Ford România, la un pas să piardă ajutorul de 75 de milioane € de la stat

Interiorul fabricii Ford de la Craiova. Credit foto: Mediafax

Share This:

Ford România poate pierde ajutorul de stat, în valoare de 75 de milioane de euro, acordat în 2008. Compania a primit acești bani pentru realizarea proiectelor de investiții în fabrica de la Craiova, care însumau 869 de milioane de euro. Ford mai avea ca țintă construirea a 810.000 de automobile noi și a 1,5 milioane de motoare până în 31 decembrie 2017. Statul român se angajase să monitorizeze atingerea acestor obiective, pentru menținerea ajutorului financiar. Ministerul de Finanțe informează că Ford a făcut investițiile asumate prin OUG 109/2008 în dotarea fabricii. Cu toate acestea, se pare că firma nu a ajuns la numărul de automobile și motoare pentru care s-a angajat.

Acum, Ministerul de Finanțe propune iar modificarea ordonanței de urgență. De această dată, autoritățile române sunt dispuse să prelungească perioada de realizare a producției de mașini și motoare. Ford România va fi păsuită până în 2025 să-și îndeplinească planul de producție. Condițiile sunt, însă, mai grele decât până acum. „Până la finalul lui 2019, Ford România să realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii și fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiție suplimentară de minimum 130 de milioane de euro. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiți pentru introducerea în fabricație a unui nou model de autovehicul la Craiova și 30 de milioane euro pentru producția de motoare”, spun reprezentanții Ministerului de Finanțe.

Decizia de prelungire a termenului de îndeplinire a planului de producție aparține Guvernului. Specialiștii de la Finanțe spun că sunt mai multe motive pentru care autoritățile române ar trebui să aprobe modificarea ordonanței. Aceștia spun că fixarea unui nou target pentru Ford România ar aduce o serie de beneficii economiei naționale, pe termen mediu și lung. Să le luăm pe rând.




Menținerea numărului de locuri de muncă. În prezent, la Craiova muncesc 2.700 de oameni. Ei și-ar putea păstra locurile de muncă cel puțin până în 2025. Mai mult, fabrica ar putea suplimenta numărul salariaților, în caz de nevoie.

Securizarea continuării investițiilor Ford la Craiova. Facilitățile acordare de stat vor stimula producția de automobile „made in Romania”.

Venituri din taxe și impozite. Contribuțiile la bugetul de stat, în perioada 2014-2025, din impozite și taxe locale, vor ajunge la 130 de milioane de euro.

Efect de triplare în economie. Mai multe sectoare din economia națională vor fi revigorate datorită continuării proiectelor de la Craiova. Spre exemplu, Ford România ar avea nevoie de rulmenți pentru automobilele sale. Este mult mai oportun și indicat să semneze un contract cu o firmă producătoare din România. Rulmenți SA Bârlad (parte a concernului URB) are mari probleme financiare și, recent, a anunțat că pune pe liber circa 300 de angajați. În cazul unui angajament serios cu Ford, fabrica din Bârlad va renunța la concedieri, ba, poate, își va dezvolta o nouă linie de producție. Ford va fi aici cel puțin până în 2025, deci merită efortul.

La rândul său, Rulmenți Bârlad va avea nevoie de materie primă. De ce să o cumpere din străinătate, dacă o găsește în România. Automat, o altă fabrică va fi revigorată în urma unui contract de durată cu cea de la Bârlad. Specialiștii în finanțe au calculat că în perioada 2014-2025, efectul de triplare în economia națională ar fi de circa 30 de miliarde de dolari.

În cazul în care Executivul va aproba păsuirea Ford România, compania va fi monitorizată până în 2025. „Nerealizarea uneia dintre obligațiile asumate va determina aplicarea unui mecanism sancționator. Respectiv recuperarea de Ministerul Finanțelor Publice a ajutorului de stat plătit companiei Ford”, se arată într-un comunicat al ministerului.
evomag.ro%20

Be the first to comment on "Ford România, la un pas să piardă ajutorul de 75 de milioane € de la stat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.