Formular de localizare a pasagerului. În ce condiții poți intra în România de sărbători

Credit foto: Brian Erickson/UNSPLASH

Share This:

Din 20 decembrie 2021, toți românii și străinii care intră în țară trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerului. Documentul, care se completează exclusiv online, e obligatoriu indiferent de modalitatea de intrare în țară: pe calea aerului, cu avionul, cu mașina personală, cu autocarul, cu trenul etc.

Cum se completează formularul, care sunt regulile de respectat la intrarea în țară și când se impune carantina – aflați mai jos.

Formular de localizare a pasagerului – de ce este nevoie de el

Documentul solicitat la intrările în România este necesar pentru urmărirea și identificarea călătorilor care sunt „contact direct” al unor persoane infectate cu SARS-CoV-2. În baza datelor obținute, DSP-urile pot demara rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun în caz de infectare cu Covid-19.

Formularul poate fi completat online la adresa plf.gov.ro. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail valide. După autentificare veți primi un e-mail cu un link, care vă va trimite la formularul ce trebuie completat.

Pașii de urmat pentru completarea formularului digital de localizare

Accesați secțiunea (cu verde) Formular Nou (dreapta sus). Apăsați butonul Tip document (stânga sus) și alegeți una dintre cele trei opțiuni: CNP/Pașaport/CI – act pe care îl veți prezenta la frontieră.

Completați datele personale de identificare, țara de unde plecați și punctul de trecere a frontierei la care vă prezentați.

Adresa de destinație – o informație foarte importantă este adresa la care veți ajunge după ce intrați în România.

Numărul de telefon – pentru a putea fi contactat de autorități la nevoie, pe perioada șederii în România. Suplimentar vi se cere numirea unei persoane de contact, în cazul unor situații de urgență.

Țările vizitate anterior, în ultimele 14 zile, inclusiv cele tranzitate în timpul călătoriei de întoarcere în România.

Important! După completare, nu uitați să salvați informațiile, timp în care aplicația va genera formularul digital de călătorie. Documentul dvs. se găsește la rubrica Listă formulare, de unde poate fi descărcat pe telefon. Vezi VIDEO AICI!

Însă, acesta nu trebuie printat fizic, deoarece este afișat automat în sistemul informatic al Poliției de Frontieră la prezentarea cărții de identitate sau pașaportului.

Citește și: Câte luni trebuie să fie valabil pașaportul tău ca să poți intra în alte țări

Important de știut despre noul formular de localizare a pasagerului

Documentul trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară. Totuși, dacă ai motive obiective pentru care nu poți face asta, poți completa și în termen de 24 de ore de la intrarea în țară.

Formularul digital de localizare înlocuiește declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei.

Condiții de intrare în România de sărbători

Credit foto: Thirdman/Pexels.com

Cetățenii români sau străini care vin în România din statele UE, dar și Norvegia, Islanda, Lichtenstein și Elveția au următoarele condiții de intrare dacă provin din state aflate în zonele VERDE și GALBENĂ de risc epidemiologic:

  • Fără carantină pentru cei vaccinați, trecuți prin boală în ultimele 6 luni – cu certificat verde.
  • Carantină pentru 14 zile pentru nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele 6 luni, fără test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).
  • Carantinarea, dispusă fie la domiciliu, fie la o adresă declarată, fie într-un spațiu special amenajat.

Condiții de intrare în România din state aflate în zona ROȘIE de risc epidemiologic

  • Fără carantină pentru cei vaccinați, trecuți prin boală în ultimele 6 luni.
  • Carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele 6 luni, dar cu test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).
  • Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele 6 luni, fără test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

Condiții de intrare în România pentru persoanele care vin din afara UE

Cetățenii români și străini care vin din afara UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein și Elveția au următoarele condiții de intrare în țară:

Fără carantină pentru vaccinați/trecuți prin boală în ultimele 6 luni și cu test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte). Testul negativ este obligatoriu, altfel se instituie carantinarea persoanelor pentru 10 zile.

Carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele 6 luni, dar cu test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele 6 luni și fără test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

EXCEPȚII DE LA CARANTINARE (pagina următoare)

Be the first to comment on "Formular de localizare a pasagerului. În ce condiții poți intra în România de sărbători"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.