Filipinezele au talent în România. Cum a fost la Miss bona filipineză 2015

Credit foto: Dorin Constanda

Share This:

Da, domnule! Bonele filipineze au talent cu carul, și asta au demonstrat-o duminică la cea de-a V-a ediție a „Summer Hot Babes”. Evenimentul a fost organizat la ștrandul Aqua Magic din Drumul Taberei. A fost un concurs în toată regula de talente și de miss, la care s-au înscris șase fete temerare. Peste 120 de prieteni, soți și colege de breaslă le-au susținut de pe margine. La cât de numeroasă era asistența, cu ușurință puteai găsi cel puțin încă 10-15 domnișoare care întruneau toate condițiile de participare. Abia aștept Miss bona filipineză de la anul.

Ceea ce mă atrage la această comunitate, destul de numeroasă (1.000 de membri numai în București), e naturalețea și implicarea ei în proiecte caritabile, de susținere a societății care le-a acceptat. Acum câteva luni au organizat o seară de bingo undeva aici în București. Nu doar pentru a se distra, ci pentru a strânge bani în scop caritabil.

Toți membrii comunității au donat bani pentru susținerea financiară a unei biserici catolice din Colentina. Lăcașul nu avea fonduri pentru a-și repara instalația de încălzire. La rândul lor, cele trei călugărițe filipineze care activează aici, oferă educație, hrană și adăpost copiilor abandonați sau care, din motive diferite, nu au unde să locuiască.

Acum mi-a fost dat să văd cum își petrec timpul liber filipinezii din București. Și pot să vă spun că oamenii aceștia reinventează distracția, deși sunt departe de casă și au probleme de acceptare din partea autorităților române. (Poate cea mai tristă poveste a unei bone filipineze, care s-a încheiat cu o expulzare brutală, s-a consumat la sfârșitul acestei luni. Ynia Petre, care și-a „abandonat” familia ca să aibă grijă de copiii românilor, a fost tratată ca o cârpă de angajatorii ei, exploatatori într-o țară de asupriți. Prietenii ei de aici din România au demarat o campanie de susținere a femeii, pentru ca aceasta să se întoarcă la noi în țară).

Dar să revenim la gânduri mai bune și să ne delectăm cu imagini drăguțe de la concursul de miss. Dintre cele șase concurente, am mers pe mâna lui Rose Dorian (27 de ani), favorita mea. Rose e originară din orașul Cebu (871.000 de locuitori), capitala provinciei cu același nume, din centrul arhipelagului Filipine.

Lucrează ca operator call-center la o firmă olandeză de comunicații (singura concurentă care nu e bonă) și m-a dat pe spate cu defilarea pe „catwalk”. Dar și când a cântat „Tu și eu” (Inna) în românește. Într-un final a câștigat competiția, stârnind ropote de aplauze și din partea românilor care se aflau la ștrand.

Credit foto: Dorin Constanda
Credit foto: Dorin Constanda

Celelalte concurente, care n-au fost mai prejos, au fost Mar Ballados (35 de ani); Tina Juan (25 de ani); Jelyn Montecillo (29 de ani); Bella Parilla (32 de ani) și Alvie Ledda (33 de ani). Cine vrea o bonă filipineză?

Mar Ballados
Mar Ballados
Mar
Mar Ballados, interpretând un dans tradițional filipinez (Ragragsakan), originar din provincia Kalinga din nordul arhipelagului Filipine
Tina Juan
Tina Juan
Jelyn Montecillo
Jelyn Montecillo
Bella Parilla
Bella Parilla
Alvie Ledda
Alvie Ledda

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ENFiD (European Network of Filipino Diaspora), o organizație neguvernamentală de sprijinire a filipinezilor din diaspora.

1 Comment on "Filipinezele au talent în România. Cum a fost la Miss bona filipineză 2015"

  1. KUYA_TTAY ( MANILA BRANCH) | 1 septembrie 2015 at 3:21 | Răspunde

    Da! Cunosc bine comunitatea filipineza de la noi! Sunt niste oameni absolut incantatori,mereu veseli(in ciuda problemelor si greutatilor familiale pe care le au),mereu binedispusi,mereu respectuosi,harnici si saritori! Le datoram respect pentru comportamentul pe care il au!Sincere felicitari atat celor sase finaliste cat si organizatorilor!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.