Demolarea unui mit. Sorin Oprescu, de la independent și incoruptibil la șpăgar și corupt

Share This:

Sorin Oprescu reținut de DNA. Final de drum politic pentru cel care a pozat în ultimii șapte ani în „independent” și „incoruptibil” la Primăria Generală. Sorin Oprescu s-a „sinucis” politic prin implicarea directă în atribuirea preferențială a unor contracte de lucrări. De pe urma lor a încasat o căruță de bani cu titlu de șpagă. Procurorii DNA, care l-au reținut sâmbătă noapte pentru o mită de 25.000 de euro, au fluturat în fața mass media doar primele pagini dintr-un dosar greu de corupție.

Cu siguranță știu mai multe și vom afla, în zilele următoare, cât de mult s-a mânjit primarul general pentru a se îmbogăți de pe urma contractelor de lucrări finanțate din bani publici. Aici le vor fi de mare ajutor foștii săi consilieri, Mădălin Dumitru și Solomon Wigler, aflați deja în arest pentru luare de mită.

Cu siguranță că ei sunt aceia care „au dat pe goarnă” cum funcționa sistemul mafiot din Primăria Capitalei, în care oameni de încredere din anturajul primarului pretindeau sume imense de bani reprezentanților unor firme care doreau contracte cu autoritatea locală. Banii plătiți cu titlu de mită se împărțeau astfel încât să ajungă la toată lumea, inclusiv la primar. Iată mai jos ce spun procurorii DNA despre sistemul patentat de Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu corupt: explicațiile procurorilor

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București. Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.”

Sorin Oprescu reținut de DNA. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant luând 25.000 de euro mită de la șeful unei instituții publice aflate în subordinea Municipalității. Banii, care proveneau de la patru persoane denunțătoare, reprezentau o parte din șpaga totală de 60.000 de euro care urma să-i revină edilului în urma atribuirii unui contract finanțat cu bani publici.

În vizorul DNA se află șefii Administrației Cimitirelor și ai Centrului cultural Palatele Brâncovenești, acuzați împreună cu șeful lor de constituirea unui grup infracțional organizat. Procurorii DNA i-au percheziționat edilului casa din Ciolpani, biroul de la Primăria Capitalei, dar și sediile celor două instituții publice pomentite în dosar, de unde s-au ridicat zeci de cutii cu documente. E de așteptat ca toate contractele cu finanțare publică pe care cele două instituții le-au derulat în ultimii doi ani să fie luate la control.

Sorin Oprescu, în arestul Poliției Capitalei

Sorin Oprescu reținut de DNA. Edilul general a fost luat de acasă încătușat și dus, cu duba Poliției, în arestul Poliției Capitalei. El nu a făcut nici un fel de declarații, ba mai mult, până acum a refuzat să vorbească cu anchetatorii. Mai mult ca sigur că o va face, prin intermediul unui avocat, pentru a respinge acuzațiile procurorilor.

Dacă are ce să respingă, fiindcă probele împotriva lui par a fi solide: bani de mită inscripționați, patru turnători care au spus anchetatorilor că li s-a cerut să-și diminueze profitul pentru a hrăni tot aparatul administrativ și mărturiile consilierilor deja arestați ai primarului, care au descris cu lux de amănunte cum funcționează șpaga în primărie.

Sorin Oprescu nu mai poate convinge pe nimeni că e nevinovat. De-a lungul timpului, edilul general a făcut apel chiar și la lacrimi pentru a scăpa de răspundere sau pentru a câștiga simpatia celor care s-au „ars” de două ori votându-l. Acum, vorbele și lacrimile par inutile pentru a ne convinge că, totuși, mai există oameni nepătați în administrația locală din Capitală.

Primarul independent

În 2008 a convins electoratul din București alegând cartea independenței politice. Mulți au considerat această tactică înșelătoare, noul edil păstrând relații puternice cu foștii colegi de partid (PSD). A luat 56,55% din voturi, învingându-l în finală pe Vasile Blaga cu fantasmagoria aia de autostradă suspendată care, a propos, nu se va face niciodată. Patru ani mai târziu avea să se impună din nou, cu 54,79% din voturi, însă, de această dată în fața unui candidat mult mai slab, Silviu Prigoană.

În septembrie 2013 urmează un punct de cotitură în cariera lui Sorin Oprescu, decesul cumplit al băiețelului de 4 ani, mâncat de maidanezi. Atunci ar fi putut să iasă din scenă, să-și dea demisia, însă a preferat să meargă mai departe, pe motiv că răspunderea pentru astfel de tragedii este a tuturor primarilor Capitalei de după 1989, nu doar a lui.

Așa că, strâns cu ușa din două părți, a deci să taie în carne vie, declanșând campania de stârpire a câinilor fără stăpân din București. A fost, poate, cea mai grea decizie a sa ca primar și nici acum nu e convins că a fost cea mai bună. Dar lacrimile nu te fac mai uman, domnule Oprescu.

În cercetările lor, procurorii n-ar trebui să omită o serie de contracte publice, încheiate de cele două instituții aflate în subordinea Municipalității, care miros a șpagă. Primul, și cel mai baban, e acordul cadru scos la licitație la sfârșitul anului trecut de Administrația Cimitirelor pentru serviciile de întreţinere a cimitirelor și de amenajare a spațiilor verzi pentru cimitirele şi crematoriile umane aflate în administrarea acestei instituții.

Contracte bănoase, comisioane pe măsură

Acordul pe patru ani urma să fie semnat în acest an pentru suma de 75 de milioane de lei. În acest moment nu există date din care să reiasă că acest acord a fost semnat. Știm, însă, că Municipalitatea a plătit 4 milioane de euro pentru extinderea rețelelor de apă-canal în patru cimitire din Capitală, după ce proiectul a fost respins inițial de consilierii generali.

Alte 2,4 milioane de euro au fost atribuite, anul trecut, firmei de salubritate Romprest pentru servicii de transport și depozitare a pământului și deșeurilor vegetale din cimitire rezultate în urma lucrărilor funerare. Aceeași firmă face curat în sectorul 5 pe banii Primăriei Generale, după ce Marian Vanghelie, pe când era și el primar în funcție, a declarat că nu are fonduri pentru așa ceva.

Tot în 2014, Administrația Cimitirelor a mai dat un contract de 1,2 milioane de euro firmei de securitate Scorseze, pentru servicii de pază și patrulare în cimitirele bucureștene. Societatea de pază a intrat în faliment la puțină vreme după aceea, iar patronul ei, Lucian Mursez, a ajuns după gratii pentru evaziune fiscală. Anterior, cei de la Scorseze au tăiat frunze la câini vreme de patru ani la metrou, de unde au încasat peste 22 de milioane de euro pentru servicii de pază.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.