Festivalul Vinului Moldovei, cel mai tare festival la care am fost. Punct

Share This:

Am fost la câteva în viața mea, dar m-aș screme prea tare ca să spun ce mi-a plăcut la ele. Nu la fel pot spune despre Festivalul Vinului Moldovei, aflat la a doua ediție, și vă spun acum și de ce.

Desfășurat la Snagov în perioada 14-15 septembrie, Festivalul Vinului Moldovei 2019 a fost un eveniment dedicat vinurilor și producătorilor de vin din Republica Moldova. (și au ceva vinuri memorabile).

Vinul Moldovei. O legendă vie este brandul de țară care reunește toți producătorii de vinuri din Republica Moldova, marcă înregistrată susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Peste 11.000 de oameni au fost la festival în cele două zile, iar ei au consumat loco aproximativ 44.000 de pahare de vin.

Ce mi-a plăcut la Festivalul Vinului Moldovei

Ai putea crede că „vedeta” a fost vinul. Nu. Deși vinul a fost divin, cel mai mult mi-au plăcut oamenii care au venit la acest festival. Calitatea acestui eveniment a cernut foarte bine audiența și a sedimentat tot ce era mai frumos în materie de public participant la evenimente de anvergură. Drojdia a fost bună, ca să zic așa, și asta s-a văzut în atitudinea și comportamentul decente ale celor care au fost la Snagov.

Festivalul Vinului Moldovei ediția a 2-a, Snagov

Vinurile. Da, am băut niște vinuri cum nu credeam că pot găsi la frații moldoveni (deh, prejudecățile). În total au fost vreo 200 de etichete de vin, produse de 32 de crame din Moldova, așa că vă imaginați că nu le-am „citit” pe toate. Dintre cele pe care le-am degustat, am remarcat Lupi de la Gitana Winery, un cupaj de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi culeși manual din zona Valul lui Traian.

Acesta a fost vinul numărul 1 pe lista mea, unde a ajuns încă de la început. Pe site-urile de specialitate îl găsești (la reducere) la prețul de 87 de lei sticla de 0,75 litri.

O prezență extrem de fructată și binevenită a fost Chardonnay-ul de la Vinăria Asconi. Beau Chardonnay pe unde mă-ntâlnesc cu el, dacă e la temperatura potrivită și am un preparat cu care se împacă bine. Aici nu mi-a trebuit nimic de îmbucat; a mers bine udeala și fără. Prețul lui este mai mic, circa 40 de lei sticla de 0,75 litri.

Un Chardonnay special la Festivalul Vinului Moldovei 2019

De menționat este și Expat Reserve, Merlot Rose, produs de Vinăria Hîncești, care mi-a făcut ziua mai… roz. Serios, vedeam doar pete roz, dar cred că se datora faptului că eram la al cincilea pahar de Expat. Vinul acesta se află în topul preferințelor consumatorilor români în materie de vinuri moldovenești. Acest sortiment se găsește ușor în magazinele de la noi la prețul de 30-35 de lei sticla de 0,75 litri.   

Au fost mai multe vinuri grozave, n-aș vrea ca ceilalți să se simtă ofensați, dar n-am avut cum să gust 200 de sortimente.

Festival digital

Digital, frate! Altă chestie faină, care ar trebui multiplicată (dacă cei de la FVM nu se supără), a fost accesul la Festivalul Vinului Moldovei. Fiecare om plătitor de bilet și dornic să se înfrupte din vinurile Moldovei a primit o brățară cu un cod de bare, care era scanată la fiecare degustare. Cu acest dispozitiv aveai acces la 10 degustări (50 ml fiecare).

Mai mult, aveai posibilitatea să oferi vinului degustat un rating pe o scară de la 1 la 5, prin intermediul unei interfețe digitale.

A mai fost și muzica, în mare parte bună și chiar potrivită cu specificul festivalului. Mi-au plăcut Irina Rimes, The Motans, Alex Calancea & Lupii, Mihail, FiRMA, dar n-am înțeles mai nimic din Timpuri Noi. No offense, dar ăștia chiar mai vor să cânte? Fără Artanu viața e pustiu, pe bune!

*

Dacă vă surâde idee și sunteți prin zonă, aflați că Festivalul Vinului Moldovei ajunge la Iași, în perioada 20-22 septembrie, și la Baia Mare, în perioada 27-29 septembrie 2019.

„România este a doua piață ca valoare și volum unde exportăm, conform cifrelor de anul trecut. Este o piață foarte importantă pentru noi și, într-adevăr, inclusiv după evenimentul de anul trecut mai multe crame au găsit parteneri în piața românească. Acesta este doar unul dintre evenimentele pe care le avem în România”, a declarat Irina Bîstrițchi, director adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Be the first to comment on "Festivalul Vinului Moldovei, cel mai tare festival la care am fost. Punct"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.