Electrica dă o lovitură pe piața energiei. A cumpărat tot

Share This:

Adunarea Generală a Acționarilor Electrica, întrunită azi în ședință extraordinară, a decis achiziționarea tututor acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor Electrica. Compania urmează să achite suma de 752.031.841 de lei, după cum urmează:

  • 209.744.928 lei pentru 21,9999979% din capitalul social al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord SA
  • 201.702.667 lei pentru 22,00001% din capitalul social al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord SA
  • 173.504.365 lei pentru 21,9999981% din capitalul social al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud SA
  • 167.079.881 lei pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare SA.

Conform companiei, prețul de achiziție a fost stabilit în urma unui raport întocmit de o companie de consultanță și de o echipă de evaluatori autorizați ANEVAR. Finalizarea tranzacției determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big 4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condițiile pieței actuale și la un nivel de risc comparabil.

Ce se întâmplă cu dividendele Fondului Proprietatea

Tranzacția nu va afecta dreptul la dividende al Fondului Proprietatea pentru anul financiar 2016, așa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei. Până la momentul tranzacției, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei”, au declarat reprezentanții Electrica.

În urma acestei achiziții, valoarea dividendelor care vor reveni acționarilor Electrica SA va crește cu 22%. Până la anuțul acestei tranzacții, acționariatul Electrica SA arăta AȘA.

După câțiva ani de negocieri, acționarii companiei au aprobat astăzi, cu largă majoritate, achiziția participațiilor deținute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacție este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica și, totodată, lipsa altor oportunități de investiții comparabile ca rentabilitate și risc. Este important, de asemenea, că începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acționarii Electrica SA va crește corespunzător participației de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacției întărește premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei și, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor”, a declarat Cătălin Stancu, directorul general al Electrica SA.

S-a schimbat componența Consiliului de Administrație

Tot azi, 26 octombrie 2017, a fost ales un nou Consiliu de Administrație, din care nu mai face parte Ioana Drăgan, care fusese numită administrator neexecutiv la 14 decembrie 2015. Anterior a fost membru în Consiliul de Administrație al companiei Nuclearelectrica. În locul ei a fost numită Doina Elena Dascălu. Ceilalți șase membri ai CA Electrica sunt: Cristian Bușu (președinte), Arielle Malard de Rotschild, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber și Bogdan Iliescu.

Be the first to comment on "Electrica dă o lovitură pe piața energiei. A cumpărat tot"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.