De ce se construiesc ansambluri rezidențiale în bătaie de joc? Ar putea fi din cauza asta

Credit foto: Adam Birkett on Unsplash

Share This:

Un prieten care s-a mutat de un an într-un ansamblu rezidențial recent construit se întreabă și acum cu ce a greșit de a fost bătut de soartă în asemenea hal. Și-a folosit toate economiile, ba a făcut și credit, ca să achite un cochet apartament de la etajul 8 al unui complex nou de locuințe, ridicat într-o zonă „bună” a orașului. (Doamne, câte ansambluri rezidențiale se construiesc în bătaie de joc!).

La scurt timp, pereții au început să crape (tencuiala), liftul să se strice cu frecvența autobuzelor turcești, curentul să cadă de trei ori pe săptămână. Până să se dezmeticească proprietarii și să se constituie în asociație de proprietari, dezvoltatorul imobiliar s-a cărat cu banii și cu promisiunile că predă la cheie un cămin de vis.

Sigur, asta nu e o întâmplare, un caz izolat, ci un fenomoen îngrijorător într-un oraș ca Bucureștiul. Nimănui nu-i pasă în ce mizerie vei locui, tot ce contează e să înghiți gălușca și să plătești. Dacă se poate, înainte de turnarea fundației. La final există un singur câștigător. Mârlanul care ți-a vândut iluzii.

Dar toate astea se întâmplă cu un motiv sau, poate, din mai multe motive. Unul ține de superficialitatea noastră când ne decidem să ne punem viața gaj pentru niște promisiuni deșarte. Uitați-vă la acei nenorociți (le plâng de milă, sincer) din Sectorul 5, care și-au luat o țeapă de proporții când au cumpărat locuințe într-un bloc construit fără avize.

Credit foto: ISU București-Ilfov

Blocul de pe strada Iordache Năstase, cu 50 de apartamente, s-a făcut scrum după ce o anexă a sa a luat foc. Personal, dau vina mai întâi pe ei. Cum să te împrumuți la bancă să cumperi un apartament într-un ansamblu rezidențial fără să întrebi la primărie dacă dezvoltatorul s-a achitat de sarcinile care îi reveneau prin lege?

Dar mai e un motiv pentru care îți iei țeapă, iar acela e că aproape nimeni nu construiește legal și, în mai toate cazurile, nimeni nu-i controlează pe dezvoltatori. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), care are responsabilitatea de a verifica legalitatea tuturor construcțiile, are cu totul și cu totul alte preocupări. Cel puțin așa susțin cei peste 1.300 de membri ai Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

Acest grup de specialiști, care e responsabil în mod direct de asigurarea unor lucrări de construcții de calitate, se plânge că activitatea de supraveghere a calității lucrărilor este sabotată tocmai de ISC și de ministerul de resort. Conform diriginților de șantier, urmărirea calității lucrărilor publice este subfinanțată în mod voit, prin ordin de ministru. Ce efect are acest lucru?

„Sunt servicii bugetate cu câteva milioane de lei datorită unor limitări stabilite prin ordin de ministru, practic imposibil să-ți acoperi cheltuielile cu deplasarea, ce să mai discutăm de salarii. Ce înseamnă acest lucru? Că în fapt autoritățile publice forțează o dependență a diriginților de executant, adică nu mai discutăm de o verificarea reală, ci formală. La aceste tarife nu este acoperit nici salariul minim pe economie. De asemenea, caracterul formal a înlocuit partea tehnică, căci în loc să ne asigurăm de lucrări de bună calitate s-au introdus proceduri birocratice, în care foile sunt mai importante decât ce se întâmplă pe șantier”, susține Andrei Ignat, vicepreședintele asociației profesionale a diriginților de șantier.

Citește și: Sunt oamenii care poartă ochelari mai inteligenți?

Specialiștii în domeniul organizării șantierelor de lucrări spun că interesele din construcții sunt atât de mari, încât adesea se trece peste acordul lor când vine vorba de dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale.

Probleme deosebite vin și de la beneficiari care, de dragul unor costuri scăzute și scurtării timpilor de execuție, exercită presiuni pentru acceptarea unor lucrări necorespunzătoare. Astfel, de multe ori, diriginții de șantier responsabili sunt îndepărtați de la lucrări și înlocuiți și așa zisele fabrici de ștampile, adică specialiști care nu își asumă lucrările, ci doar întocmirea unor formulare. Or, tocmai investitorul ar trebui să fie cel care cere lucrări de calitate și suntem într-o situație absurdă în care noi îl reprezentăm, dar el nu dorește decât o reprezentare formală și acceptă lucrări prost executate”, a afirmat Ionuț Sandu, un diriginte de șantier, la adunarea națională a Colegiului Diriginților de Șantier.

Adunarea națională a diriginților de șantier

Reprezentanții acestei asociații profesionale susțin că în cadrul ISC activează mulți directori numiți exclusiv pe criterii politice, ceea ce are un efect devastator asupra calității lucrărilor în construcții. Conform acestora, șefii Inspectoratului nu sunt interesați decât să servească interesele clientelei politice.

Începând de la inspectoratul general și până la inspectoratele județene toți șefii, dar absolut toți șefii, sunt numiți politic, mulți dintre ei fără competențe managariale sau profesionale în acest sens. De aici apar clientela și presiunile politice, în timp ce problemele reale rămân în urmă, calitatea construcțiilor căpătând un caracter formal. Este necesară depolitizarea acestei instituții, care la acest moment nu a devenit decât un colector de bani la bugetul statului, dar nu acesta este rolul stabilit prin lege. Principala activitate a inspectoratelor nu este calitatea construcțiilor, ci eliberarea de adeverințe cum că s-au încasat banii”, spune Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

Da. Vi se pare ceva nou? Nu, nimic nou sub soare. Trăiască partidul! Chestia e că la următoarele alegeri nu vom face decât să schimbăm un partid cu altul. Mi-e scârbă.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.