O știți pe aia: PLM – Poliția Locală Murfatlar – abrevierea atât de inspirată a instituției, postată pe mașinile de intervenție? Însă, aici e vorba de altă PLM, v-ați dat seama, deci nu mai insist. Abuzurile polițiștilor români, fraților, ne costă alți bani. Mai precis vreo 9.000 de coco (puțin, nu?), bani pe care statul român trebuie să-i plătească unui cetățean care a fost snopit în bătaie de doi agenți, în secția 19.
Se întâmpla în decembrie 2011, când numitul Victor Stanciu, acum în vârstă de 60 de ani, a fost săltat de acasă pentru că n-a vrut să se legitimeze. O vecină l-a turnat la poliție fiindcă și-a scos pe holul blocului unde locuiește niște lucruri din apartament, ca să poată zugrăvi. Cei doi Rambo veniți la sesizare i-au cerut actele și, fiindcă nu le-au primit, l-au luat pe om pe sus și l-au îndesat în dubă.
Bătălia pe care a luat-o Victor Stanciu la secție a fost crâncenă rău. De la IML, omul a scos un certificat constatator, în urma căruia i s-au recomandat 4-5 zile de îngrijiri medicale. „Conform declarațiilor reclamantului, polițiștii l-au bătut pe holul secției de poliție cu pumnii, picioarele și cu bastonul, în aproape toate zonele corpului, timp de zece minute. Din cauza durerilor, omul a făcut pe el. În bătaie i-au distrus telefonul și i-au rupt hainele de pe el”, spun cei de la APADOR-CH, care au anunțat marți că România a fost condamnată la CEDO pentru faptele de vitejie ale oamenilor legii. Asociația a fost cea care l-a consiliat pe Stanciu pe durata procesului internațional.
Abuzurile polițiștilor români au trecut neobservate în țară, instanțele de judecată considerând că tratamentul la care a fost supus acesta nu se încadrează la capitolul „tortură”. Auziți aici motivarea instanței: „Pentru existența infracțiunii de tortură faptele trebuie să aibă o anumită intensitate și durată (nu știm cât – n.n.) pentru a putea constitui elementele infracțiunii prevăzute de art. 267 ind. 1 Cod Penal, ceea ce nu este cazul în prezenta cauză”.
Omul nu a fost mulțumit cu decizia justiției din România și s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului, în anul 2013. Victor Stanciu, pensionar cu handicap și revoluționar la momentul agresiunii, a obținut altfel de tratament la CEDO. Curtea a explicat că ancheta din România a fost o batjocură și că nu a putut demonstra că reclamantul ar fi fost violent, ci doar nerespectuos față de polițiști. A propos, ei n-au fost trași la răspundere în această cauză, instanțele din România mergând pe depozițiile celor doi, care au fost identice.
Acum, eu, tu, noi trebuie să plătim pentru abuzurile polițiștilor români. Sincer, vreau să prind ziua aia când oamenii din sistem (funcționari, miniștri, polițiști) sunt trași la răspundere individual pentru greșelile lor. Nu să se mai ascundă sub umbrela statului. Ce dracu, cer prea mult?
Citește și:
Moartea lui Dinte parcagiul, sau o altă prigoană a milițienilor
Be the first to comment on "De ce PLM să plătesc eu pentru abuzurile polițiștilor români?"