De ce nu se spală românii pe dinți? „N-are lumea bani, domne”

Share This:

Suntem atât de săraci încât nici pe dinți nu ne mai permitem să ne spălăm. Cel puțin așa spune vocea străzii, aia sadea, de la țară. Eu sunt într-o dilemă. Credeam că românul nu e frate cu săpunul, dar cu pasta de dinți, nici că-mi trecea prin cap o asemenea grozăvie. Statisticile, alea nu chiar atât de neaoșe, reci, arată că unul din cinci români nu s-au atins niciodată de periuță și pastă, în vreme ce aproape jumătate din populație se spală o singură dată pe zi, dimineața. Tot cifrele spun că un român de la țară își schimbă periuța de dinți o dată la zece ani, iar un conațional de la oraș face acest lucru cam din 18 în 18 luni. Și de parcă nu era suficient de rău, constatăm că întotdeauna e loc și de mai rău, cum aflăm de aici. Și mai îngrijorător este că acest comportament reprobabil este transmis celor mici. Aproape 75% dintre copiii cu vârste de până la 13 ani au carii pe dinții temporari, în vreme ce 40% dintre tinerii până la 18 ani suferă de aceleași afecțiuni pe dinții definitivi. Dar de ce ajungem aici. „Oamenii n-are bani, domne”, că dacă ar avea ar ști ce să facă cu ei.

Deși pare greu de crezut pentru cei care nu au un cult pentru igiena orală, neîngrijirea dinților n-are nici o legătură cu lipsa banilor. Cele mai recente studii făcute în România au evidențiat că 70% dintre români au probleme dentare, iar mare parte dintre aceștia și-au pierdut toți dinții. Igiena orală nu e chiar atât de costisitoare precum susțin cei intervievați pe stradă, însă lipsa ei da. Tratamentul unei carii este de cel puțin zece ori mai scump decât produsele de îngrijire a dinților (pastă și perie) folosite de o persoană într-un an. Când vine vorba de implanturi dentare sau de aplicarea unor coroane din materiale ceramice, tratamentul ajunge la niște sume pe care nimeni nu dorește să le lase la un stomatolog.

Spălatul dinților trebuie să devină un obicei plăcut, de zi cu zi, cum e și mâncatul dimineața, băutul cafelei, udatul florilor sau întâlnirile cu prietenii. Lipsa acestui obicei sănătos duce la pierderea unor dinți care nu vor putea fi înlocuiți de nici un implant, coroană sau bucată de metal. Fiecare dintre aceste echipamente sunt corpuri străine în gură, care, chiar dacă se integrează și se aliniază perfect, nu pulsează a viață, precum dinții tăi naturali. Pentru o sănătate orală garantată nu uita să înveți să te speli pe dinți corect (vezi un infografic aici) și să-ți iei inima în dinți și să mergi la un control stomatologic măcar o dată pe an. În acest fel vei economisi mult mai mulți bani. Și timp, zic.

cosmetice-terapeutice.ro

2 Comments on "De ce nu se spală românii pe dinți? „N-are lumea bani, domne”"

  1. In general lumea de la sate nu se spala pe dinti, ies repede la treba in curte, multi nu se spala nici pe fata.

  2. Eu cred ca romanii nu se spala pe dinti de lene ce le este.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.