Fețe în mulțime. Despre amnistie și grațiere și niște proteste de stradă

Share This:

Ceea ce se întâmplă acum în țară e chiar frumos. Dacă n-ar fi de-a dreptul tragic. Tinerii acestei țări și-au dat picioarele jos de pe canapea și au ieșit în stradă la protest. Pentru amnistie și grațiere. Au ieșit să ia la bani mărunți un guvern toxic, parșiv, de cocalari politici. Fac asta din când în când. De regulă atunci când li se scoală.

Din ideea că trăiesc într-o țară care prețuiește valorile liberale, democratice. Că doar așa se face. Pentru ei, mitingul e expresia democrației, cea mai la îndemână armă în mâna poporului. Asta au înțeles ei despre democrația participativă. Nu-mi convine ceva: pac, ies în stradă. În realitate, oamenii din generația mea sunt niște superficiali.

Vor să trăiască într-o lume de bun simț, în care valorile sunt respectate cu adevărat. Vor decență și oameni politici care să muncească pentru ei. Vor legi clare și o justiție dreaptă pentru toți, dar și guvernanți care să nu le mai calce în picioare.

Nu cer mult. Nu cer bani în plus de la guvern, ci oportunități de dezvoltare. Cu toate acestea, tinerii din generația mea nu construiesc nimic, dar demolează totul. Ei nu înțeleg democrația așa cum e ea construită. Prea mult au dus-o în derizoriu politicienii. Tinerii din generația mea nu sunt activi, ci reactivi.

În noiembrie 2015 s-au mobilizat pe facebook și au ieșit pe străzi. Au înțeles, într-un final, că în țara asta „corupția ucide” și că doar „uniți salvăm”. Câteva zeci de mii de inși au răsturnat un guvern, legitimat cu trei ani în urmă de milioane de voturi.

Dar, dă-mi voie să te întreb ceva, dragul meu coleg de generație! Unde erai, mă băiatule, când pensionarii îți luau votul de la gură în 2012? Ce făceai pe 11 decembrie 2016, când trebuia să fii la urnă, cu un buletin de vot în mână? Ca să ții PSD-ul ăsta, pe care-l hulești acum, la distanță? Să scapi țara de ciuma roșie. Îți spun eu. Dormeai în papuci. Este lucrul pe care-l faci chiar mai bine decât să-ți tocești coatele pe birourile multinaționalelor.

Acum ieși din nou în stradă.  Ești sigur că nu te-a scos nimeni? Aceeași revoltă m-a scos și pe mine la protest. Marea diferență dintre noi doi este că eu am fost la vot, chiar și pentru tine. Să te scap de ciuma roșie, plaga asta nenorocită care s-a lipit de noi ca râia. Numai că, de data asta, ai fost manipulat rău. Cine te-a luat de mânecă și te-a dus la protest nu ți-a spus totul.

Sigur că grațierea colectivă e un gest absurd. Cum să grațiezi pedepse, și nu oameni? Orice „iertare de păcate” se face după analizarea minuțioasă a dosarelor celor încarcerați. Ca să afli cine sunt acei oameni închiși și pentru ce fapte au ajuns acolo. Cum să nu fie nobil să acorzi a doua șansă unor blestemați?

Antena 3 a mai dat o dumă duminică seară. Această televiziune aflată în slujba „penalilor” la care ești alergic a ridicat în slăvi gestul de clemență săvârșit de președintele Obama în ultimele sale luni de mandat. Șeful de la Casa Albă a grațiat câteva sute de deținuți care au primit sentințe pe viață pentru fapte care nu au nimic de-a face cu violența și corupția. Doamne, buni mai sunt ăștia de la Antena 3!

Atât de buni încât, sunt sigur, mulți au înghițit gălușca. Ceea ce n-au spus jurnaliștii lu pește prăjit e că aceste grațieri au venit după o examinare detaliată a dosarelor și au vizat îndreptarea celor închiși. Nu eliberarea pușcăriilor de pungași. Toate grațierile au fost făcute ca urmare a unor sentințe judecătorești nedrepte, exagerate.

O tipă primise trei condamnări de închisoare pe viață pentru trafic de droguri, doar pentru că era măritată cu un traficant. Femeia nu vânduse un gram de droguri.

Sigur că nenorociții înscăunați la Palatul Victoria au pregătit o ordonanță pentru ai lor. Sigur că este mârșav să promovezi un astfel de act prin ordonanță de urgență. Dar ai ieșit în stradă înainte să vezi proiectul de ordonanță. Ai reacționat când „cineva” ți-a șoptit că se pregătește grațierea „penalilor”. Asta te face reactiv, nu activ. Dacă mergeai la vot, nu se ajungea aici.

În agitația asta, creată după fiecare tur de scrutin, omiți imaginea de ansamblu. Politicienii au împărțit România în două tabere. Iar tu, la fel ca fiecare om din această țară, i-ai lăsat să ne dividă. În „ai noștri” și „ai lor”. Întotdeauna „hoții lor” sunt mai răi decât „hoții tăi”. Într-un fel, ai devenit masă de manevră pentru „ai tăi”. Chiar crezi că pe tine nu te manipulează nimeni? Mergi la vot! Acolo poți să le-o tragi în bot pe bune. Iar apoi îi poți da jos protestând în stradă.

Dacă nu ai fost să votezi până acum, ai ocazia să o faci la referendum. Președintele Klaus Iohannis a declarat că va declanșa un referendum popular pentru a le oferi românilor șansa să se pronunțe pe tema ordonanțelor de urgență referitoare la grațiere și la modificarea celor două coduri penale.

Citește și:

Ce politicieni ați vrea să vedeți la circ sau la zoo?

Sevil Shhaideh prim-ministru? Propunerea PSD pentru postul de premier ne arată cât de mult respectă acest partid poporul român
Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.