De ce se scumpește pâinea dacă avem producție record de grâu?

Share This:

România a declarat producții record de grâu și porumb în această toamnă. Peste 10,2 milioane de tone de grâu (cu 200.000 de tone mai mult decât anul trecut) și aproape 15 milioane de tone de porumb (cu 500.000 de tone mai mult decât anul trecut). Toate bune și frumoase, tovarășul e mulțumit, dar populația o ia din nou în barbă: se scumpește pâinea, iar acest lucru se va întâmpla în această lună, în ciuda recoltei bogate.

Două sunt motivele, iar ele au fost explicate de guvernatorul BNR Mugur Isărescu și de producătorii din industria de morărit și panificație.

„Chiar dacă am avut producţii mai mari, în Europa au fost producţii mici şi creşteri de preţuri, iar noi suntem foarte legaţi în ceea ce priveşte cerealele, nu mai suntem o economie închisă, iar preţurile tind către piaţa europeană. Cu alte cuvinte, există acest risc să avem preţuri mai mari la produsele din grâu şi porumb”, a declarat Isărescu, citat de Agerpres, adăugând că acestea sunt reacțiile, pozitive sau negative, ale integrării în Uniunea Europeană. Piața internă nu poate fi ținută la izolare de cea europeană, care o influențează pe cea dintâi.



Al doilea motiv pentru care se scumpește pâinea este majorarea tarifelor la electricitate și gaze naturale, dar și a costurilor cu achiziția de materie primă și cu forța de muncă. Producătorii din industria de morărit și panificație au anunțat încă de săptămâna trecută cum vor crește prețurile.

„Preţul materiei prime a crescut, preţul forţei de muncă, la fel. Pe lângă toate acestea, am primit notificări de la furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru a ne informa că majorează tarifele cu 25%. Dacă ţigara s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea? Dacă, înainte, o pâine costa cât o ţigară, trebuie să coste şi de aici încolo cât costă o ţigară.”

„(…) În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict făcute pe brutăria ROMPAN – Proiect Service – ne arată că acesta este intervalul la care trebuie să ne referim. Sigur, dacă un produs costă 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva”, a explicat  Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.




Be the first to comment on "De ce se scumpește pâinea dacă avem producție record de grâu?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.