Din Cuba, cu dragoste. “Diva” Omara Portuondo în concert la București

Credit foto: Daniel Robert Dinu

Share This:

Omara Portuondo în concert. Se spune că muzica în care artiştii cubanezi pun atât de mult suflet este ca romul pentru ureche. Şi se mai spune că dacă nu-ţi aminteşti măcar o frântură dintr-o poveste de-a ta de dragoste atunci când o asculţi, înseamnă că n-ai ştiut să trăieşti.

Melodioasă, cu ruperi de ritm şi virtuozităţi orchestrale, dar şi cu versuri care-ţi mușcă din suflet, arta pe note pe care Cuba ne-a dăruit-o ne pansează sufletul şi ne face să zâmbim a poftă de viaţă.

Niciodată prea obosită, deşi are 85 de ani. Niciodată prea blazată, deşi sărbătoreşte 70 de ani în muzică. Întotdeauna cu pasiune pe scenă, fie că are concert într-un băruleţ înecat de fum, fie că este aplaudată la Royal Opera House din Londra.

Omara Portuondo în concert la București, pe 25 aprilie. Neobosita solistă vine să le arate românilor, din nou, ce înseamnă să-ţi curgă muzică prin vene. I s-a spus diva din Buena Vista Social Club, Regina sau la chica mas sexy şi nu degeaba. Când intră pe scenă, femeia cu rochie lungă şi un turban într-o explozie de culori pe cap te zdruncină. E un privilegiu că vine încă o dată la Bucureşti, mai ales că lecţiile vii de muzică şi pasiune sunt atât de rare.

Îmi place să cânt orice gen de muzică, atâta timp cât inima vorbeşte”, spunea Omara într-un interviu. “Nu contează distanţa. Tu eşti foaia de hârtie, eu sunt peniţa”, sună câteva versuri ale unei melodii foarte îndrăgite cântate de Omara, în duet cu o altă legendă a muzicii cubaneze, Compay Segundo.

Muzica ei e viaţa ei. Şi ce viaţă! În urmă cu 20 de ani, Omara Portuondo şi un grup de muzicieni cubanezi deveneau staruri mondiale în formula Buena Vista Social Club. Concerte în toată lumea, premii importante, albume premiate.

Dar timpul n-a avut răbdare cu ei, mă ales că au cunoscut celebritatea la bătrâneţe. Omara a rămas singura din vechiul nucleu al grupului, după moartea îndrăgiţilor Compay Segundo, Ibrahim Ferrer şi Ruben Gonzales.

Turneul aniversar, care o aduce pe artista cubaneză la Bucureşti, va fi o călătorie muzicală prin viaţa ei, de la cabaret la perioada Buena Vista, de la balade la rumba şi jazz. “Secretul meu? Nu am fumat niciodată şi nu am băut. Mi-am protejat instrumental”, mărturisea, cu charismă, femeia considerată de critici unul din cei mai buni stilişti vocali din lume.

O poţi întâlni şi tu pe Omara Portuondo în concert, sută la sută live, la Sala Palatului, pe 25 aprilie 2017. Marţi seara, de la ora 20.00. Biletele costă între 65 şi 300 de lei şi se pot cumpăra de la casa de bilete a Sălii Palatului, magazinul Muzica, librăria Mihai Eminescu, magazinele Diverta, agenţiile TUI Travel Center şi Eurolines sau online de pe www.ticketnet.ro, www.iabilet.ro, www.bilet.ro, www.bilete.ro, www.myticket.ro şi www.eventim.ro.

O evadare din griul zilnic pentru sufletul tău. O părere personală? Concertul este din categoria “must go”. Legende mai sunt puţine şi nici timp nu prea mai au.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.