Nu ai voie să conduci mașini dacă sforăi în somn?Directiva europeană care îți taie respirația

Sursa foto: Florin Gheorghe/Adevărul

Share This:

O directivă europeană, care trebuie asimilată și de legislația română până la sfârșitul acestui an, prevede că autoritățile statului trebuie să ia măsuri pentru modificarea Codului Rutier în ceea ce privește eliberarea permiselor de conducere. Conform documentului, dacă sforăi în somn (apnee) nu vei mai putea aplica pentru obținerea permisului auto, dacă nu-ți rezolvi problemele de sănătate.

Concluziile la care au ajuns medicii arată că somnolența datorată sindromului de apnee în somn e asociată cu 31%-41% din accidentele grave în care sunt implicate mașini și vehicule comerciale, conduse de șoferi profesioniști.

Dacă la momentul citirii acestor rânduri nu știi dacă suferi de acest sindrom, atunci iată care sunt simptomele care ar trebui să se pună pe gânduri: sforăit puternic (datează de ani de zile), somn agitat, micțiuni frecvente pe timp de noapte, transpirații, dureri de cap dimineața. În timpul zilei resimți tulburări de memorie, de atenție și oboseală inexplicabilă.

Dacă ai unele dintre aceste simptome nu este obligatoriu să suferi de apnee. Pentru un diagnostic precis consultă un medic pneumolog. În cele ce urmează îți voi spune cum se poate diagnostica apneea și ce metode de tratament există.

Sursa foto: Facebook/philipsrespironicsuk
Sursa foto: Facebook/philipsrespironicsuk

Depistarea afecțiunii se face cu poligraful ventilator portabil, care se montează seara pe figura pacientului. Acesta va dormi cu el, în propria locuință, pentru ca aparatul să aibă timpul necesar înregistrării fluxului de aer nasobucal, efortul la care e supus toracele, sforăitul, poziția în care se află corpul în timpul somnului, saturația oxigenului în sângele din artere etc. După folosire, ventilatorul se predă medicului pentru interpretarea datelor.

O altă metodă de stabilire a diagnosticului este polisomnografia, o analiză și mai amănunțită a somnului. Aceasta este mult mai complexă decât aplicarea ventilatorului portabil (fiindcă sunt mai mulți parametri înregistrați) și se realizează în laboratoare specializate, după amiaza, preț de câteva ore.

Datele obținute sunt interpretate de medic, care recomandă un tratament. Detalii despre tratamentul acestei afecțiuni găsiți la medicii specializați în acest domeniu, însă până să ajungeți la ei, puteți arunca o privire aici.

Ultima oră. Se lansează aplicația de smartphone care îți spionează somnul

Societatea Română de Pneumologie, în parteneriat cu compania Philips Respironics Romania și societatea M2000 Multimedia Systems, lansează săptămâna viitoare (marți) o aplicație gratuită, ce poate fi descărcată pe telefonul mobil inteligent, care monitorizează fiecare secundă din timpul tău de somn.

Help! Snoring” trebuie descărcată pe telefon, deschisă înainte de culcare și lăsată să-și facă treaba. Ea înregistrează toate sunetele și zgomotele din timpul somnului, modul în care respiri, iar pe baza datelor culese îți poate spune dacă suferi de apnee. Aplicația va fi compatibilă cu orice sistem de operare.

Be the first to comment on "Nu ai voie să conduci mașini dacă sforăi în somn?Directiva europeană care îți taie respirația"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.