Specialiștii cardiovasculari și endovasculari din SUA și Europa au răspuns afirmativ pentru a treia oară medicilor români la invitația de a participa la cel mai prestigios eveniment medical al anului: Congresul East Meets West 2019, care abordează excelența în tratarea bolilor cardiovasculare.
După succesul înregistrat la edițiile anterioare, nume de referință din medicina mondială se vor reuni la București, între 26 și 28 septembrie la Hotel Marriott.
Scopul principal al congresului este acela de a oferi șansa participanților români de a sta față în față cu lideri de opinie internaționali din domeniu ce vor împărtăși din cunoștințele, opiniile lor, dar și din secretele profesionale.
Așa s-a întâmplat anul trecut când prin intermediul unei transmisiuni în direct, cei prezenți în sală au putut urmări corecția unei coarctații aortice cu un dispozitiv innovator, realizată de o echipă mixtă româno-suedeză, la un pacient refuzat de centrele de specialitate din România.
Citește și: Acest medic suedez vrea să ne salveze copiii de la moarte. Ce îl oprește
Și anul acesta vor fi făcute cunoscute tehnici și tehnologii de ultimă generație pe plan global ce vor ajuta la tratarea mai eficientă a pacienților.
Mai mult decât atât, vor fi aduse în discuție subiecte actuale din domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive, specialiștii români având șansa să vină în contact cu ultimele noutăți și descoperiri în domeniu care vor fi prezentate de specialiștii din occident.
„Congresul de chirurgie cardiovasculară și endovasculară reunește specialiști români și străini, cu 40 de speakeri din Europa Vest, Europa de Est, SUA, dar și alți 40 de speakeri de prestigiu din România. Cele mai importante teme care vor fi abordate sunt chirurgia minimal invazivă, terapia endovasculară și progrese în cardiologia intervențională: corecții valvulare endoscopice sau robotice, implant de valve transcateter, proceduri endo-vasculare, sub egida Academiei de Științe Medicale din România, a Universității Lucian Blaga Sibiu, dar și a Facultății de Medicină Titu Maiorescu din București”, spune conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, șeful secției Chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Sanador București și președintele congresului East Meets West 2019.
Bolile cardiovasculare, prima cauză de mortalitate în România
Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în România, iar această manifestare științifică susținută sub egida Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară (ISEVS) are un dublu rol. Pe de o parte, unul științific, de a aduce împreună lideri de opinie internaționali cu specialiști de referință din România.
Pe de altă parte, rolul de semnala autorităților din domeniul sanitar și mass media decalajul enorm care există între șansa la viață a pacienților cu boli cardiovasculare în România și șansa la viață a pacienților din celelalte state ale Uniunii Europene, a afirmat conf. dr. Victor Costache, președintele Societății Române de Chirurgie Endovasculară.
În România sunt finanţate, la ora actuală, doar 5.000 de operaţii cardiovasculare în toată ţara, desi e nevoie de 16.000. Nu mai puțin de 1.000 de copii mor anul din cauza malformațiilor congenitale, în lipsa unui tratament adecvat.
Citește și: Priviți aceste chipuri! Sunt ale unor copii care au păcălit moartea
De asemenea, fondurile alocate de CNAS și Ministerul Sănătății pentru o intervenție reprezintă doar 10% din ce alocă țări ca Franța sau Germania și 40% din sumele alocate de alte țări din Europa de Est. Acest lucru face ca România să fie campioană în Europa la numărul pacienților decedați din cauza bolilor cardiovasculare.
Medicii sunt în continuare îngrijorați și de numărul mic de transplanturi de cord în România: 8 transplanturi au fost efectuate în 2018 pentru un necesar de peste 100. Mai multe informații despre eveniment și despre înscrieri găsiți pe siteul www.srcet.ro.
Foarte tare, multumesc pentru informatie!