Ministerul Mediului a dat startul programului de „înnoire” a aparatelor electrocasnice din casele românilor, iar asta e doar parțial o veste bună. Nu văd cu ochi buni programul Rabla pentru electrocasnice pentru că nu rezolvă problema de ansamblu pe care o are România.
Mă veți întreba care e aceea și vă voi spune. Rabla pentru electrocasnice nu are alt scop decât să te convingă pe tine să-ți schimbi televizorul „vechi” cu unul nou, sporind mai mult consumul de bunuri de care, în fapt, nu ai nevoie. Acest program e făcut pentru ca autoritățile române să aibă ce raporta la Bruxelles, fiindcă, după cum bine știi, suntem pe ultimul loc în UE la colectarea de deșeuri electrice și electronice.
Și atunci, ce s-au gândit ei? Să-i încurajăm pe români să-și ia alte televizoare, mai mari și mai quality decât cele pe care le au, ca să se uite la Las Fierbinți în HD.
În realitate, economia de energie, fluturată atât de ostentativ la TV, este o falsă problemă. Câți dintre voi vă puteți plânge de facturi încărcate la curent fiindcă aveți mașină de spălat rufe din clasa energetică B? Câți dintre voi ați sesizat o reducere considerabilă a consumului după ce v-ați cumpărat un televizor din clasa energetică A+?
Care e, de fapt, miza
Nu-i pasă nimănui de asta, ci de posibilitatea de a-și lua o gadget la preț subvenționat de stat. Repet, ca să aibă ei ce raporta la Bruxelles.
Citește și: De ce campania de colectare selectivă e total greșită și ce-i de făcut cu deșeurile reciclabile
Eu văd puțin diferit acest program Rabla pentru electrocasnice. Ar fi putut fi un proiect genial dacă ar fi încurajat achiziția de electronice și electrocasnice made in Romania. Dar programul doamnei Grațiela Gavrilescu nu face asta.
Păi, ce televizare cumpără românii? Probabil Samsung, Sony, Philips etc. Ce mașini de spălat cumpără românii? Probabil Whirlpool, Beko, Indesit etc. Frigidere? Probabil Gorenje, Hotpoint, Samsung. Iar Samsung. Înțelegi unde bat? Înțelegi unde se duc acești bani guvernamentali, adică banii tăi? La Samsung, Beko, Whirlpool etc.
Programul Rabla pentru electrocasnice ar trebui să susțină economia românească
Eu aș fi încurajat consumul de aparatură electronică și electrocasnică produsă în România (știu că nu e cea mai bună), dar nu din patriotism. Ci pentru a genera creștere economică, reală, în această țară care consumă mai mult decât produce.
Cum ar fi arătat programul atunci? Restrictiv? Preferențial? Anticoncurențial? Nu. Foarte logic și de natură să încurajeze producția internă de aparatură electrocasnică. Dar nu, noi nu vrem locuri de muncă în fabrici made in Romania, ci locuri de muncă în magazinele de profil care vând produse Samsung. Astfel, banii guvernamentali – adică ai tăi – se puteau numi investiții în economia românească.
Rabla pentru electrocasnice: Cum îți iei televizor cu 400 de lei subvenție
Programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat începând de mâine, 24 mai 2019. Cei care vor electrocasnice cu bani de la stat trebuie să acceseze platforma online a Administrației Fondului pentru Mediu.
În aplicație trebuie să înscrii numele, adresa de domiciliu și codul numeric personal, adresa de e-mail și numărul de telefon. Simultan, trebuie să completezi o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia confirmi că nu ai datorii la bugetul de stat. Un acord cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal este, de asemenea, solicitat.
Apoi menționezi ce fel de electrocasnice vrei să cumperi și să declari pe proprie răspundere că vei preda un aparat uzat, în momentul livrării celui nou.
După introducerea datelor menționate, vei primi un mesaj de confirmare, un număr unic al înscrierii și un cod unic de accesare a înscrierii. Acesta din urmă va ajunge la reprezentatul magazinului, pentru a-l avea în momentul în care cumperi electrocasnicele.
După ce ai parcurs etapa asta, cauți pe site-uri sau în magazinele de electrocasnice aparatele de care ai nevoie și le plătești. Din prețul real al aparaturii se va scădea valoarea subvenției acordate de stat.
Programul Rabla pentru electrocasnice – care e valoarea voucherelor
În proiectul de hotărâre scos în dezbatere publică, reprezentanții ministerului au menționat existența unei subvenții de până la 500 de lei pentru un televizor nou-nouț. În final, cuuantumul ei s-a diminuat cu 100 de lei. Iată ce valori au voucherele de cumpărături:
- 200 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++; 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++; 300 de lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
- 400 de lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++; 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
- 300 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.
- 200 de lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+; 400 de lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.
Leave a comment