Chiar mă întrebam cum o să justifice Biserica evenimentele pe care le trăim, această mânie a lui Dumnezeu față de propria sa creație. Basilica.ro, organul de presă al Patriarhiei Române, are un mesaj de liniștire a populației: „Vinul din potir nu este vin obișnuit, ci vin sfințit, adică sângele lui Hristos”.
Când mi-am ales această meserie, mi-am jurat că nu o să mint. Cu intenție. De-a lungul timpului, mi-am dat seama că am fost manipulat, în repetate rânduri, de diverși, și am transmis informații eronate celor care m-au citit. Mi se mai întâmplă și astăzi, probabil. Însă, obiectivul meu a rămas acela de a nu minți, de a nu deforma adevărul de dragul unei povești frumoase. Nu e cazul Bisericii Ortodoxe Române, care dezinformează grosolan prin omisiune, de dragul păstrării unei povești frumoase.
Pe site-ul agenției de știri a Patriarhiei Române se arată, într-un articol minuțios documentat, că nu există nici un risc de infectare a enoriașilor care primesc sfânta împărtășanie. Nu se specifică despre ce infectare e vorba, ci se face referire la orice boală. Fiindcă suntem în plină pandemie de coronavirus, trag concluzia că acest articol vrea să susțină că nu e nici un risc de contaminare cu noul virus, manifestat prima dată în Wuhan, China.
Articolul citează un studiu realizat de doi cercetărori americani (James Pellerin și Michael B. Edmnod). Nu-i știu, n-au jucat la Rapid. Dacă îi cauți, îi găsești.
James Pellerin este medic pneumolog la spitalul National Jewish Health din Denver, specializat în cercetarea și tratamentul afecțiunilor respiratorii.
Michael B. Edmond este medic specialist în boli infecțioase, profesor la Universitatea Commonwealth din Virginia.
Cei doi au semnat studiul în cauză, care a fost publicat în 2013 în International Journal of Infectious Diseases. Documentul face referire la impactul pe care îl pot avea ceremoniile religioase în transmiterea bolilor infecțioase.
„Sfânta Împărtășanie este o practică creștină care constă într-un grup adunat pentru a se împărtăși din pâine și vin primite de la un slujitor sau preot. Vinul este în mod frecvent oferit dintr-o cupă sau prin îmbibarea pâinii în vin, o practică numită întingere. După ce fiecare participant bea din potir, slujitorul îi șterge marginea înainte ca următoarea persoană să se împărtășească din acel potir”, își încep cei doi expunerea despre taina împărtășaniei din Creștinism, citați de Basilica.ro.
Cercetătorii citează, la rândul lor, o serie de studii realizate înaintea lor:
„În 1946, Burrows a demonstrat că atunci când persoane voluntare s-au împărtășit din potirul euharistic, cu instrucțiunea de a lăsa cât mai multă salivă pe marginea potirului, bacteriile au fost recuperate în număr mic (…)”.
„În 1967, Hobbs și unii colegi ai săi au făcut experimente care au concluzionat că argintul și vinul pot avea proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, intervalul de timp dintre împărtăşirea din potir a fiecărei persoane, care de obicei este mai mic de cinci secunde, nu este suficient pentru a cauza o scădere semnificativă a numărului de bacterii. Ei au descoperit și că rotirea potirului era ineficientă pentru a scădea colonizarea (cu bacterii); totuși, ștergerea marginii potirului cu pânza de in scădea numărul de bacterii cu 90%. Toate studiile au concluzionat că riscul răspândirii bolii nu poate fi exclus dar este extrem de scăzut (…)”…
pentru a prezenta o concluzie de-a dreptul „profesionistă”:
„În concluzie, există dovezi experimentale care sugerează că folosirea unei cești de împărtășanie contaminează vinul și cupa. Cu toate acestea, nu a fost raportat, în literatura de specialitate, nici un caz de îmbolnăvire cauzat de folosirea aceluiași potir”.
Ceea ce nu se arată în articolul de pe site-ul Basilica.ro este că acest studiu nu este decât un conspect al unor studii publicate cu mulți ani în urmă de medici ori cercetători în domeniul răspândirii bolilor contagioase, probabil mai pricepuți decât autorii studiului citat.
Studiul citat a fost publicat în anul 2013, cu mult timp înainte de apariția noului coronavirus, deci nu poate fi relevant având în vedere că nu analizează modul în care se răspândește acest virus.
Atenție! Pentru toți cei care cred că vinul sfânt, sângele Domnului și sfântul potir vă vor proteja de coronavirus… vă doresc succes. Dar nu mai răspândiți aceste inepții în mediul online!
Cel mai recent studiu citat în studiul prezentat datează din 1997, deci cu 5 ani înainte de apariția virusului SARS, care a ucis aproape 800 de oameni la nivel mondial între 2002 și 2004.
Faptul că nu există nici un caz raportat de îmbolnăvire cu COVID-19 prin sfânta împărtășanie este foarte bine. Deși are proprietăți antibacteriene, argintul nu poate bloca răspândirea unui virus precum SARS-CoV-2.
Ingerarea salivei unui enoriaș care poate fi bolnav fără să știe, prin lingurița de împărtășanie, este extrem de posibilă. Asta ne spun autoritățile medicale azi, pe baza experienței ultimelor două luni de luptă cu noul coronavirus. Până la proba contrarie, dovedită științific, vă sugerez să lăsați basmele celor de la Patriarhie:
„Se ridică întrebarea de ce chiar dacă se contaminează vinul și potirul, nu se îmbolnăvesc persoanele credincioase care se împărtășesc?
Răspunsul este pentru că vinul din potir nu este vin obișnuit, ci vin sfințit, adică sângele lui Hristos, Izvorul Vieții, Cel ce a vindecat mulțimi de bolnavi și a biruit moartea prin Înviere (cf. Ioan 6:55-56; 11:25-26)”.
Credit foto: James Chan/Pixabay
Leave a comment