Două motive pentru care mi-e ciudă că nu mai locuiesc în Sectorul 1 - Așa și pe dincólo

Două motive pentru care mi-e ciudă că nu mai locuiesc în Sectorul 1

Share This:

Printr-un concurs de împrejurări nu mai locuiesc în Sectorul 1, dar aceia dintre voi pe care norocul nu i-a părăsit au două motive în plus să rămână aici. Primăria Sectorului 1 a anunțat demararea în acest an a două proiecte de mare interes pentru comunitatea locală. E vorba din niște mocăciuni, la care aș fi achiesat fără să-mi fac prea mari procese de conștiință. Da, dragi locuitori ai Sectorului 1, bucurați-vă! Primarul vostru dă startul programului de reabilitare termică a caselor și, ca să nu se supere locatarii de la bloc, va finanța și schimbarea lifturilor, la pachet cu lucrările de termoizolare. Să le examinăm pe rând!

Reabilitarea termică a caselor. A fost un proiect inițiat de Andrei Chiliman, dar săracu’ n-a mai apucat să-l pună în practică din cauza dosarelor de corupție pe care DNA i le-a deschis. Ghinionul lui, norocul lui Tudorache. Primarul Sectorului 1 tocmai a anunțat că primăria e gata să demareze acest program, în care s-au înscris deja peste 5.000 de proprietari de case. În primă fază, instituția va aloca 672.000 de lei în acest an pentru pregătirea documentației necesare atragerii de fonduri europene destinate finanțării lucrărilor. În 2018, autoritatea locală își propune să realizeze documentația necesară demarării proiectului și să inventarieze casele din sector care pot fi incluse în program. Trebuie precizat că nu toate imobilele unifamiliale pot fi termoizolate în cadrul acestui demers susținut de primărie. Din estimările edililor, circa 60% din case respectă cerințele de înscriere.

Care sunt condițiile de intrare în program

Cei care locuiesc în Sectorul 1 și sunt proprietari de case pot beneficia de reabilitare termică gratuită doar în anumite condiții. Conform hotărârii Consiliului Local nr. 280/2017, criteriile sunt următoarele:

Suprafața locuințelor care pot fi reabilitate termic gratuit nu poate depăși 160 de metri pătrați.

În cazul în care casele depășeșc 160 de metri pătrați, proprietarii pot fi acceptați în program, însă doar cu condiția să achite din buzunarul lor diferența dintre costul total al lucrării și costul lucrării subvenționate. Primăria precizează că această prevedere se va regăsi într-o viitoare hotărâre de consiliu.

Locuințele care vor fi termoizolate în cadrul acestui program nu vor putea fi demolate vreme de zece ani de la terminarea lucrărilor. Proprietarii vor semna un acord în acest sens, la intrarea în program.

Nu vor putea fi reabilitate termic casele clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice, locuințele amplasate în centrele istorice ale localităților, în zonele de protecție a monumentelor și/sau în zonele construite protejate.
Nu vor fi reabilitate termic casele expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, la care nu s-au executat sau care se află în curs de execuție lucrări de consolidare. Totodată, va fi exclusă de la reabilitare termică orice locuință care, conform expertizei tehnice, necesită consolidare, indiferent de încadrarea în clasa de risc seismic. Anveloparea se va putea face abia după consolidare.

Nu vor fi termoizolate în cadrul acestui program clădirile care nu se încadrează în definiția locuinței unifamiliale (conform OUG 18/2009, modificată și completată de OUG 63/2012).

Ce lucrări vor fi finanțate

Pentru cei care locuiesc în Sectorul 1, primăria va finanța următoarele tipuri de lucrări:

Reabilitarea termică a anvelopei

1. izolarea termică a fațadei – partea vitrată: înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă.

2. izolarea termică a fațadei – partea opacă: termoizolarea planșeului peste ultimul nivel (în caz că există șarpantă).

3. izolarea termică a planșeului peste subsol (dacă e cazul).

Reabilitarea sistemului de încălzire

1. montarea robineților cu cap termostatic la radiatoare.

2. repararea/înlocuirea centralei termice, în scopul creșterii randamentului și pentru reducerea emisiilor de CO2.

3. reparații cu costuri reduse, îmbunătățiri în conformitate cu auditul energetic.
Sisteme alternative de producere a energiei

Aici se pot instala panouri solare termice, panouri solare electrice, cu scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Însă, tipurile de lucrări vor fi stabilite conform auditului energetic, cu respectarea criteriilor tehnico-economice aplicabile și cele de eficiență energetică.

***

Modernizarea lifturilor. După cum vă spuneam, primăria s-a gândit și la locatarii de la bloc și au anunțat că imobilele reabilitate termic vor beneficia, de acum încolo, de lifturi modernizate și mai economice. Stați puțin! Lifturile nu vor fi schimbate complet, ci doar reparate, în sensul înlocuirii principalelor componente de funcționare (uși de acces, cutii de comandă, sisteme de tracțiune, mecanisme de acționare electrică).

Primarul Dan Tudorache spune că autoritatea locală își permite să susțină financiar acest tip de lucrări începând cu acest an. Dar, mai întâi, edilii vor începe un program de inventariere a lifturilor, pentru identificarea soluțiilor tehnice de înlocuire a componentelor care pun în pericol siguranța locatarilor. În acest an, proiectul are un buget de 150.000 de lei, însă cei care locuiesc în Sectorul 1 trebuie să știe că acești bani nu sunt pentru lucrări efective, ci doar pentru studii, evaluări și inventarierea lifturilor. Și mai trebuie să știți ceva:

„Primăria Sectorului 1 atrage atenția asociațiilor de proprietari din blocurile reabilitate termic că sunt obligate să-și facă în continuare reviziile și reparațiile necesare la lifturile din proprietatea lor, până la demararea programului. Nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiunea cu amendă din partea autorităților competente și pune în pericol siguranța locatarilor”, spun cei de la primărie.

Te-ar mai putea interesa: Consiliul Local Sector 1 a aprobat în ședința de joi, 15 februarie 2018, proiectul de buget aferent anului 2018. Veniturile bugetului general centralizat al Sectorului 1 sunt de 1.453.775.140 lei (1,45 de miliarde de lei). Da, ăștia sunt banii pe care primăria trebuie să-i cheltuiască în acest an în interesul celor care locuiesc în Sectorul 1.

Citește și: 

De ce mi-aș muta biroul în mansarda Primăriei Sectorului 1

Cum faci contorizare separată la gaze naturale
1 Comment on "Două motive pentru care mi-e ciudă că nu mai locuiesc în Sectorul 1"

  1. Liftierul Vesel | 19 ianuarie 2019 at 17:44 | Răspunde

    Ai pus si tu botul la prostia primariei cu care spera sa aduca voturi pentru PSD, in primul rand ca se vor monta cele mai proaste instalatii de pe piata, de ce ? pentru ca pretul cel mai mic, in al doilea rand, ce face primaria nu prea este etic si legal, intervine intr-o activitate economica pentru care nu are autorizare de la ISCIR, reprezentantii primariei nu au voie sa intre pe putul ascensorului si in camera masinii, sincer, nu stiu cum se va face inventarierea, ca sa nu mai spun ca sunt firmele psd in block starturi si probabil ca o sa iti trimit un email cu numele firmelor de casa ale psd, alea care castiga toate licitatiile de modernizari de ascensoare, si daca programul nu va fi oprit pentru ca este aiurea sa inlocuiasca primaria firmele autorizate, si daca am dreptate,si o sa castige firmele alea licitatiile, dai dumneata o bere si doi mici

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.