Fumatul ucide! Nouă motive să te lași de țigări imediat și definitiv

Credit foto: photl.com

Share This:

În momentul în care scriu aceste rânduri sunt ferm convins că voi renunța definitiv la fumat. Nu m-am căutat la plămâni, nici nu m-a speriat cineva că voi muri în chinuri cumplite. Pur și simpu simt că picioarele nu-mi mai pot căra trupul, că sunt mai greu decât tot pământul, că obosesc repede și miros respingător a tabac. Și, până la urmă, fumatul ucide!

Nu știu cum arăt pe interior, dar ceea ce văd la exterior nu-mi place deloc. Astfel că nu le pot cere nici altora să vadă flori în „bube, mucegaiuri și noroi”. Mai nou, acest obicei de a fuma și-a pierdut orice însemnătate și plăcere. Deseori mă trezesc cu două țigări aprinse; alteori ies la țigară cu fiecare coleg care mă invită la fumat, chiar dacă „organismul” nu-mi cere.

De fapt, cred că angajații care fumează sunt cei mai neproductivi dintre toți. Deși se zice că succesul unei munci stă în numărul mare de pauze scurte pe care ți le iei, la fumători nu e cazul. Reprizele prelungite de fumat îi scot din priză, îi deconectează de la sarcinile pe care le au de întreprins. Până se prind din nou ce muncă au de făcut…ei, bine…ies din nou la fumat.

Și tot așa. (Da, pauzele dese sunt ok, dar important e ce faci în acele clipe de respiro). Dacă sunt printre voi unii care și-au pus măcar o dată problema renunțării la fumat, iată mai jos câteva motive pentru care eu cred că ar trebui să renunțați la acest obicei. Dar, fumatul ucide!

Cancerul pulmonar, prima cauză de deces

Ziceam că nu m-a speriat nimeni de moarte. Poate doar bunicul meu, care a murit de cancer pulmonar. A fumat ca un… om căruia nu i s-a spus niciodată că poate muri din cauza tutunului. În fiecare an, în România mor peste 10.000 de oameni care suferă de acestă boală necruțătoare.

De cele mai multe ori, pacienții se prezintă la doctor în stadiul final al bolii, iar pentru ei nu se mai poate face nimic. Cancerul pulmonar este prima cauză de deces în rândul bărbaților, dintre toate formele de cancer (6.950 de decese/an).

Datele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România arată că alte 1.845 de femei mor anual din cauza acestei afecțiuni. Peste 4,8 milioane de români sunt, însă, supuși riscului de a face cancer pulmonar, fiindcă toți sunt fumători. După părerea mea, numărul celor care sunt supuși riscului este mult mai mare, dacă îi includem și pe nefumătorii care inhalează fumul de țigară în mod involuntar.

Fumătorii tineri, în creștere

Cică românii fumează zilnic 5 milioane de pachete de țigarete. Asta ar însemna cam un pachet de țigări de fumător. Ceea ce este de-a dreptul îngrijorător este că numărul românilor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani care fumează a crescut cu 5% în 2014, față de ultima estimare, realizată în 2011.

În același timp, în țările din vestul Europei numărul fumătorilor a scăzut cu 3% în aceeași perioadă, iar acest lucru se vede în indicatorii epidemologici ai unor boli precum astmul bronșic și afecțiunile cardiace. Au înțelesc că fumatul ucide!

Copiii te copiază

Nu ești un exemplu pentru propriul copil. Am ajuns și eu aici, în situația de a fi incapabil să răspund la întrebări simple: „Tati, de ce fumezi?” sau „Când voi fi mare voi putea fuma și eu?”. Fiul meu are doi ani și cinci luni, dar pare un adult în toată regula atunci când își dă drumul la gură.

Într-o zi a ridicat de pe jos un chiștoc și m-a întrebat ce este. I-am răspus că e o mizerie și că trebuie s-o arunce imediat la coșul de gunoi. În altă zi, în parc, m-a văzut când aprindeam o țigară și m-a întrebat: „Ce face tati acolo?”. I-am răspuns: „Tati fumează”. Iar el, fără să mă slăbească deloc: „Tati fumează mizerii?”.

Cât aș fi vrut să n-o fi aprins nicioadată. Din acea zi, o vreme, când vedea oameni pe stradă cu țigări în gură, le zicea: „E o mizerie, o mizerie”.

Miroși ca un hoit

Am mai avut o tentativă de a renunța la fumat. Atunci am rezistat fără țigări aproape 21 de luni. Dintr-o prostie soră cu idioțenia, m-am reapucat de fumat, la serviciu, pe fondul stresului. „Fumatul nu-ți rezolvă problema pe care o ai, dimporivă, îți adaugă încă una”, mi-a spus prof. dr. Florin Mihălțan.

În acea perioadă, în care nu am fumat deloc, am simțit, parcă pentru prima dată, ce simte un om care nu e dependent de tutun: hainele nu-mi mai erau îmbâcsite de fum, evitam restaurantele în care se fuma, respiram mai bine și alergam fără probleme.

Respiri din nou

Efectele benefice ale renunțării la fumat sunt de necontestat. Dacă îți schimbi radical stilul de viață (mâncare sănătoasă, la ore exacte, trezit devreme și culcat cel târziu la ora 23.00, începerea unui program de alergare) e imposibil să nu simți modificări în organismul tău. Pentru cei care locuiesc în orașe mari sau industriale, fumul de țigară este un factor de risc complementar poluării atmosferice.

Îi protejezi pe cei din jur

Fumatul pasiv ucide aproape la fel de mulți oameni ca și cel activ. Un prim pas în protejarea celor care se declară nefumători și adversari ai fumatului ar fi adoptarea legii care interzice fumatul în spațiile publice. Legea a fost aprobată de comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, însă a fost scoasă de pe ordinea de zi a precedentei ședințe de plen.

Din informațiile mele, legea va fi suspusă la vot în plenul Parlamentului în data de 9 decembrie.

Bolile sunt costisitoare

În 2012 suma totală plătită pentru bolile asociate fumatului a fost peste 4,31 de miliarde de lei. Fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli, arată primul studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate.

Acelaşi studiu arată că numărul total de cazuri spitalizate în anul 2012 pentru toate cele patru categorii de boli care pot fi atribuite fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului. Cele patru categorii de boli asociate fumatului sunt: afecțiunile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, cancerul și tuberculoza & bolile respiratorii.

Azi, tratamentul cu citostatice aferent unui bolnav de cancer pulmonar este de circa 3.000 de euro pe lună. Peste 40.000 de români sunt diagnosticați cu acestă boală în fiecare an. Doar o zecime din ei au șanse de supraviețuire. Fumatul ucide de-a binelea!

Dai banii pe lucruri inutile

Am renunțat la fumatul de țigarete formate și mi-am luat tutun vărsat. Că e mai bun, mai sănătos, mai ieftin, mai… Dar am dat banii pe tot soiul de mașinării de rulat țigări, pe foițe, filtre și alte accesorii de păstrat tutunul în condiții optime de umezeală.

Punguța mea cu tutun devenise un zeu, avea buzunarul ei special, iar fumatul – un obicei superior al unui om boem, au aer preocupat. De se întâmpla s-o uit acasă sau la serviciu, vai!, se cobora o întreagă armată de arhangheli doar ca să-mi aline supărarea, că pofta de tiutiun doar punguța mea magică putea s-o potolească.

De atunci și până acum am cumpărat sute de pachete de foițe, zeci de pachete de filtre și câteva mașini de rulat țigări. Multe dintre ele au ajuns la gunoi, în încercările mele repetate de a renunța la fumat. (Curios e că n-am numărat câte pungi de tutun am fumat).

Nu ești singur. Cineva te poate ajuta

Dacă ți se pare greu drumul până la reușită, ei bine, află că ai motive să crezi asta. Probabil că ai nenumărați cunoscuți, colegi sau prieteni care ar lua în râs o asemenea inițiativă. Însă, chiar dacă n-o fac, îți va fi la fel de greu să renunți la fumat atâta vreme cât te afli în mijlocul acestor oameni.

Cum nu putem să renunțăm la prietenii noștri doar pentru că brusc am descoperit că există viață și fără țigări, încercă să-i atragi pe ei în noul tău mediu de viață. Sau încearcă să legi relații mai strânse cu persoane din anturajul tău care nu fumează. Dacă vrei ajutor de specialitate, intră aici și află cum să duci la îndeplinire un plan îndrăzneț de a deveni altă persoană în doar câteva zile.

Mai mult, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a demarat campania #respirăsănătate, cu scopul de a informa cât mai mulți români cu privire la riscurile de îmbolnăvire pe care le presupune fumatul.

Pe 13 decembrie vei avea ocazia să susții primul tău test de alergare, în cadrul Băneasa Trail Run, o competiție sportivă în aer liber menită să ajute campania de informare. Peste o mie de persoane vor alerga pe distanțele de 10,5 km și 21 km pentru a trage un semnal de alarmă. Acela că fumatul ucide!
Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.