(Doar) 5 lucruri absurde la STB, societatea de transport public din București

Un tramvai de pe linia 41 întoarce la capăt de linie, la Piața Presei din București, fotografie realizată în 2019
Credit foto: Societatea de transport București/Facebook

Share This:

Speram să nu ajung la o vârstă venerabilă până ca transportul public din Capitală să atingă nivelul de decență așteptat de locuitorii marelui oraș. M-am consolat cu gândul că nu se mai poate face nimic. STB, societatea de transport public din București este o insultă la adresa tuturor celor care continuă să plătească pentru un serviciu ale cărui standarde europene sunt menținute doar la nivel declarativ.

STB a făcut un pas important în 2018 când a renunțat la statutul de regie de stat. Noua societate comercială subordonată Consiliului Local avea, la înființare, obiectivul ferm de a reduce drastic pierderile și de a intra pe profit. Dar, performanța așteptată de toată lumea este la fel de imposibil de atins precum cucerirea Lunii de către americani, în anii ’60. Doar că, între timp, ei au reușit.

Fiindcă sunt nevoit să folosesc acest serviciu zi de zi, îmi arog dreptul de a-l critica, fără pretenția de a avea vreo contribuție la modernizarea lui. Căci, noi, muritorii de rând, ce putem face decât să continuăm să alimentăm acest sac fără fund? Iată cinci lucruri absurde la STB, societatea de transport public București!

Cele mai mizerabile tramvaie

Este inexplicabil cum STB mai poate ține pe trasee niște tramvaie atât de mizerabile precum cele existente pe mai toate liniile sale. Aceste vehicule circulă în București din anii ‘80, atenție! Adică de peste 40 de ani. În Capitală se vorbește de transport modern de pe vremea lui Viorel Lis, iar dacă este ceva care arată mai decrepit decât fostul primar al orașului acela este parcul de tramvaie.

Reparate și peticite ani în șir, mai o sârmă, mai un șurub strâns ici-colo, tramvaiele din București sunt un pericol public și veritabile focare de infecție. ANPC a amendat în repetate rânduri STB (și fosta RATB) pentru mizeria din vehicule, dar guess what! Amezile au fost plătite tot din bani publici, din banii bucureștenilor. Cât de absurdă e situația asta!

Controlorii lucrează sub acoperire

Mulți îi urăsc pe oamenii ăștia, poate și tu. Mie îmi provocau un disconfort vizual și emoțional și când îi vedeam în uniformele albastre.

Credit foto: danbrumar.ro

E ceva în modul în care abordează călătorii ce te face să-i strângi de gât, la propriu. Acum îi detest și mai mult, fiindcă umblă în civil, iar explicația e că vor să surprindă cât mai mulți blatiști. Fiindcă, da, bucureștenii sunt niște blatiști. Ei generalizează, nu eu.

Cât de absurd e pentru o societate de transport „modernă” să-și suspecteze călătorii de furt și să-i „vâneze” în acest mod barbar?

Dacă folosești un serviciu cu plată ești obligat să achiți contravaloarea lui. Asta e corect. Se pare că una dintre rațiunile pentru care controlorii au fost puși să renunțe la uniforme este că unii dintre călători validau cardul doar la vederea uniformelor albastre. Păi și care e problema? Nu se consideră călătorie achitată? Nu ăsta e scopul societății? Să aibă cât mai multe călătorii achitate? Se pare că amenzile sunt scopul final. Foarte constructiv. Bagă spaima-n ei, poate se conformează!

Plata prin SMS a călătoriei cu STB are o „scăpare”

Îmi amintesc momentul în care defuncta RATB inaugurase validatoarele de călătorii cu cardul Activ. Atunci era o revoluție în domeniu, Bucureștiul fiind printre primele orașe din Europa care aveau acest sistem. Nu știu de ce, dar ne-a plăcut mereu să fim primii la orice căcat revoluționar din punct de vedere tehnologic, dar continuăm să circulăm în condiții de secol XIX.

Apoi a fost introdusă plata prin SMS, care e căcatul suprem, ce să zic!? Doar că regulamentul de funcționare a acesteia a fost scris de un idiot. Conform documentului, care se află pe site-ul STB, ca să poți călători legal trebuie să dai SMS la numărul dedicat înainte să te urci și să aștepți confirmarea acceptării plății. Abia apoi poți să urci în autobuz/tramvai/troleibuz. Să mori tu!

Credit foto: Societatea de transport București

Stau și mă întreb cam cu cât timp înainte de a mă urca în STB trebuie să dau SMS? Când se află în stația anterioară celei în care mă aflu eu sau când îmi intră în câmpul vizual? Principala mea preocupare când văd autobuzul apropiindu-se de stație este să știu dacă am loc de stat, măcar în picioare (de multe ori e full). Apoi, mai ales după ce onor guvernanții ne-au anunțat că pandemia s-a terminat, preocuparea mea este să-mi pun masca pe bot, că nu intru fără ea. Abia apoi este plata călătoriei.

Confirmarea plății poate veni și pe parcursul călătoriei, fiindcă scopul meu nu este să trag în piept STB sau să sabotez salariile babane ale directorilor companiei de transport. Scopul meu este să ajung la destinație, în condiții decente și în siguranță. Și acesta ar trebui să fie și obiectivul prestatorului de servicii.

Salariile directorilor STB sunt o insultă la adresa călătorilor

A propos de salarii, în structurile de conducere ale societății acestea sunt culmea nesimțirii. În 2021, directorul general avea o leafă de peste 65.000 de lei pe lună (brut). În martie 2021, consiliul de adminstrație al societății a decis reducerea la jumătate a salariului directorului general, la 34.217 lei pe lună (brut). Tot mi se pare imens, având în vedere performanțele inexistente.

Totodată, salariile directorilor mai mici din STB, stabilite prin negociere directă cu „șăful”, se încadrează între 11.000 și 11.500 de lei lunar.

Liniile de tramvai sunt pericol public

STB are 24 de linii de tramvai și 501 stații, iar rețeaua însumează 141 km. Conform Primăriei Capitalei, doar 52 km de rețea de tramvai arată deplorabil și necesită lucrări de modernizare. Consiliul General a aprobat, în vara acestui an, două proiecte în valoare totală de peste un miliard de lei, care vizează înlocuirea căii de rulare aflate în stare avansată de degradare.

Pe aceste trasee, călătoria cu tramvaiul este o ruletă rusească.

Ai ceva de adăugat? Hai să facem lista mai lungă!

Be the first to comment on "(Doar) 5 lucruri absurde la STB, societatea de transport public din București"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.