Dosarul #Colectiv. Cum l-a demis Justiția „chioară” pe primarul Piedone sub presiunea străzii

Share This:

Atributul fundamental al Justiției este acela că trebuie să fie oarbă. Nu pentru a închide ochii la infracțiuni, fraude și corupție, ci pentru a nu judeca și împărți dreptatea în funcție de persoanele care sunt aduse la judecată. De fapt, dacă vă amintiți bine, simbolul Justiției este o duduie slăbuță, zeița Themis din mitologia greacă, legată la ochi și care ține o balanță în mâna stângă și o sabie în cea dreaptă.

În dosarul #Colectiv, Justiția a fost mai chioară decât un liliac, în cel mai rău sens cu putință, în ceea ce-l privește pe primarul demisionar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Judecătorul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a primarului Piedone imediat după tragedia din clubul Colectiv, sub presiunea străzii.

Anterior acestei decizii neașteptate, edilul și-a prezentat demisia din funcție, pentru a fi anchetat pentru o învinuire care de la început a fost una forțată.

Fostul primar a fost eliberat din arest pe 11 noiembrie, după cinci zile petrecute după gratii, și cercetat în stare de libertate. Decizia aparține Curții de Apel București. Și acum vine știrea.

Judecătorul acestei instanțe a apreciat că Piedone și cele două funcționare subordonate au fost arestați pe nedrept, ca urmare a superficialității cu care Tribunalul București a tratat cazul lor și a interpretării eronate a atribuțiilor pe care inculpații le au în calitate de primar și funcționari ai primăriei. Iată motivarea judecătorului Luchian Constantin Constantinescu de la Curtea de Apel București:

Judecătorul de la Tribunal nu s-a aplecat însă cu suficientă atenţie asupra legislaţiei în acest domeniu, atribuind primarului responsabilităţi în ceea ce priveşte controlul în domeniul apărării împotriva incendiilor care, în realitate, aparţin altei instituţii, concluzionând doar pe baza unei interpretări discutabile că eliberarea de către Primărie a autorizaţiei de funcţionare era condiţionată de prezentarea autorizaţiei la incendiu emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi că acest aspect a fost cunoscut de către inculpaţi”.

Pentru a se reţine existenţa unei suspiciuni rezonabile că au fost săvârşite infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual şi care să justifice luarea unor măsuri preventive, este necesar ca probele administrate să releve faptul că inculpaţii au urmărit să obţină pentru ei sau pentru acţionarii Clubului Colectiv un folos injust, un profit necuvenit, conştientizând că legislaţia privitoare la protecţia împotriva incendiilor ar trebui interpretată în sensul că Primăria Sectorului 4 avea obligaţia de a verifica existenţa autorizaţiei PSI şi că Hotărârea Consiliului Local nr. 22/29.02.2012 care reglementează procedura obţinerii acordului de funcţionare pentru agenţii economici ar încălca această legislaţie”.

În contextul de ansamblu al faptelor astfel cum a fost reţinut de către Curte, împrejurarea că cererea pentru obţinerea avizului de funcţionare a fost depusă în 6 noiembrie 2014, iar solicitantul nu s-a prezentat în termenul de 50 de zile prevăzut pentru ridicarea actelor, dar cu toate acestea în 14 ianuarie 2015 documentele au fost eliberate, nu poate atrage o răspundere de natură penală a funcţionarilor din cadrul Primăriei Sectorului 4 Bucureşti.

Aşadar, Curtea constată că nu este îndeplinită condiţia generală prevăzută de art. 202 alin. 1 din Codul de procedură penală pentru a se dispune arestarea celor trei inculpaţi sau luarea unei alte măsuri preventive faţă de aceştia, neexistând probe sau indicii temeinice din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi”, se arată în documentul de motivare a eliberării.

Încă din ziua arestării am atras atenția că tot dosarul de acuzare deschis pe numele primarului Piedone a fost construit pe o interpretare greșită a legii. Într-un final, când apele s-au mai liniștit, când presiunea străzii s-a diminuat, judecătorii au putut analiza la rece speța pentru a ajunge la concluzia firească în acest caz. Interesant este ce va face primarul Piedone, forțat de împrejurări să demisioneze în vâltoarea evenimentelor tragice din 30 octombrie.

Dacă va fi scos definitiv din dosar, prin achitare sau eliberare necondiționată, are toate motivele să dea în judecată Tribunalul București pentru că i-a pătat imaginea și l-a determinat să renunțe la funcție. Înainte de incendiul de la #Colectiv, Piedone se bucura de o încredere ridicată în rândul bucureștenilor din sectorul 4 și pornea ca favorit în cursa pentru câștigarea postului de primar general.

Vom vedea cum va ieși fostul edil de la 4 din această „vânătoare” de vinovați după tragedia din clubul bucureștean.

Vă provoc să faceți pronosticuri. Ce șanse mai are Cristian Popescu Piedone să se întoarcă în administrația locală? Credeți că are vreo vină în tragedia de la #Colectiv?

1 Comment on "Dosarul #Colectiv. Cum l-a demis Justiția „chioară” pe primarul Piedone sub presiunea străzii"

  1. Tudorache Constantin | 22 mai 2016 at 14:08 | Răspunde

    Ma PIEDONE tie nu tie rusine,au murit aproape 200 de arsi in sectorul tau,ai zis ca actiunea ta politica s-a finalizat aici si acum faci ca porcu,numai pasta ca-i cald,chiar nu realizezi ,ca iti bati joc de parintii si fratii acestor suferinzi si inca 200 de morti… trupeste si sufleteste…
    Ce vrei sa demonstrezi,ca noi stim ca esti un incompetent si arogant.. si cat esti de mare atat esti de prost ,culmea este ca sunt multi ca tine,care traiti ca sa mancati,ci nu mancati ca sa traiti.De va veti ascunde in pamant ca soarecii,in apa ca broastele in vazduh ca pasarile si nu scapati,de OCHII LUI DUMNEZEU si URGIA POPORULUI.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.