De ce îmi încep fiecare zi cu un pahar cu apă. De preferat Borsec

Share This:

Apa e sănătate și e bine să o bei imediat ce te-ai dat jos din pat, dimineața. Da, pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Știu, voi intra în polemici cu mămicile care își învață copiii, încă de mici, că apa înainte de masă le umflă burta și le taie cheful sau pofta de mâncare. Nu e așa.

Un pahar cu apă de circa 200-250 ml, cu 10-15 minute înainte de masă, nu-ți va tăia din cheful de a mânca, iar studiile realizate de o echipă de oameni de știință japonezi vor întări ceea ce încerc să spun aici.

Experții din țara soarelui răsare au demonstrat că un pahar cu apă imediat după trezire are efecte extrem de benefice pentru organism, apa fiind responsabilă de atenuarea simptomelor unor afecțiuni precum astmul bronșic, sinuzita, artritele, răceala, hemoroizii, gastrita, pietrele la rinichi, anemia, angina pectorală și lista poate continua.

Dacă îți începi fiecare zi cu un pahar cu apă poți chiar să te vindeci de unele dintre aceste boli. Bineînțeles, condiția este să ai un stil de viață ordonat și un regim alimentar sănătos.

E un bun substituent pentru cafea. La mine chiar funcționează. Complementar, storc o lămâie întreagă într-un pahar cu apă și beau tot conținutul. Așa reușesc să funcționez în primele ore ale zilei. Consumul de apă cu lămâie nu e o bagatelă, e chiar indicat dacă ești fumător sau după o seară prelungită în oraș, când ai consumat alcool peste măsură. Been there, done that!

Deși sunt fumător, acest obicei nu este primul lucru pe care îl fac la începutul zilei. Altele sunt prioritățile: apa pe stomacul gol, spălatul dinților, micul dejun, apoi cafeaua însoțită de o țigară. De regulă trec cel puțin 30 de minute până fumez prima țigară. Știu, voi muri sănătos. 🙂

Am pomenit de Borsec, iar mențiunea nu e întâmplătoare, căci produsul de top al Romaqua Group a fost desemnat, din nou, cel mai puternic brand românesc. Borsec a ajuns în topul celor 100 de branduri puternice din România, realizat de revista Biz și de compania de cercetare Unlock Market Research, având o istorie de 210 ani în spate.

Cum a ajuns Borsec preferata românilor

Criteriile după care Borsec a ajuns din nou în topul preferințelor românilor sunt: importanța mărcii, gradul de utilizare și notorietatea ei. Deși gusturile nu se discută, pentru că fiecare are propriile convingeri despre ceea ce e bun pentru el, această distincție este un indicator cât se poate de relevant al calității produsului.

Dacă aș ști că propunerea mea va ajunge unde trebuie, i-aș sfătui să lanseze și apa Borsec la 5 litri. Ar avea mare trecere la consumatorii de apă îmbuteliată din România. Îmi amintesc că Borsec nu lipsea de pe mese la nici o nuntă la care am fost în copilărie, iar la noi în casă se bea foarte multă apă minerală carbogazoasă.

Apele minerale Borsec au împlinit 210 ani

Înainte de a-mi crea acest obicei, mâncam stres la micul dejun. Meseria pe care o am și stilul de viață dezorganizat m-au transformat într-un om extrem de stresat. Însă, fără să realizez, am ajuns generator de stres pentru cei din jur. De Crăciun, colegii mi-au făcut cadou o căciulă de iarnă Angry Birds.

Am înțeles imediat aluzia. Tot știițific a fost demonstrat că apa consumată imediat după trezire contribuie la reducerea considerabilă a nivelului stresului. Prin urmare, nu-mi încep niciodată ziua fără un pahar cu apă.

Bun, dar cei de la Borsec au mers și mai departe și au realizat niște studii pentru a afla ce se întâmplă în corpul oamenilor care beau apa lor. Așa au ajuns la concluzia că „influența consumului de apă Borsec asupra metabolismului glucidic este pozitivă prin creșterea insulinemiei pe termen scurt dar şi pe termen mediu, statusul antioxidant total reflectat de valorile TAS fiind influențat pozitiv”.

Concluziile se regăsesc în cercetarea „Influența consumului de apă minerală Borsec plată și carbogazoasă asupra metabolismului glucidic și stresului oxidativ la persoanele cu şi fără diabet zaharat”, realizată în 2006 de Institutul pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N.C. Paulescu”. Nu este singurul studiu realizat de Borsec referitor la apele sale, detalii puteți găsi aici.

Fiindcă așa fac de aproape doi ani, te sfătuiesc și pe tine să fii atent la ce apă bei. Mai mult de jumătate din consumatorii de apă îmbuteliată din România nu știu să facă diferența dintre apa minerală naturală și cea de masă sau dintre apa carbogazoasă și cea carbogazificată. Când alegi apa pe care o consumi ține cont de aceste lucuri, pentru a ști ce bagi în tine.

Apa minerală naturală este acea apă pură din punct de vedere microbiologic, care își are originea într-un zăcământ/acvifer subteran și este exploatată prin una sau mai multe emergențe naturale sau foraje. Spre deosebire de ea, apa de masă este orice apă îmbuteliată destinată consumului alimentar, alta decât apa minerală naturală sau apa de izvor, și poate proveni din orice sistem de aprovizionare cu apă.

Producătorii de apă de masă nu sunt obligați să declare pe etichetă compoziția chimică a apei pe care o scot pe piață. „Apa minerală naturală se deosebește în mod evident de apa de băut obișnuită prin natura sa, caracterizată printr-un conținut de săruri minerale dizolvate, oligoelemente sau alți constituenți și, eventual, prin unele efecte asupra sănătății și prin puritatea sa originară.

Ambele caracteristici sunt menținute intacte datorită originii subterane a acestei ape, care trebuie să fie protejată de orice risc de poluare”, a declarat, pentru danbrumar.ro, Dumitru Radu, președintele Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM).

Cu toate acestea, conform SNAM, apa de masă respectă condițiile impuse de Ordinul nr. 341 din 20 februarie 2007 privind aprobarea normelor de igienă și ale producerii de notificare a apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale și apele de izvor, comercializate sub denumirea de ape de masă.

Apă minerală carbogazoasă sau apă minerală carbogazificată?

Tu știi care e diferența? Apele minerale naturale carbogazoase îmbuteliate se împart în trei categorii. Și avem așa:

a. Apă minerală natural carbogazoasă, o apă al cărei conținut de dioxid de carbon provenind de la sursă este același ca la emergență (la ieșirea din zăcământ), „luându-se în considerare și impregnarea, acolo unde este cazul, cu o cantitate de dioxid de carbon provenit de la același zăcământ/acvifer, care să compenseze pierderile echivalente rezultate în cursul operațiunilor amintite”.

b. Apă minerală naturală îmbogățită cu dioxid de carbon de la sursă. „Este o apă al cărei conținut de carbon, provenind din același zăcământ/acvifer, este, după o eventuală condiționare și după îmbuteliere, mai mare decât la emergență”, spune directorul SNAM.

c. Apă minerală naturală carbogazificată. Este acea apă căreia i s-a adăugat dioxid de carbon, însă de o altă origine decât cea din care provine apa. Și în acest caz, dioxidul de carbon este exclusiv alimentar.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.