De ce Loteria vaccinaților e complet inutilă și ofensatoare

Credit foto: dylan nolte/UNSPLASH

Share This:

Vă amintiți când ne spuneau că vaccinarea e singura soluție pentru a învinge pandemia? Sau singura soluție pentru a ne întoarce la viața de dinainte de restricții? Pentru cei care s-au vaccinat deja, din convingere nu pentru un beneficiu material, această promisiune a unei vieți normale pare azi fără fundament. Eu simt că am tras paiul cel scurt. Totuși, guvernanții au născocit Loteria vaccinaților, o nouă umilință pentru românii care n-au nevoie de campanii de informare costisitoare pentru a lua deciziile potrivite.

Oferta eMAG Black Friday 2021

UPDATE: Detaliile organizării licitației

Ministerul Sănătății a publicat modul în care se va desfășura Loteria vaccinaților. Iată mai jos procedura!

Toate persoanele vaccinate cu schemă completă și care dețin certificat digital al UE privind COVID-19 pe baza Codului Numeric Personal (CNP) pot participa la Loteria Vaccinării, începând cu data de 30 septembrie 2021 ora 12:00.
Înscrierea persoanelor pentru Loteria Vaccinării se realizează pe portalul https://certificat-covid.gov.ro. După generarea certificatului de vaccinare, persoanele eligibile au opțiunea de a se înscrie la loterie prin parcurgerea a trei pași simpli:

 • Pasul 1: Confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Regulamentul Loteriei.
 • Pasul 2: Confirmați acordul de publicare a datelor personale pe site-urile instituțiilor organizatoare.
 • Pasul 3: Vă înscrieți la Loteria Vaccinării.

După parcurgerea celor trei pași, veți primi un e-mail de confirmare a înscrierii, în care se va regăsi și numărul unic de participare. Serviciul de Telecomunicații Speciale va publica în fiecare zi de vineri, ora 12:00, pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro, ultimul număr alocat, în vederea organizării extragerilor de către Loteria Română.

Detalii suplimentare

Se consideră schemă completă, efectuarea a două doze pentru tipurile de vaccin Pfizer, Moderna și Astra Zeneca sau o singură doză pentru vaccinul Johnson&Johnson. Dacă aveți deja generat certificatul de vaccinare pentru schema completă (1/1, 2/2), înscrierea la Loteria Vaccinării se face din interfața de vizualizare a certificatului (Secțiunea „Listă certificate”).

Înscrierea se poate realiza individual de către persoana vaccinată sau de orice altă persoană care are dreptul să genereze certificatul în numele persoanei vaccinate.

*

În câteva state din Vest, autoritățile au simțit nevoia să stimuleze cu bani cetățenii indeciși să se vaccineze anti-Covid. Ba cred că promisiunea unui câștig financiar i-a determinat și pe unii așa-ziși oponenți ai vaccinurilor să se „imunizeze”. Că așa e omul: demn până când îi îndeși plicul în buzunar.

Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, s-a gândit că se cuvine o recompensă pentru cei care s-au vaccinat deja. Așa că a creat Loteria vaccinării, un instrument perfid, ofensator și complet inutil de a răsplăti „conștiinciozitatea” celor care înțeleg necesitatea vaccinurilor.

De ce e inutilă Loteria vaccinaților

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la rata de vaccinare și am văzut că se tot insistă pe ideea că statul e de vină. Că n-a comunicat eficient, că n-a transmis informații credibile, că n-a avut campanii de informare convingătoare. Ok, mi se pare că-i scoatem complet din discuție pe oamenii care nu cred în vaccinuri, în general, și în aceste vaccinuri, în special.

Citește și: Vaccinare România | 20 de răspunsuri la întrebări pe care ți le pui după ce te-ai vaccinat

Pentru mine este cât se poate de limpede: există două tabere, cea a vaxx-erilor și cea a antivaxx-erilor. Nici una, nici alta nu e capabilă să se înțeleagă, să accepte adevărul celeilalte. Cum cred că există libertate religioasă, care îți permite să fii credincios sau ateu, la fel cred că există și libertatea de a decide pentru tine dacă te injectezi cu „otravă” sau nu.

Deși nu cred că vaccinurile conțin otravă, cipuri de la Bill Gates sau substanțe de control al minții, accept că există oameni care cred cu convingere că vaccinurile le fac rău. Sau că nu le fac niciun bine. Atâta timp cât vaccinarea va rămâne opțională, orice discuție legată de ce ar trebui să facă x sau ce ar trebui să facă y sunt complet inutile. La fel ca Loteria vaccinaților, care nu stimulează în niciun fel creșterea ratei de vaccinare.

Recompensarea celor care s-au vaccinat deja, repet, din convingere, nu este altceva decât un alt mod nesăbuit de a cheltui bani publici.

De ce e ofensatoare Loteria vaccinaților

Credit foto: Gustavo Fring/Pexels.com

În primul rând, Loteria pentru vaccinați este umilitoare pentru cei care au înțeles necesitatea acestui gest, pentru cei care știu cum lucrează știința în folosul omului. Să aloci bani din bugetul statului pentru a răsplăti un demers normal, logic în accepțiunea celor care au mers pe acest drum, este un act de amatorism politic. Dacă ar fi să recompensezi ceva, acesta ar trebui să fie efortul medicilor care se luptă de aproape doi ani să-i țină în viață pe cei care ajung la ATI.

Loteria vaccinării este umilitoare și pentru cei care nu s-au vaccinat încă, dar poate o vor face, cine știe?, pentru că îi scoate complet din schemă. Dacă vrei să crești rata de vaccinare, un sistem de premiere/recompensă ar trebui să ia în calcul populația încă nevaccinată. Asta dacă nu i se va părea și ei o ofensă.

Când și cum se desfășoară Loteria vaccinaților

Conform Ministerului Sănătății, statul pune la bătaie 1.139 de premii în valoare totală de 15 milioane de lei.

 • 81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10.000 de lei + un premiu săptămânal de 300.000 de lei);
 • trei premii lunare (câte un premiu în ultima săptămână a fiecărei luni – în valoare de 100.000 de lei);
 • două premii la finalul loteriei – în valoare de 500.000 de lei, respectiv 1.000.000 de lei.

Loteria vaccinaților se va desfășura între 1 octombrie și 31 decembrie 2021 și va consta în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni. Extragerile vor fi programate astfel:

 • 14 extrageri săptămânale;
 • trei extrageri lunare;
 • două extrageri finale (organizate în săptămâna 14 – ultima săptămână a loteriei).

Prin Loteria vaccinării se vor acorda premii în bani românilor vaccinați cu schema completă, care și-au generat certificatul digital privind COVID-19 și care se înscriu la loterie, cu aplicația ce va fi disponibilă pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

Ministrul Cseke Attila, despre Loteria vaccinării

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat de ce s-a recurs la această soluție.

În acest context epidemiologic, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, este deosebit de importantă susținerea procesului de vaccinare, inclusiv prin acordarea de recompense. Într-o perioadă scurtă, am reușit să finalizăm cadrul legislativ pentru aceste măsuri recompensatorii. Odată semnat și de ministrul Economiei, actul normativ poate fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte”.

Fiecare participant la Loteria de vaccinare va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștiga 4 premii:

 • un premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei;
 • un premiu de 300.000 lei;
 • un premiu de 500.000 lei;
 • premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

În total, un participant la loterie poate câștiga premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

Eu tot nu înțeleg cu poate susține procesul de vaccinare această metodă de recompensare a celor deja vaccinați. Sau vă bazați, domnule Cseke Attila, că oamenii vor da iama în centrele de vaccinare pentru bani? N-o vor face, pentru că asta e religia lor. Și e greu să covertești un om credincios. Sau nu știți povestea lui Constantin Brâncoveanu?

Aaa, era să uit. Românii care s-au vaccinat (cu schema completă) după data de 3 septembrie (atunci a intrat în vigoare OUG 19/2021) vor fi recompensați cu tichete de masă în valoare de 100 de lei. Fabulos! Și noi, ăștia mai conștiincioși… nimic de păpică?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.