Euro 2016. De ce nu poți vedea meciul Franța-România în stradă

Ecranul din Parcul Bazilescu se va închide la ora 23.00

Share This:

Cârciumile din toată țara s-au pregătit pe măsură pentru meciul de debut al naționalei de fotbal la Euro 2016, din Franța. Autoritățile locale nu s-au lăsat mai prejos și au transformat locurile publice (în special parcurile) în sanctuare dedicate fanilor sportului cu balonul rotund. Însă, din cauza emulației create în așteptarea acestui eveniment, edilii fie au ignorat, fie nu dau doi bani pe aspectul legal al organizării acestor adunări publice. Legislația actuală, așa ternă și obtuză cum e, interzice desfășurarea evenimentelor de orice gen în spațiile publice după ora 23.00 (vezi Legea 60/1991, actualizată). Organizatorii de evenimente ori adunări în spații publice riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. Deja, reprezentanții Primăriei sectorului 1 au anunțat că îi vor lăsa pe microbiștii care se vor strânge azi în Parcul Bazilescu să vadă doar prima repriză a meciului Franța-România. La ora 23.00, ecranul gigant amenajat în parc se va stinge. Totuși, susținătorii naționalei și pasionații de fotbal se vor putea întoarce aici pentru a urmări celelalte meciuri din grupe și din fazele eliminatorii, însă doar până la ora 23.00. Iată cum justifică Primăria sectorului 1 restricționarea vizionării la meciul Franța-România.

Decizia de a restricționa doar la prima repriză vizionarea meciurilor de seară de la Euro 2016 în Parcul Bazilescu nu aparține Primăriei Sectorului 1, ci Comisiei de Ordine Publică din cadrul Primăriei Municipiului București.

Primăria Sectorului 1 este prima care regretă că nu poate asigura microbiștilor bucureșteni vizionarea integrală a meciului România – Franța și a celorlalte partide care încep după orele 22:00, însă decizia Primăriei Capitalei și legislația în vigoare nu ne permite acest lucru.

Potrivit Legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare, manifestările din spațiul public se pot desfășura cel mult până la orele 23:00.

În această situație, Primăria Sectorului 1 avea două posibilități: fie să priveze pe iubitorii fotbalului din Capitală de vizionarea tuturor meciurilor de la Campionatul European de Fotbal, fie să asigure vizionarea acestora în condițiile impuse de Comisia de Ordine Publică a Primăriei Municipiului București, adică urmărirea meciurilor de seară în Parcul Bazilescu doar până la orele 23:00”.În același timp, însă, în Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 evenimentul pare a se desfășura conform programului inițial. Mai mult, autoritățile locale nu păreau la curent cu prevederile Legii privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Sau, poate edilii au suficienți bani publici să achite amenda.

Meciul Franța-România începe la ora 22.00, e difuzat de DolceSport și Pro TV și e primul de la Euro 2016. Partida se desfășoară la Saint-Denis, pe Stade de France, cel mai mare stadion din Franța. Circa 15.000 de români sunt așteptați în tribune.

coolori.ro

Be the first to comment on "Euro 2016. De ce nu poți vedea meciul Franța-România în stradă"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.