Dezinfectanți contrafăcuți pe piața din România. Cum îi recunoști

Credit foto: Michelangelo Buonarroti/Pexels.com

Share This:

Sunt sigur că nu ați uitat scandalul Hexi Pharma, care a zguduit sistemul medical românesc (a câta oară?!). Sunt la fel de convins că nu l-au uitat nici băieții ăștia deștepți care profită acum de pandemia Covid-19. Fiindcă nicio lecție nu ține o veșnicie, aflăm că piața românească e inundată de dezinfectanți contrafăcuți din import. Substanțe care pot pune în pericol viețile celor care cred că astfel se protejează de coronavirus.

Producătorii români de dezinfectanți semnalează că afaceriștii de duzină le fac concurență neloială cu produsele neautorizate pentru piața din România. Ei susțin că au identificat produse dezinfectante provenite în special din import care nu întrunesc toate condițiile de calitate și protecție sanitară prevăzute de legislația europeană.

Poate vă amintiți cazul alcoolului sanitar contrafăcut de la Iași, care s-a soldat cu moartea a 17 oameni. Doi irakieni și un iordanian au fost trimiși în judecată în luna octombrie pentru că au contrafăcut și vândut în România spirt medicinal criminal.

Producătorii fac apel la autorități, comercianți și clienți să evite produse neautorizate. O dată pentru că nu asigură o protecție reală, a doua oară pentru că pot fi un pericol pentru sănătate.

Dezinfectanți contrafăcuți – cum îi recunoști

În ultimele luni s-au făcut nenumărate controale pentru depistarea produselor contrafăcute. Procesul e similar cu cel al depistării țigărilor contrafăcute. N-ai tu polițiști pe străzi câți dezinfectanți neconformi pot ei vinde. Atunci, aceste produse pot dispărea de pe piață doar cu concursul consumatorilor. Specialiștii au oferit detalii referitoare la caracteristicile dezinfectanților contrafăcuți. Ca să-i puteți recunoaște de cei conformi.

Elemente de identificare dezinfectanți contrafăcuți

  • Produse lipicioase, lasă dâre pe recipientele în care sunt stocate
  • Se usucă greu pe mâini
  • Pot crea senzația de încălzire a mâinilor sau pot da iritații
  • Ambalajul nu are descriere în limba română și pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate
  • Prețul este mult sub cel al unor produse autorizate, conforme și lipsite de pericol.

Mai mult de atât, există produse care nu au prevăzut un sistem de închidere de siguranță pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanței. Astfel de produse au ajuns pe piață cu acte care nu reflectă produsele comercializate”, dezvăluie Constantin Danciu, director de dezvoltare al companiei Grande Gloria Production, care în România produce dezinfectanții Hygienium.

Dezinfectanți contrafăcuți în instituțiile publice

În prezent, multe firme și instituții publice au ales să folosească soluții dezinfectante no name, fără niciun fel de autorizare, doar pentru că prețul este unul foarte mic.

Folosirea acestor produse în spațiile publice, în magazine, spații industriale și birouri, în loc să ajute la prevenirea pandemiei COVID, creează și mai multe probleme, pentru că, indirect, contribuie la extinderea numărului cazurilor de îmbolnăviri’’, mai spune Constantin Danciu.

Pe de altă parte, producătorii români de dezinfectanți remarcă și faptul că există firme, inclusiv din rândul celor care lucrează cu publicul, care folosesc dezinfectanți contrafăcuți în recipienți de branduri consacrate. Dincolo de faptul că prejudiciază imaginea și produsele firmelor autorizate, producătorii trag un semnal de alarmă privind riscul folosirii unor astfel de soluții.

„Protejăm România”, apel public către populație

Producătorii români de dezinfectanți au început demersurile pentru înființarea unei asociații care să le reprezinte interesele. Protejăm România este sloganul sub care aceștia lansează un apel public prin care solicită comercianților și populației să folosească numai dezinfectanți autorizați de Ministerul Sănătății.

Potrivit reprezentanților producătorilor, în România, în prezent, este dificil pentru un producător care respectă toate standardele, care obține autorizarea Ministerului Sănătății, să concureze cu producătorii și comercianții ilegali. Prețurile practicate de aceștia sunt sub costurile lor de producție, fapt care le periclitează existența pe piață.

Vezi și seria 10.000 de PAȘI pe zi pe YouTube!

Be the first to comment on "Dezinfectanți contrafăcuți pe piața din România. Cum îi recunoști"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.