Site icon Așa și pe dincólo

De ce nu trebuie să ratezi piesa de teatru „Cum se face” a lui Octavian Strunilă. Am două bilete de dat

Credit foto: Sever Gheorghe

Share This:

Mărturisesc: n-am mai râs de multă vreme cu poftă și vârtos. La teatru, să tot fie vreo doi ani. Dar nu că n-ar fi fost piese bune, ci pentru că am evitat comediile. Fac ce fac și mă învârt tot pe lângă tragedii. De parcă nu-mi ajung alea din viața reală. Ei, acum se schimbă lucrurile, căci am găsit o piesă care se anunță sclipitoare și mi-am propus să n-o ratez în ruptul capului. Vinovatul? Octavian Strunilă, omul-orchestră din showbiz-ul autohton, care revine în teatru cu o piesă cu bun gust despre viața oamenilor din lumea artei teatrale. „Cum se face” e o comedie „inteligentă”, care promite să aducă bucurie în sufletele celor care iau parte la ea și care reșește să pună mari semne de întrebare vizavi de cariera pe care ne-o alegem în viață.

Piesa e regizată de Octavian Strunilă, cunoscut publicului larg pentru piesele de teatru, filmele și serialele TV românești în care a jucat, dar și pentru participarea la „Ferma Vedetelor”, emisiune difuzată de ProTV. Din distribuție mai fac parte Anca Dumitra (o întâlniți în Las Fierbinți, unde joacă rolul Gianinei), Delia Ioana Nartea, Alexandru Conovaru și Toma Dănilă. Spectacolul are loc pe 29 mai (duminică), de la ora 19.00, la Palatul Național a Copiilor din București (Bd. Tineretului nr. 8-10).



Concurs! Pun la bătaie o invitație dublă la acest spectacol, așa că rămâneți până la final pentru a afla cum puteți intra în posesia ei. Bilete la această piesă se mai găsesc pe eventim.ro, iabilet.ro, bilete.ro, myticket.ro, în oficiile Poștei Române și în magazinele Germanos și Inmedio. Prețul unui bilet este 55 de lei.

Octavian Strunilă a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte despre piesa pe care a pus-o în scenă. Iată de ce e „Cum se face” o piesă de teatru inteligentă!

***

danbrumar.ro: Mai știm să râdem? Cum e umorul românesc, în comparație cu cel englezesc, franțuzesc, american?

Octavian Strunilă: Da! Știm să râdem! Și chiar, din ce în ce mai sănătos și mai inteligent! Nu sunt deloc de acord cu cei care spun: „Nu mai avem actorii de altădată! Nu mai sunt spectacolele de altădată”! Pe aceștia îi invit la spectacolele celor tineri! Să caute să-l vadă pe Alex Bogdan, de exemplu. Sunt în noua generație niște actori cu adevărat speciali și care vin să împrospăteze umorul autohton practicat până acum la noi. Tinerii actori de astăzi sunt foarte buni în spectacolele clasice, Shakespeare, Cehov sau Caragiale, dar merg mult mai departe și scriu piese despre ce ni se întâmplă nouă astăzi, montează în spații neconvenționale, fac stand up și spectacole de improvizație.

Unde erau toate astea în anii 80? Astăzi umorul este mult mai variat și publicul are de unde alege. Asta eu spun că e un câștig. Noi am împrumutat o perioadă de la francezi în materie de umor, într-o altă perioadă de la englezi și acum suntem cu ochii pe americani. Cred, totuși, că umorul european este mai inteligent. Americanii stau mai bine la capitolul structură de scenariu, au o experiență în sitcom de mai bine de jumătate de secol și acolo, fără structură bună, nu faci doi bani. Umorul românesc este pe drumul cel bun. Și nu de acum. Încă de la Birlic.

Credit foto: Sever Gheorghe

danbrumar.ro: Explicați de ce e „Cum se face” o comedie inteligentă?

Octavian Strunilă: Am descris, într-adevăr, spectacolul meu ca fiind o comedie inteligentă pentru a face o diferență între spectacolele de șușă, cum le zicem noi, și ce se întâmplă în piesa mea, „Cum se face”. Eu nu am căutat să fac lumea să râdă, eu am căutat să le arăt oamenilor ceva adevărat. Dacă asta implică și momente pline de umor, e doar pentru că așa e în viață, în momentele pe care am hotărât să le aduc eu pe scenă. Nu se trage nimeni de fundul pantalonilor doar ca să facă unul sau doi oameni să râdă.

danbrumar.ro: Când ați râs ultima oară cu poftă la teatru? Ce piesă se juca?

Octavian Strunilă: Oamenii nu ar trebui să meargă la teatru ca să râdă. Sau doar pentru asta. Oamenii ar trebui să înțeleagă că un spectacol de teatru bun poate funcționa ca o serie de 20 de ședințe la psiholog. Într-un spectacol bun te regăsești! Pe tine sau pe oamenii din jurul tău. Pleci acasă modificat și cu întrebări. E posibil ca a doua zi să iei o decizie legată de cariera ta sau de viața ta personală în funcție de cum te-a modificat o replică. Asta trebuie să însemne teatrul. Am subliniat că spectacolul trebuie să fie bun ca să provoace asta în tine. Că dacă e o șușă de doi lei, pleci acasă cum ai venit, și cu banii luați.

Nu știu dacă am râs în ultima vreme atât de tare la vreun spectacol. Nu-mi amintesc. Poate și pentru că prefer mai mult să joc decât să-i văd pe alții.

danbrumar.ro: Câte reprezentații a avut piesa până acum?

Octavian Strunilă: Noi jucăm acest spectacol de mai bine de doi ani și am fost cam prin toată țara, mai puțin în Moldova. Sperăm să ajungem vara asta și acolo. Am avut un public foarte bun în orașe unde nu ne așteptam, precum Râmnicu Sărat sau Slobozia, dar și bilete nevândute la Arad, de exemplu. Peste tot pe unde am fost, la sfârșit, am primit îmbrățișări și strângeri de mână din toată inima. Noi nu i-am făcut doar să râdă pe oameni, noi le-am adus și o fărâmă de speranță. Că lumea poate fi și frumoasă.

danbrumar.ro: Ce urmează după „Cum se face” în materie de teatru?

Octavian Strunilă: Scriu la proiecte noi, dar nu pot încă vorbi despre asta acum. Vă așteaptă o surpriză la toamnă.

***

V-a convins din vorbe? Dacă nu, atunci iată cum puteți câștiga o invitație dublă la spectacolul care are loc pe 29 mai (duminică), la Palatul Național al Copiilor din București, în regia lui Octavian Strunilă! Câștigătorul are sarcina de a ne spune, într-un comentariu pe Facebook sau pe site, cât de bună a fost piesa J Pentru a intra în concurs urmați pașii de mai jos:

SHARE acestui articol

LIKE paginii mele de Facebook (doar dacă chiar îți place, nu-i musai J)

Comment pe Facebook sau site: Vreau la Cum se face

Concursul durează până marți, 24 mai, ora 18.00. Câștigătorul va fi anunțat, prin tragere la sorți, în aceeași zi. SUCCES tuturor!

Exit mobile version