Pe 10 aprilie 2014, distrugătorul de generația a IV-a USS Donald Cook a intrat în Marea Neagră, în zona apelor internaționale. E o navă de război dotată cu 56 de rachete Tomahawk și cu sistemul de lansare Aegis. La acea dată, distrugătorul USS Truxton se afla deja în Marea Neagră într-o misiune de descurajare a Rusiei. Motivul? Intruziunea statului de la Est în Ucraina și Crimeea, acțiune condamnată de NATO.
Prezența lui USS Truxton în apele internaționale ale Mării Negre a fost însă aspru criticată de administrația Putin, pe motiv că încalcă o convenție care datează din 1936, și anume Acordul de la Montreux.
Față de violarea acestui acord, Rusia a răspuns pe măsură. Pe 12 aprilie 2014, un aparat de zbor de tip Su-24 a fost trimis în întâmpinarea oaspeților nedoriți, USS Donald Cook și USS Truxton, pentru intimidare. Avionul rusesc transporta o armă adusă la perfecțiune, cunoscută liderilor militari din SUA din timpul Războiului Rece. Khibiny e un dispozitiv de bruiaj îndreptat împotriva aparatelor radar și sistemelor de apărare antiaeriană. El poate transforma orice navă de război cu tehnologie de ultimă generație într-o banală barcă cu pânze.
Vulnerabili în caz de atac. Cum a răspuns nava de război
Echipajul de pe Donald Cook a depistat aparatul de zbor rusesc și a intrat în alerta specifică întâlnirii iminente cu un vechi rival. Su-24 a efectuat un zbor la joasă altitudine și, la scurt timp de la trecerea peste distrugătorul american, toate sistemele electronice, inclusiv cele care făceau Aegis funcțional, au cedat. Nava nu mai putea fi condusă și era complet vulnerabilă în caz de atac din aer. Imediat după ce toate monitoarele au căzut, Su-24 a zburat razant și a simulat un atac cu rachetă, care i-a speriat pe cei 27 de membri ai echipajului.
Avionul a repetat manevra de încă 11 ori, spre disperarea americanilor. Orice încercare de a repune în funcțiune nava de război s-au soldat cu eșec. Toată aparatura a revenit la normal abia după ce Su-24 s-a îndepărtat de distrugător și s-a făcut nevăzut.
Presa rusă a fost prima care a relatat acest incident, dând și explicații în legătură cu arma deținută de Aviația rusă.
După incident, distrugătorul american a făcut o oprire de urgență în Portul Constanța, unde cei 27 de membri ai echipajului și-au manifestat dorința expresă de a părăsi nava imediat. Conform unor surse rusești, unii dintre ei chiar au părăsit-o, iar informația se bazează pe comunicarea oficială a Pentagonului, care a recunoscut că evenimentul i-a demoralizat pe marinari.
Citește și:
Am fost la revelionul afganilor din România ca să înțeleg ce-i unește pe acești oameni
Programul Rabla pentru ochelari. Câți bani poți primi pentru înlocuirea ochelarilor de vedere
La un pas de conflict armat. Momentul în care un F-16 e gonit de un Su-27
😲 De 11 ori?? Diabolic experiment!