De ce vor toți capul lui Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU. Credit foto: Raed Arafat Facebook

Share This:

Deși îi e greu cu limba română și uneori cu logica propriilor exprimări, Raed Arafat a rostit un adevăr crud lunile trecute: „se încearcă să fie găsiți vinovați cu orice preț pentru fiecare deces”. No amu, io zic că asta-i o obligație morală.

UPDATE 27 octombrie 2019 – Adaugă reacția lui Raed Arafat despre filmulețul postat de ziarul Libertatea. Vezi video mai jos!

Declarația, făcută după plângerea depusă de familia Aurei Ion (decedată în accidentul aviatic din Apuseni), este cât se poate de actuală. Și acum se caută vinovați pentru morții din Colectiv și nu cred că trebuie să ne punem problema de prețul pe care îl vor avea unii de plătit. Avem o obligație.

Raed Arafat s-a ales cu o petiție în care i se cere demisia, de data aceasta din cauza filmulețului ținut secret de șefii IGSU, realizat în timpul intervenției haotice de la Colectiv. La 4 ani de la tragedia din clubul bucureștean, Raed Arafat a fost citat ca martor în dosar și a fost denunțat, la pachet cu șefii IGSU – Orlando Șchiopu și Mihai Guță – pentru tăinuirea unor probe importante în derularea anchetei.

Pentru o parte a opiniei publice, Raed Arafat e vinovat de tragedia din Colectiv și mulți îi vor capul. Dacă e vinovat cu adevărat, vor stabili instanțele. Până atunci, haideți să vedem de unde i se trag toate aceste nenorociri lui Raed Arafat, pentru că imaginea lui de profesionist în slujba cetățeanului a început să se clatine cu mult înainte de cele trei tragedii care au pus într-o lumină proastă SMURD și ISU: Apuseni, Siutghiol și Colectiv.

Raed Arafat, Mesia serviciului de salvare

Medicul sirian de origine palestiniană școlit în România și-a început cariera la începutul anilor ’90 când a dezvoltat așa-numitul Serviciu Mobil de Urgență și Reanimare (SMUR) la Târgu Mureș. La vremea respectivă nu se făcea descarcerare în România, motiv pentru care această componentă a venit mai târziu. Începutul sistemului de urgență de azi a fost realizat cu mașina personală a lui Arafat, transformată în ambulanță. Cu ajutorul ei, Raed Arafat și colegii lui medici ori stundenți goneau prin Târgu Mureș în încercarea de a salva cât mai multe victime ale unor accidente rutiere.

Raed Arafat își amintește că la vremea respectivă oamenii erau extrem de deranjați de zgomotul pe care îl făcea sirena ambulanței lor, dar nevoia unui astfel de serviciu se simțea. Împrumutând modele din Occident, Arafat a reușit în scurt timp să obțină mai mult decât ambulanțe din donații externe. În 2007, SMURD s-a extins la nivel național și era în continuă expansiune. Acesta a fost primul cui bătut în cariera sa de medic salvator al unui sistem medical înapoiat.

Arafat avea viziune, Arafat avea idei și a găsit și parteneri cu bani să le pună în practică. Fundația Vodafone a fost cel mai fidel susținător al Serviciului, donând milioane de euro pentru dezvoltarea lui. Mai mult, campania 2% pentru SMURD a funcționat de minune, românii contribuind cu sume importante pentru dezvoltarea Serviciului de Urgență. SMURD și-a putut cumpăra ambulanțe noi și le-a putut dota cu cel mai nou sistem de telemedicină; apoi au sosit elicopterele și avioanele de intervenție și mii de oameni au fost instruiți.

În 2003, Raed Arafat a primit Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler de la președintele Ion Iliescu. În 2005, medicul sirian a fost premiat și de Traian Băsescu, iar în 2013 a fost decorat de Regele Mihai. Notorietatea sa avea să sporească invidia „colegilor” de la Serviciul de Salvare, lăsat de izbeliște de toate guvernările.

Da, pe cât era SMURD-ul mai lăudat, cu atât Salvarea era mai hulită pentru că nu are mașini noi, pentru că nu are aparatură ca a celor de la SMURD, pentru că nu are aceeași viteză de reacție ca SMURD. În replică, cei de la Salvare tunau și fulgerau că pompierii ISU n-au nicio pregătire medicală, ci doar un curs de câteva săptămâni, că echipajele de pe ambulanțe nu au medici, ci doar „tablagii”, că statul și privații pompează bani în SMURD și lasă de izbeliște Salvarea.

Dacă e să punem punctul pe „i”, atunci începutul sfârșitului pentru Raed Arafat e aici, în conflictul cu șefii Serviciului de Salvare, care au văzut în el un fel de Mesia al Serviciului de salvare pe care nu și l-au dorit nici în ruptul capului.  

A doua cădere a lui Raed Arafat

E firesc să vrei capul lui Raed Arafat, de vreme ce a fost mereu un om în lumina refectoarelor. Un om pe care-l identifici ușor îl poți arăta la fel de ușor cu degetul. Iar acest lucru e posibil când acel om are o funcție publică. În 2007, Raed Arafat a acceptat o funcție importantă în statul român (subsecretar de stat în Ministerul Sănătății) care l-a ajutat să-și sporească și mai mult notorietate și să dezvolte Serviciul de urgență.

În perioada octombrie 2012-decembrie 2012, Raed Arafat a fost ministru interimar al Sănătății după demisia lui Vasile Cepoi, survenită în urma unui conflict de interese reclamat de ANI. În scurta perioadă aflată la conducerea ministerului, Arafat a reușit să-și netezească drumul spre funcța de secretat de stat în Ministerul Afacerilor Interne, funcție pe care o ocupă și azi.

2012 a început greu pentru Raed Arafat, dar s-a terminat bine. În urma unor conflicte cu Traian Băsescu pe tema Legii Sănătății, președintele României a sugerat că Arafat trebuie să plece din sistem fiindcă are puncte de vedere „stângiste” și transmite în public mesaje „mincinoase și incorecte”. Medicul și-a dat demisia din funcția de subsecretar de stat, însă a fost susținut de proteste de stradă violente care au avut loc în marile orașe ale țării.

Mișcarea de solidaritate cu „medicul Arafat” s-a soldat cu demisia Guvernului Boc 2, care nu a stat în funcție decât o lună, la 6 februarie 2012.

Notorietatea lui Raed Arafat a crescut și mai mult, iar în ianuarie 2014 a ajuns șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În această funcție l-au găsit toate cele trei mari nenoriciri ale României moderne (Apuseni, Siutghiol și Colectiv), care au pus SMURD și ISU într-o lumină cât se poate de nefavorabilă.

Citește și: Elicopter SMURD prăbușit. Câți bani au primit familiile celor decedați

Opinia publică se întreabă, pe bună dreptate, dacă imaginea e reală sau doar afectată de eroarea unui șef sau a unui grup mărunt de oameni de la vârf.

Ce a greșit Raed Arafat la Colectiv

Raed Arafat a făcut un munte de bine României. Prin crearea SMURD, un serviciu de urgență copiat de multe state din jur, medicul sirian cu cetățenie română a dat mai multe șanse la viață unor oameni care mureau cu zile. Condiția, și atunci și acum, e ca acele proceduri puse pe hârtie (dacă le ai, firește) să fie respectate cu sfințenie.

Raed Arafat a greșit că a intrat în sistem. Și a făcut-o până-n gât. Iar asta l-a făcut să… nu spună adevărul. Cum a fost la Colectiv, spre exemplu, unde a fost o intervenție haotică, în ciuda celor declarate de coordonatorul DSU.

Raed Arafat a greșit când s-a făcut că nu a știut de existența acestui filmuleț (publicat de Libertatea), în care se vede modul haotic în care au intervenit echipajele de urgență. Pentru procurori, aceste imagini video sunt probe importante în desfășurarea anchetei, de care n-au știut vreme de 4 ani. Șefii IGSU și șeful DSU au tăinut informații prețioase.

Raed Arafat neagă că a știut de existența filmului și că l-ar fi tăinuit

Raed Arafat nu se consideră vinovat de nimic legat de tragedia din Colectiv, însă cumva, nu știm cu ce autoritate, angajații ISU le-au cerut polițiștilor să întoarcă din drum toate ambulanțele private care sosiseră să dea o mână de ajutor la Colectiv. Chiar dacă erau mult mai aproape de locul tragediei. La fel ca ministrul de tristă amintire al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, șeful SMURD avea totul sub control. Nu avea nevoie de privați.

O ambulanță BGS a încercat să treacă de cordonul de polițiști, dar n-a reușit. „A fost o acțiune pe cont propriu, care și-a asumat riscul, pentru că toți știm că Arafat e extrem de dur când vine vorba de imixtiunea privaților, iar legea îi dă tot dreptul să facă asta. Ne putem trezi inclusiv cu licența ridicată”, a spus o sursă pentru tolo.ro.

Cei de la Sanador au pătruns în zona unde medicii interveneau pentru răniți. La un moment dat, mașina lor se vede și pe imaginile TV, dar nimeni n-a dat importanță atunci”, spune altă sursă pentru Cătălin Tolontan.

Raed Arafat a intrat într-o horă pe care mulți au jucat-o prost. În defavoarea propriilor cetățeni. Oamenii îi numesc politicieni pe cei care le-au ucis speranțele. Invidiat și săpat de cei de la Salvare, Raed Arafat le-a rezistat celor din sistem. A știut cum să se cațere și, mai ales, cum să se țină. Dar nu se va întâmpla la fel și cu oamenii. Nimeni nu rezistă presiunii străzii. Nici măcar Arafat.

Epilog

Știu că circulă o teorie legată de privatizarea SMURD. Altă gogoriță. Dacă se dorea sau se dorește așa ceva, păi nu se împiedică nimeni de Arafat. Sigur, veți zice că Arafat trebuie compromis înainte de a fi îndepărtat „cu aprobarea” mulțimii. Însă, Arafat s-a compromis deja. Singur.

Be the first to comment on "De ce vor toți capul lui Raed Arafat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.