De ce nu trebuie să hrănești cu pâine păsările din parcuri

Share This:

Recomandări de hrană pentru păsări în sezonul rece

Credit foto: SOR

În sezonul de toamnă-iarnă, poți hrăni păsările din parcuri cu alimente neprocesate, apropiate de hrana lor naturală.

  • Pentru păsările cântătoare care vin la hrănitori – semințe crude de floarea soarelui și dovleac, mărunțite; miez de nucă; alune sau arahide, pentru că au un conținut caloric mare. „Le putem oferi și proteine animale – insecte deshidratate (se găsesc la petshop-uri) sau chiar slănină crudă, nesărată”, spune Mihaela Simion.
  • Pentru păsările care au în dietă și fructe – bucățele de mere sau boabe de struguri, stafide.
  • Pentru păsările de apă – frunze de varză, salată și morcovi, toate mărunțite; mazăre; boabe de porumb.

Campanii de informare derulate de SOR

Știu că ați derulat campanii de informare pe acest subiect. Plănuiți să continuați?

Mihaela Simion: De fapt, noi le considerăm campanii de educație pentru natură. Rezultatele apar abia atunci când oamenii descoperă cum funcționează procesele naturale, cât de strânse sunt legăturile dintre elementele lumii vii și care este impactul acțiunilor noastre asupra biodiversității. Începem educația de la vârste mici, prin proiectul Școli Prietenoase cu Natura.

Prin acest proiect ne propunem să apropiem elevii de natură prin activități practice desfășurate în spațiul verde al școlilor, precum:

  • hrănirea păsărilor în timpul iernii
  • îmbogățirea spațiului verde cu plante care oferă resurse de hrană
  • posibilități de adăpostire și reproducere a viețuitoarelor
  • activități derulate în sălile de clase, cea mai apreciată fiind Olimpiada Speciilor. Este un concurs online de recunoaștere a speciilor de păsări.

Prin proiectul România Prinde Aripi urmărim implicarea publicului larg în cele mai simple și mai eficiente măsuri de conservare pentru păsările sălbatice: amplasarea de cuiburi artificiale și de hrănitori. De la parc la parc, de la un simplu pervaz de fereastră de bloc la grădinile de la țară, România poate fi mult mai prietenoasă cu mediul și cu păsările sălbatice.

Aveți și sprijinul autorităților locale, care dețin în administrare parcurile?

Mihaela Simion: Da, în toate localitățile pentru care am găsit finanțare pentru a instala hrănitori și cuiburi, primăriile și administratorii parcurilor ne-au oferit sprijinul. O provocare, chiar și în aceste cazuri, este alimentarea hrănitorilor pe durata sezonului rece și întreținerea periodică a cuiburilor. Sunt acțiuni care se bazează pe sprijinul comunității și al voluntarilor SOR.

Limitarea acestor activități este dată și de obținerea finanțărilor, esențiale pentru continuarea programului. Ne bazăm în continuare pe companiile care au înțeles importanța demersurilor noastre, cât și pe donațiile primite de la iubitorii de natură.

Be the first to comment on "De ce nu trebuie să hrănești cu pâine păsările din parcuri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.