu are nici o legatura inchiderea din neplata cu inchiderea din motive tehnice. „îi poți da oricând în judecată !”- pierzi banii din cauza unor informatii gresite.

 7. marchis amalia | 15 iunie 2016 at 14:10 | Răspunde

  Si noi stam de o saptamana fara gaze…motivul?Nu avem senzori…Am inteles ca suntem obligati sa-i montam,dar intai s-au taiat gazele si apoi ni s-a spus de ce.Problema e ca in aceeasi zi s-a facut revizia si la scara vecina si nici ei nu au senzori,dar au ramas cu gazele…deci?Cred ca suntem subiectul unui experiment…legea nu-i aceeasi pentru toti?

  • @Marchis Amalia. Ai rostit un adevar, legea nu e aceeasi pentru toti. Am si scris in articol de ce. Nu toti romanii au obligatia de a a-si monta senzori de gaze – mai citeste o data textul pentru a retine situatiile in care acestia sunt obligatorii. La scara dvs. s-a luat decizia opririi alimentarii pana la montarea detectoarelor fiindca, in urma reviziei, s-a constatat ca reteaua de alimentare cu gaze nu mai e sigura. E adevarat (i-am intrebat si eu) ca nu-i putem contrazice, caci nu ne pricepem. Putem cre o contraexpertiza unei firme private independente, daca chiar simtim nevoia sa ne razboim sau stim sigur ca e vorba de un abuz din partea furnizorului de gaze. Dar, Marchis Amalia, ce aveti cu detectoarele de gaze? De ce sa nu aveti asa ceva in casa? Stiti cum functioneaza si cum va ajuta? Sunt foarte bune la casa omului si ma mir ca lumea nu si le pune din proprie initiativa. Da, costa bani. Dar viata valoreaza mai mult decat 300-400 de lei cat face un senzor.

   • daca chiar simtim nevoia sa ne razboim sau stim sigur ca e vorba de un abuz din partea „furnizorului de gaze.”- furnizor nu inchide ci distribuitorul!

    • La abuzul de inchidere a gazelor se raspunde cu abuzul de deschidere a gazelor – care nu pot fi numite furate, pentru ca oricum trec prin contor – si sa constate ei ca am deschis gazele si sa ma dea in judecata.

 8. Pentru: Ion Cap de cur!! Cretini am mai vazut dar ca tine Nu.Pana in 89 nu au mai bubuit mintile la nimeni,acum s-au nascut idioti ca tine sa abereze ,probabil esti o taratura care profiti de naivitatea unora!!
  Te sfatuiesc sa inchiriezi puli ca sa ai ce sa SUGI!!

  • Inteleg ca v-a nemultuimt ceva la ion, dar nu tolerez astfel de limbaj la mine pe site. De multe ori mi-a fost si mie greu sa ma abtin la comentarii idioate, dar am incetat sa le postez in timp ce le scriam. Multumesc pentru intelegere si multumesc ca urmariti acest blog.

 9. Cata prostie, va c____I PE VOI PENTRU 300 LEI CAT COSTA INCA O MASURA DE SIGURANTA IN PLUC PENTRU VIATA VOASTRA SI A FAMILIEI VOASTRE, EU AM UN ASEMENEA DETECTOR ACASA SI ESTE FOARTE BUN, CHESTIA AIA CU OTETU, VINU SAU TUICA ESTE O PROSTIE, NU SE DECLANSAZA DECAT SA MIROS DE GAZ, SI SCUM VA INTREB PE DETECTOR NU DATI 300 LEI, DAR PE TIGARI, BAUTURA….? CAT DATI?

 10. Victor Ionescu | 25 iulie 2016 at 18:53 | Răspunde

  Pentru ION cel distept si Florin la fel de distept.
  Ma boilor, daca vreti sa ma lamuriti ca este necesara montarea valvelor actionate de senzor de gaze, spuneti care lege respectiv articol prevede asta.
  Daca nu puteti argumenta nu va mai dati specialisti.
  Ma boule, daca uita „proasta aragazul deschis” este pericol daca conditiile normativului nu sunt indeplinite adica:
  1)volumul incaperii in care sunt amplasate aparatele consumatoare de gaze nu corespunde (la volume mari de gaze acumulate, exploziile pot avea consecinte deosebit de grave);
  2) suprafata vitrata nu corespunde (este prea mica caz in care nu se obtine avizul, este la limita, si este formata din ferestre termopan sau cu geam securizat). Explicatii: termopanul obisnuit (ca la cel performant este si mai rau) are: la exterior geam de 4mm, la interior geam de 4mm, iar intre geamuri spatiu de 16mm, adica grosimea totala a geamului este de 8 mm. Pentru ca o eventuala explozie sa nu puna in pericol persoanele si structura de rezistenta, este necesar ca suprafata vitrata sa cedeze usor. De aceea daca nu ai ferestre termopan sau cu geam securizat nu este obligatoriu, pentru ca ferestrele obisnuite au geamuri subtiri care cedeaza usor.
  Normativele, inclusiv cel din 2010 nu prevede obligativitatea montarii vanei de siguranta cu senzor, decat daca suprafata vitrata este ferestra de termopan sau cu geam securizat (exista chiar si geamuri antiglont).
  Prin urmare, inainte de a va isteriza ca unii nu vor sa-si monteze vana de siguranta cu senzor de detectare pierderi de gaze, trebuie sa stiti, si daca stiti puteti face pe desteptii si sa ne spuneti si noua:
  a) care este legea si articolul care obliga utilizatorul sa monteze vana de siguranta;
  b) ce tip de vana de siguranta trebuie pusa, pentru ca daca este vana normal deschisa, cand lipseste tensiunea si „proasta uita aragazul deschis”, vana de siguranta este degeaba. In cazul in care vana este normal inchisa „proasta” poate sa gateasca numai daca exista tensiune (curent electric), situatie in care vana mai consuma permanent si energie electrica.
  c) mai trebuie stiut ca fiind un dispozitiv de siguranta, acesta vana trebuie verificata periodic. In cazul in care vana este de calitate proasta (eu am vazut nu odata vane care dupa un an nu mai erau functionale), alti bani, alta distractie.
  Deci inainte de a ne isteriza trebuie sa stim precis ce spune legea, ce tip de vana, care fabricant furnizeaza vane de siguranta fiabile, ca aceste este interesul nostru nu doar sa bagam bani in buzunar unor firme ce implementeaza solutii nefiabile.

  • Domnule Ionescu, sunt de acord cu remarcile dvs., sunt pertinente si de specialitate. Insa cei mai multi utilizatori care comentaza pe acest site nu sunt specialisti. Avem nevoie de astfel de interventii. E la fel de adevarat ca inainte de a comenta e bine sa te documentezi, ca sa stii ce spui. Nu agreez, insa cuvine precum idiotule. In rest, va multumesc pentru lamuririle aduse pe acest site. Sper ca veti reveni.

  • Legat de acest lucru! Exista anumite legi, de exemplu moralitatea, responsabilitatea pentru siguranta celor din jurul tau.

 11. Aceste detectoare functioneaza cu curent electric da,si daca se intrerupe energia electrica expl.la un cutremur cum facem,fugim?

 12. E unu care comentează pe aici Ion , un țăran analfabet, oricum compania durex își cere scuze publice pentru apariția lui pe această lume, de proprietate privată a auzit cineva,blocul când a fost construit era dotat cu senzorii lui spagalache, stau intr-un bloc de când a fost construit din 1983 și nu au fost probleme, și dacă vrea cineva sa spună ca senzorul minune te salvează de 400 ron o dată la 2 ani e treaba lui, dac dacă nu ai curent în perioada cu pricina ,cine îl mai declanșează

  • Dacă rămânem fără curent nimeni și nimic nu ne mai salvează, Ira 🙂 Ăsta e un fapt

   • Senzorul este in priza.Se ia curentul electric o secunda. Senzorul tiuie,si uneori se inchide gazul. Si centrala. Ies in strada unde am ceasul si trebuie ridicat „ceva” de pe teava ca sa revina gazul. Repornesc centrala care intre timp a afisat „eroare lipsa flacara”. Peste 5 minute se ia din nou curentul, tiuie, se opreste etc. Nu intotdeauna se opreste gazul cand se opreste curentul, dar se intampla frecvent. Cand nu e nimeni acasa ce se intampla cu centrala? E normal? La noi se intrerupe frecvent curentul el., in fiecare zi cel putin odata, chiar daca pt. o secunda.

 13. Dana . Dagcioglu | 7 octombrie 2016 at 16:37 | Răspunde

  Spune ti si mie va rog .daca revizia la gaze este conditionatade montajul acestor senzori . Eu am inteles ca daca se constata defectiuni sau utilizare improprie .atunci este nevoie … nu inteleg cum sa mi se zica ca nu se face revizia daca nu ne montam senzor .

 14. Dana . Dagcioglu | 10 octombrie 2016 at 17:51 | Răspunde

  Am contactat cateva firme .. toti mi au spus ca nu mi fac revizia la bloc cu 52 de ap. Daca nu mi monteaza si senzori . Nu gasesc o firma care sa vina sa ne faca revizia farabsa mi spuna din start ca ei vin si cu senzorii .Degeaba le explic . Ca trebuie sa vina sa constate si doar daca instalatia este defecta sau functioneaza impropriu ma pot notifica la montat senzori . Nu vor sa vina .nu stiu ce sa mai fac pt ca pana la 30 oct trebuie sa facem revizia si nu gasesc firma .Azi o firma mi a zis ca daca vine imi bifeaza pe formularul pv ca instalatia e neconforma . Am intrebat de ce safaca asa ceva daca totul functioneaza corect .si a zis ca daca nu mi pun senzori in tot blocul ei asa procedeaza. Invatati ma va rog ce sa fac .

  • Tocmai am sunat la ANRE și mi-au spus că detectoarele sunt obligatorii doar în cazul în care se CONSTATĂ în urma unei revizii sau verificări că instalația nu e conformă. Nu vă poate condiționa nimeni revizia de instalarea detectoarelor. Mai întâi se face revizia, plătiți revizia și abia apoi vi se spunedacă e cazul. Iată aici un comunicat al ANRE: http://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/informare-07-06-2016-montarea-detectoarelor-de-gaze-naturale. Cei de la ANRE spun că le puteți sesiza acest lucru pe mail, însă trebuie să aveți numele firmei la care ați apelat și care a condiționat revizia de montarea detectoarelor. Aceste echipamente sunt obligatorii în toate încăperile care au aparate pe gaz, însă care nu sunt aerisite. Iată și articolul meu: https://danbrumar.ro/de-ce-e-obligatoriu-sa-ne-punem-detectoare-de-gaze-casa/

  • Iată și datele de contact: În cadrul ANRE functioneza o structura de specialitate care desfasoara activitati specifice privind urmarirea rezolvarii sesizarilor/petitiilor adresate de cetateni cu referire la respectarea reglementarilor incidente sectorului energiei electrice si/sau gazelor naturale. In cazul in care considerati ca exista posibile nerespectari ale reglementarilor emise de institutia noastra, aveti posibilitatea transmiterii unei petitii in acest sens, cu precizarea tuturor aspectelor concrete privind problemele pe care doriti sa ni le semnalati. Petitia poate fi depusa la sediul nostru sau poate fi transmisa prin fax, la nr.: 021-3124365, sau prin posta, pe adresa sediului nostru: Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Str. Constantin Nacu nr. 3, Sector 2, Bucuresti, Cod postal 020995, sau electronic, prin intermediul rubricii Petitii de la pagina de internet http://www.anre.ro/ro/contact/depunerea-unei-petitii.

 15. Dana . Dagcioglu | 10 octombrie 2016 at 17:57 | Răspunde

  Sau recomandati si mie o firma daca stiti . Pt revizie la 2 ani Sa vina si sa constate .

 16. Dana . Dagcioglu | 10 octombrie 2016 at 18:05 | Răspunde

  Si mi au mai zis ca daca mi bifeaza neconform . Ei trimit actele mai departe la Gaze si cei de acolo o sa vina sa ne opreasca gazele pt ca nu avem senzori .Nu stiu ce sa zic dar pare o treaba tare cusuta cu ata alba … ai nevoie n ai nevoie 300 senzorul altfel nu vezi revizie . Indrumati ma va rog sau recomandati ne o firma serioasa.multumesc

  • Cum scriam mai sus, aveți aici o listă: http://213.177.15.183/PublicLists/AtestatGN. În ceea ce privește detectorul, mie nu mi-a zis nimeni că trebuie să-mi pun. A venit de la asociația de locatari și ne-a spus că ar fi bine să ne punem. Și am fost de acord, ca toți vecinii mei. Când plec de acasă îl las în priză. Când sunt acasă îl scot din priză, că altfel o ia razna și când gătesc.

 17. Dana . Dagcioglu | 10 octombrie 2016 at 18:29 | Răspunde

  Recomandati mi va rog o firma pentru revizie daca stiti.

  • Nu pot să vă recomand o firmă anume. NU pot să bag mâna în foc pentru nici una. Aveți aici o listă cu cele agreate de ANRE, în funcție de localitatea de domiciliu. http://213.177.15.183/PublicLists/AtestatGN. Oricum, nu am lucrat decât cu una până acum, pentru o singură intervenție, și nu prea am ce să recomand. Poate vă ajută alți cititori. Cu stimă.

 18. Cum ramane cu apartamentele care au sarit in aer desi culmea montasera senzori de gaz, dar cei in cauza au venit, au verificat si au zis ca nu e nici o scurgere de gaz, alarma falsa….. Cum ramane cu hotia?

  • Să plătească cei care au zis că nu e nici un pericol. Însă, trebuie să știți că nu toate echipamentele astea sunt de treabă. ANRE ar trebui să-ți spună ce fel de detectoare să-ți pui, că e plină piața de știfturi.

 19. Dana . Dagcioglu | 12 octombrie 2016 at 18:49 | Răspunde

  Multumesc pt raspunsuri .

 20. @dl. Ion, sunteti tare comic, tind sa cred ca aveti si dvs o firma cu autorizatie ANRE si doriti sa manance si gura dvs 🙂

  Acum sa trecem la treburi mai serioase si va atasez un link: „http://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/informare-07-06-2016-montarea-detectoarelor-de-gaze-naturale”.

  Va fac si o scurta introducere, in cazul in care nu aceti rabdare sa cititi intreaga informare:
  „De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
  Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor […]”.
  Astfel, în acest context, considerăm că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
  Detectorul automat de gaze poate fi achiziționat și de către clientul final, dar montarea lui pe instalația de utilizare a gazelor naturale se realizează doar de către un operator economici autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalației de utilizare aferentă locului de consum și se consemnează în fişa de evidenţă a lucrărilor periodice de verificare sau de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale.”

  In incheiere concluzionez: Legea care este obligatorie, nu mai este chiar asa obligatorie decat daca nenea care verifica instalatia dispune de acest lucru si consumatori accepta balivernele lor.

  • Să știți că același lucru l-am constatat și eu. Fără îndoială e o harababură de nedescris în capul celor care au întocmit această lege. Din citatul pe care l-am prezentat eu, provenit direct de la ANRE, deducem foarte clar că montarea detectoarelor nu e obligatorie pentru instalațiile executate și recepționate anterior intrării în vigoare a normelor tehnice aprobate prin Ordinul 58/2004. Excepție face situația în care firma care face revizia decide contrariul. I-am întrebat pe cei de la ANRE: Și eu cum îi contrazic pe cei de la firma care face revizia (și care montează astfel de detectoare) că instalația mea nu are probleme? Păi nu am cum, că nu sunt de specialitate. Aici avem de-a face cu un conflict de interese, deoarece firmele care decid în ce stare sunt instalațiile au tot interesul să-mi bage mâna în buzunar și mă obligă să-mi pun detectoare.

 21. Crăciun Ovidiu | 6 noiembrie 2016 at 14:05 | Răspunde

  Mda!Atâta timp cât ești la mâna lor esti mâncat!M-am lovit,recent,de aceeași situație.Vin seara acasă,constat ca în zona exterioara a intrării în scara blocului mirosul de gaz e mai accentuat ca alta data(mi-am amintit ca-mi mai gadilase nu tocmai plăcut nările si-n alte situații,crezand că-i fireasca senzația),pun mâna pe telefon să sesizez(prima sesizare de orice fel facuta de mine si nu-s chiar tinerel), găsesc înțelegere,in juma de ora apare meseriașilor,constata ca se confirmă dar e mai accentuată la vechiul contoar care mai alimentează un singur consumator.A doua zi,cinste lor,dupa ce anunț la operator,se prezinta echipa!Explicatii,parlamentari,nici o problemă pe scară,doar bagarea pe gat a detectoarelor(660 lei la ei) + costul reparației de-mpartit la toți pe-o singura factura.Contoarul si teava individuale din afara scării,unde de fapt era bai-ul mai mare au rămas nerezolvate,deci în afara unor îmbunătățiri,pericolul e același.

 22. Detector de gaze la 15 cm de tavan si electrovalva (normal inchisa mai sigura)montata pe alimentarea aparatului consumator – probabil aragaz – (cele moderne au supraveghetor de flacara ).
  De ce nu trebuie montat detectorul la nivelul tavanului?
  Ce ne facem daca scaparile de gaze au loc in amonte de electrovalva?
  Cred ca solutia cea mai ieftina ar fi revenirea la ferestrele de sute de ani cu geam mai subtire de 4 mm.

 23. Nici macar nu sunt montate corespunzator. Al meu e fix deasupra centralei, la aprox 40-50 cm de ea, legat de teava de gaze care e la 10 cm de tavan. Instructiunile spun sa fie montati la 1-6 m de sursa de gaze si 30 cm de tavan. Cei de la gaze fac verificarea montarii prin parti, nu stiu cum se face, dar stiu perfect sa dea ordine. Piuie de ma ia durerea de cap si la jumatate de ora dupa ce am folosit deodorat si am si stat jumatate de ora cu geamul deschis. La fel cand sterg blatul de bucatarie cu servetele umede. Risipa de bani in contul proprietarilor de centrale si nepasare totala a autoritatilor de a rezolva problema scaparilor de gaze.

 24. Buna seara< intrucat se impune montarea detectoarelor de gaz ,de catre administratia blocului,eu am refuzat in primul rand pt ca nu am fost informati corespunzator( este o impunere directa)doresc sa montez un detector cu wirless, deoarece cele propuse si contractate costa 450 lei si presupune un cablu de 6-7m tras prin bucatarie si hol si scos printr-o mare gaura din casa iar unu cu wirless costa 550 leisi nu am cablu. intrebare este contrar legii optiunea mea.multumesc anticipat.

 25. Decat sa ne certam aiurea mai bine am intelege doua lucruri (pe care nu le spun eu, le spun aia de la ANRE si Constitutia Romaniei):
  1. Daca receptia instalatiei de gaze si semnarea contractului s-au facut inainte de 2008 iar instalatia de gaze nu a suferit nicio modificare de la data semnarii contractului, NU este obligatorie instalarea de detector si electrovana.

  2. Legea si normele aplicabile sunt cele de la momentul semnarii contractului si nu cele din viitor.

 26. Eu prefer plita cu inductie si cuptorul electricpe convectie. Acum este un moment bun sa scoata cineva teava de gaze din bucatarie. Si desigur sa nu mai platesc gazele care nu gatesc bine si mai si polueaza. Se ocupa firmele alea cu detector de eliminarea tevii sau trebuie sa o tai eu cu flexul? Nu ma intereseaza pe unde o vor duce la etajele de deasupra mea. Numai sa nu o mai vad in bucatarie.

 27. Tata a fost nevoit sa puna senzor in garsoniera in care nu locuieste nimeni si a observat ca avea un consum de aproape 16 kW pe luna numai de la acel senzor, neavand alt consumator de energie, asa ca l-a decuplat, pt ca oricum nu are aragaz. Mi se pare un consum enorm pt un astfel de dispozitiv!

  • Dacă nu are aragaz sau alt consumator de gaz (centrală) nu văd de ce și-a pus detector de gaze. Regulamentul ANRE spune că e obligatoriu doar dacă ai aparate care merg pe gaz. Consum de 16 kW? E posibil, nu zic nu. E mult. Eu îl decuplez când sunt acasă. Îl cuplez când plec de acasă

   • Daca e intr-un bloc de garsoniere si s-a hotarat sa-si puna toata lumea, nu s-a putut opune.
    Ar trebui sa se faca un studiu pe tema consumului unui asemenea dispozitiv.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.