26 septembrie este Ziua mondială a contracepției, motiv pentru specialiștii din România să atragă un semnal de alarmă. Avem nevoie de mai multă informare a tinerilor, care își încep viața sexuală tot mai devreme. Am vorbit cu câțiva medici ginecologi, specialiști în planificare familială, și mi-au spus de ce nu trebuie să privești avortul ca pe o metodă de contracepție.
Totodată, în cele ce urmează, vei afla cum te poți feri de o sarcină nedorită, fără să intri în conflict cu propria conștiință. E mai ieftin, aș zice, și cu mai puține dureri de cap și șale.
Dar, înainte, reține cifrele astea:
În 2019, în România au fost efectuate 47.492 de întreruperi de sarcină, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere. Statisticile din 2021 arată că aproape 9% dintre femeile care au născut au între 15 și 19 ani. 0,4% dintre acestea au sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
De ce nu trebuie să privești avortul ca pe o metodă de contracepție
Avortul e o alegere de ultimă instanță, la care apelezi după ce ai epuizat celelalte variante. Nu o spun eu, o zic medicii. Nu aceiași pe care unii i-au hulit în pandemie, alții. Dar în aceste situații nu poți avea încredere în altă autoritate decât cea medicală.
„Erau vremuri când maternitățile din București efectuau zeci de chiuretaje pe zi. Am plecat de la acest punct, în care femeia din România considera, din păcate, avortul uterin o metodă de contracepție și am ajuns în România anului 2022, într-un punct relativ bun”, spune dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în fertilizare in vitro (FIV), ecografie, colposcopie, laparoscopie și histeroscopie.
În 2009, dr. Boleac era rezident la Spitalul Giulești și a fost martor al transfigurării femeilor când li se explica ce presupune avortul.
„Li se dădea o cărticică de 12 pagini. Pe fiecare pagină era prezentată evoluția sarcinii. Era ceva așa rudimentar, care avea un efect psihic extraordinar. Pe a 12-a pagină scria astăzi, mama mea m-a ucis. Multe dintre ele începeau să plângă, era ceva brutal, după care intrau în salon și mergeau la chiuretaj. Cam asta era ceea ce putea să ofere o maternitate de stat în acele momente. Dar existau și femei care veneau cu seninătate la al 12-lea chiuretaj”, mai spune medicul (foto jos).
Specialistul susține că românii sunt la curent cu metodele contraceptive, de aceea rata de avort nu este impresionantă. Cu toate acestea, stăm prost la numărul de mame minore, care nu au suficiente informații referitoare la evitarea unei sarcini.
Ce metode de contracepție există pe piață
- Implant, DIU hormonal (dispozitiv intrauterin), DIU din cupru, sterilizare permanentă: metode cu eficiență 99%
- Pilula contraceptivă zilnică, plasturele săptămânal, inelul vaginal sau injecția: metode cu eficiență 91%-94%
- Retragerea, capac col uterin, metoda calendarului, prezervativul: metode cu eficiență 72%-82%.
Implantul, steriletul hormonal sau steriletul pe bază de cupru (în formă de T sau sferic) fac parte din categoria metodelor cu cel mai ridicat grad de eficiență, spun specialiștii. În cazul folosirii unui sterilet, o femeie are șanse mai mici de una la 100 să dezvolte o sarcină.
Steriletele acționează independent, ceea ce înseamnă că odată introduse în corp de medicul ginecolog, grijile partenerilor dispar.
Mai reține ceva! 214 milioane de femei din toată lumea vor să se protejeze de o sarcină nedorită. Mai mult de 300.000 de decese sunt cauzate de complicații ale sarcinii! Mare parte dintre aceste decese puteau fi evitate cu o metodă de contracepție.
Cum funcționează un sterilet sferic
Steriletul sferic, pe bază de cupru, este considerat a fi ideal, comparativ cu cel hormonal. Explicația este că acesta nu cauzează îngrășare, nu afectează libidoul sau metabolismul osos și nu influențează ovulația. De asemenea, este o alternativă eficace la sterilizarea permanentă, care poate fi, astfel, evitată.
Un dispozitiv nou pe piața din România este IUB Ballerine. Odată ce este introdus în uter, acesta eliberează continuu cantități mici de cupru pentru controlul sarcinii, iar eficiența de 99% durează până la 5 ani. Dacă este introdus corect, dispozitivul nu va fi simțit deloc în timpul actului sexual. Steriletul are formă de sferă, spre deosebire de celelalte dispozitive de forma literei „T” și este extrem de confortabil.
Ce metode contraceptive preferă tinerii românii
Prima și cea mai la îndemână este metoda retragerii, adică cea a opririi actului sexual când bărbatul de apropie de ejaculare. Specialiștii spun că nu este deloc sigură, iar motivul e simplu: o cantitate suficientă de spermatozoizi este eliminată în vagin înainte de ejacularea propriu-zisă.
„Lichidul seminal și spermatozoizii mai rămân pe o parcursul a trei până la cinci zile, chiar, în interiorul vaginului”, spune dr. Diana Mihai, medic specialist obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate, fertilizare in vitro și tratament cu celule stem.
Astfel, dacă femeia urmează să aibă ovulația în această perioadă, poate rămâne însărcinată.
Pe locul doi în topul metodelor contraceptive se află prezervativul, poate cea mai indicată. Motivul? Prezervativul poate împiedica o sarcină nedorită și te protejează de cele mai multe boli cu transmitere sexuală.
„Nicio altă metodă contraceptivă nu ne protejează de bolile cu transmitere sexuală, așa cum o face prezervativul. În ceea ce privește infecția cu HPV, este incredibil că există un vaccin care ne poate proteja toată viața de cancer și, la noi în România, nu se folosește”, adaugă dr. Diana Mihai.
Atenție! Prezervativul nu oferă protecție împotriva infecției cu virusul HPV. Singura variantă optimă e vaccinul sau, dacă vrei, abstinența. Dar nu vrei.
Este avortul condamnabil?
Dacă aștepți un răspuns categoric din partea mea, nu-l vei obține. Dar m-a șocat ce s-a petrecut recent în SUA. Totuși, în 2022 a devenit extrem de dificil de comunicat despre avort și contracepție, având în vedere cât de „conservatoare” este această țară. Ce spune medicul?
„Medicul este și el un om, cu credințele lui, cu convingerile lui și, de ce nu, cu problemele lui. Comunicăm acest mesaj într-o țară creștin-ortodoxă, care are niște concepții, să nu le numim învechite, dar niște concepții mai conservatoare… încetul cu încetul. Trebuie să schimbăm modul de a gândi.
Și eu sunt creștin ortodox, și eu consider că avortul este o crimă și sunt mulți medici care nu fac întreruperi de sarcină. Eu mă număr printre ei. Avortul mi se pare departe de contracepția așa cum o înțelegem noi, o metodă nefericită, dar care are și ea utilitatea ei, în anumite cazuri”, spune dr. Boleac.
Indiferent de mediul din care provin și de posibilitățile financiare pe care le au, tinerii trebuie să aibă acces la metode de contracepție moderne. Argumentele pentru folosirea unei metode contraceptive sunt cât se poate de clare: evitarea unei sarcini nedorite, evitarea bolilor cu transmitere sexuală și, nu în ultimul rând, evitarea unui avort. Dacă tot e de condamnat, să fie ultima opțiune a femeilor.
Be the first to comment on "De ce nu este avortul o metodă de contracepție. Ce spun medicii"