De ce nu vrea furnizorul tău de curent să-ți renegociezi contractul de energie electrică

Share This:

Începând cu anul 2015 îți poți schimba furnizorul de curent, dar asta știai deja fiindcă am scris pe tema asta. În acest articol ți-am dat și motivele pentru care trebuie să o faci. Ceea ce poate nu știai este că nu ești obligat să semnezi un contract cu alt furnizor, însă s-ar putea să fie în avantajul tău să renegociezi contractul de energie electrică pe care-l ai acum.

După modelul abonamentelor de telefonie mobilă, e recomandat ca în această perioadă să-ți contactezi furnizorul actual, dacă ești mulțumit de el, și să-i spui că vrei o ofertă mai bună. Fiindcă, slavă cerului, se poate și mai ieftin și mai avantajos decât în prezent.

Această facilitate vine odată cu finalizarea procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, la 1 ianuarie 2018, și ar trebui să iei din ea tot ce e mai bun pentru tine.

Liberalizarea pieței de energie electrică înseamnă că nu mai există tarife reglementate de stat, furnizorii taxând consumatorii finali în funcție de evoluția prețului energiei de pe piața liberă. Totuși, dacă nu-ți renegociezi contractul de energie electrică și, astfel, nu-ți exerciți dreptul de eligibilitate, vei fi taxat în continuare în funcție de tarifele stabilite de ANRE înainte de liberalizarea pieței.

Vei rămâne ceea ce se cheamă un consumator captiv, în așa numitul serviciu universal. Iar acest lucru, după cum vei  vedea mai jos, este în defavoarea ta în acest moment.

În ciuda noilor reguli tarifare, furnizorii de energie electrică nu-și încurajează deloc actualii abonați să-și renegocieze contractele. Nu e în interesul lor, deoarece tarifele pe care le percep acum după liberalizare sunt mai mici decât cele aprobate de ANRE în serviciul universal.

De aceea, furnizorii nu investesc nici un leu în campanii de conștientizare și nu-și informează actualii abonați că au condiții mai avantajoase dacă își renegociază contractele. Departamentele lor de marketing au bugete de publicitate care se concentrează pe alt aspect, iar acela e „portarea” de abonați din alte rețele. Cu alte cuvinte, furnizorii se chinuie să „fure” clienții companiilor concurente.

Pe Cetin l-au convins cei de la Digi Energy să devină abonatul lor, iar cei de la Enel au reacționat abia după ce el le-a spus „adio”. Dacă l-ar fi contactat să-i facă o ofertă mai bună, probabil că Cetin ar fi rămas în rețeaua lor. Dar, după cum vă spuneam, furnizorul de curent n-are nici un interes să te contacteze pentru a-ți renegocia contractul de energie electrică, fiindcă lui îi convine ca tu să plătești mai mult.

Tu trebuie să pui mâna pe telefon și să suni în toate părțile, cum faci și la telefonia mobilă, și să le ceri un contract mai bun. Ca să-ți dai seama cât de nasol e pentru tine să rămâi captiv în serviciul universal, am scos mai jos niște date comparative, disponibile pe site-ul ANRE. Din ele vei înțelege cât plătești acum pentru energia electrică și cât ai plăti dacă îți renegociezi contractul.

Enel Energie Muntenia

Primul exemplu pe care îl dau e dedicat abonaților din zona de acoperire a Enel Energie Muntenia SA. Un consumator casnic, abonat al acestei companii, care locuiește în București și care are un consum anual cuprins între 1.000 și 2.500 kWh, pe o rețea de joasă tensiune, plătește acum un tarif de 0,6162 lei/kWh, cu TVA. Tariful este final și e practicat abonaților care au rămas în serviciul universal, adică nu au trecut la taxarea 100% de pe piața concurențială.

Dacă ar contacta furnizorul până la sfârșitul acestei luni (tarifele se pot schimba de la o lună la alta) și i-ar cere să-și renegocieze contractul de energie electrică, abonatul ar beneficia de un tarif cu 18,19% mai mic: 0,5041 lei kWh. Cei care nu văd cu ochi buni liberalizarea pieței de energie electrică ar putea spune că tarifele de pe piața concurențială sunt nesigure din cauza fluctuațiilor mari ale prețului energiei.

Azi curentul pe piața PZU ar putea fi 200 de lei MWh, iar mâine ar putea crește la 600 lei MWh. Este adevărat, însă tariful energiei, aplicat consumatorului final, nu se stabilește în baza fluctuațiilor zilnice sau săptămânale. Dacă semnezi în această lună cu Enel Muntenia SA, vei plăti același tarif (negociat în ziua semnării) vreme de un an sau chiar doi, dacă optezi pentru un contract cu o valabilitate de 24 de luni. Vezi oferta lor aici.

E.ON Energie România

Mergem în Moldova, o zonă acoperită de E.ON Energie România SA, și luăm un abonat din Iași al acestei companii. În prezent, ieșeanul nostru plătește 0,6718 lei kWh, la un consum anual cuprins între 1.000 și 2.500 kWh, pe o rețea de joasă tensiune. Dacă ar suna frumos la E.ON Energie și ar spune că vrea renegocierea contractului ar plăti 0,5625 lei/kWh, cu TVA, adică cu 16,27% mai puțin.

Și acest furnizor are o sumedenie de variante de abonamente, unele doar pentru electricitate, altele sunt pachete electricitate și gaze, cu o valabilitate de un an sau de doi. Asta înseamnă că tariful pe care îl negociezi la semnare va rămâne neschimbat până la expirarea contractului, ca la telefonie. Apoi suni și negociezi iar.

Compania a lansat recent E.ON Flash – un serviciu exclusiv online pentru cei care vor să semeze un contract pe 12 sau 24 de luni. Ca să știi dacă e în avantajul tău să renegociezi contractul, pune mâna pe telefon și întreabă-i ce oferă! Nu ezita să ceri și tu mai mult decât dau ei!

CEZ Vânzare

Compania CEZ oferă și ea tarife mai mici la energie electrică celor care trec din zona de reglementare la cea de tip concurențial. Am făcut o simulare în cadrul site-ului ANRE (mi se spune că, față de alți furnizori, CEZ Vânzare are pe site-ul propriu un comparator de tarife, însă eu nu l-am găsit), pe un abonat al acestei companii cu domiciliul în Gorj, cu același consum anual estimat, pe joasă tensiune.

În acest moment, dacă nu a devenit client eligibil, el plătește 0,6745 lei/kWh, cu TVA. Dacă ar suna la CEZ și ar solicita, luna aceasta, o renegociere a contractului ar plăti 0,5814 lei/kWh, cu 13,8% mai puțin.

Dar nimeni nu-i spune asta, fiindcă pe site-ul furnizorului (pe site-ul oricărui furnizor) nu apare nicăieri valoarea tarifului final actual, ci doar o ofertă de tarif fără TVA, fără contribuția de cogenerare, fără accize și fără componenta de certificate verzi. Cu alte cuvinte, dacă vrei să știi dacă oferta actuală e mai bună decât cea de până acum trebuie să te apuci să calculezi singur care e tariful la care vei fi taxat. Sau să pui mâna pe telefon și să suni.

Electrica Furnizare

Facem un popas și în centrul țării, la Sibiu, pentru a analiza situația unui abonat din acest județ deservit de Electrica Furnizare SA – sucursala Transilvania Sud. Ei bine, luând în calcul aceleași repere, dacă își renegociază contractul de energie electrică în luna ianuarie, sibianul nostru nu face o afacere prea bună, deoarece oferta actuală a Electrica este mai proastă decât cea pe care a negociat-o anterior.

Acum, înainte de ieșirea din serviciul universal, el plătește 0,6403 lei/kWh, cu TVA. Dacă ar alege să fie taxat doar la tarifele reglementate de piața concurențială, ar plăti 0,6514 lei/kWh, cu 1,73% mai mult.

Tariful actual este valabil până la sfârșitul anului, se arată în datele furnizate de calculatorul ANRE. Bineînțeles, oricine poate solicita o ofertă personalizată. Poate, într-un final, va ieși pe plus. Vezi pe site-ul ANRE un comparator de tarife, pentru fiecare zonă de distribuție în parte.

Ce mai trebuie să știi despre liberalizarea pieței de energie electrică

Un lucru foarte important pe care, cel mai probabil, nu l-ai aflat încă este acela că îți poți schimba furnizorul de energie electrică la fiecare 21 de zile. Poți să faci acest lucru și dacă ai semnat un contract pe 12 sau 24 de luni. Chiar dacă legislația nu te obligă să oferi un motiv întemeiat pentru a denunța unilateral un contract, nu încurajez pe nimeni să adopte un astfel de comportament.

Legislația actuală oferă dreptul clientului de a schimba furnizorul de energie electrică în termen de 21 de zile, respectiv cu o notificare prealabilă a actualului furnizor cu 21 de zile înainte. Acest drept este garantat inclusiv pentru situații în care s-a încheiat un contract pe o perioadă determinată, deși, în opinia mea, corect și echitabil pentru ambele părți ar fi ca durata contractului să fie respectată. Există situații în care clienții sunt tentați să profite de această prevedere și să-și schimbe furnizorul de energie electrică în mod repetat”, îmi spune Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi este că, dacă vrei să renunți la furnizorul actual, poți semna cu orice altă companie de furnizare din țară, indiferent de zona în care acționează. Dacă ești din Oltenia și ești abonat la un furnizor care operează aici, poți semna un contract cu un furnizor care nu e din regiunea ta.

Dacă ai restanțe la plata facturii, poți semna contractul de energie electrică cu celălalt furnizor, însă firma de curent unde ai restanțe e liberă să se adreseze instanței de judecată pentru a recupera creanța.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.