De ce vom plăti mai mult pentru gaze de la 1 aprilie

Share This:

Nu e o păcăleală, e o știre cât se poate de reală. Gazele naturale vor fi mai scumpe de la 1 aprilie 2017, fapt care îi va afecta pe toți consumatorii casnici. Reprezentanții Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spun că majorarea va fi în medie cu 2%. ANRE a aprobat în ședința de joi, 30 martie, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru toți cei 38 de furnizori. Motivul acestei ajustări tarifare este acela al liberalizării producției interne de gaze naturale.

Asta înseamnă că de la 1 aprilie gazele naturale de proveniență internă se vor vinde pe piața concurențială, la prețuri stabilite de piață, inclusiv pentru clienții casnici. Furnizorii vor cumpăra de pe această piață gaze la prețuri care pot varia de la o lună la alta, la care vor adăuga tarifele pentru serviciile de transport și distribuție.

Chiar dacă producția internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligația de a stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici și, astfel, de a monitoriza evoluția pieței concurențiale de gaze naturale”, spun reprezentanții ANRE. Cu alte cuvinte, statul nu își ia mâna complet de pe tariful final perceput consumatorilor casnici. Marius Vladu, șeful Direcției de Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din cadrul ANRE, ne explică ce se întâmplă cu piața gazului intern din această primăvară.

„Ce se întâmplă la 1 aprilie 2017? Prețul de producție al gazului iese din zona de reglementare și va fi liberalizat. Statul român, prin ANRE, păstrează însă sub control distribuția și transportul. Aceste componente din tariful final al gazului vor fi liberalizate în 2021, când vom vorbi de o liberalizare completă”, spune specialistul.

Marius Vladu, ANRE

Conform ANRE, în prezent orice client casnic are opțiunea de a rămâne în piața reglementată de gaze naturale – în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată și la preț reglementat, ambele stabilite de ANRE; sau de a trece în piața concurențială – în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la prețul și în condițiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la prețul și condițiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat.

Da, dar de ce aș pleca înspre piața liberă? De ce aș rămâne în zona reglementată?




„Este foarte simplu. Dacă un consumator dorește să obțină un contract mai bun și știe să se informeze și să citească ofertele de pe piață, poate obține de pe piața liberă chiar un preț mai bun decât cel reglementat. Cei care nu au timp sau interes pentru așa ceva sunt sprijiniți în continuare de stat prin stabilirea unor tarife reglementate”, ne-a declarat Marius Vladu.

În prezent, prețul gazului din producția internă, facturat consumatorilor casnici, este de 60 de lei/MWh. Începând cu 1 aprilie, furnizorii îi vor taxa, în medie, cu 2% mai mult decât până acum, însă indiferent de prețul cu care cumpără gazul. Furnizorii vor putea cere, totuși, o recalculare a tarifului perceput consumatorilor casnici în anumite condiții.

„Furnizorii au atras atenția că dacă vor exista diferențe mai mari de 5%, vor înregistra pierderi financiare foarte mari și atunci e posibil să ajustăm prețurile finale la trimestru sau semestru. Un lucru e cert: furnizorii nu vor putea factura un preț de achiziție al gazelor mai mare decât ce am stabilit noi”, a declarat președintele ANRE, Niculae Havrileț, citat de romanialibera.ro.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.