Gabriela Firea vorbește deschis despre fertilizarea in vitro: Am făcut un copil în eprubetă

Gabriela Firea, împreună cu Zian Mihail, soțul Pandele și David Petru. Credit foto: click.ro

Share This:

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a mărturisit ieri că primul copil pe care îl are cu Florentin Pandele este conceput în eprubetă. Edilul general a vorbit deschis despre acest aspect al vieții personale în cadrul unei conferințe de presă organizată la deschiderea unei clinici de fertilizare in vitro. Gabriela Firea are trei băieți.

Primul, Tudor, născut pe cale naturală în timpul mariajului cu Răzvan Firea. Al doilea, David Petru, conceput in vitro în timpul mariajului cu primarul din Voluntari, Florentin Pandele. Pe al treilea copil, Zian Mihail, l-a adus pe lume pe cale naturală anul trecut, la vârsta de 42 de ani. Iată ce spune Firea despre decizia care i-a schimbat viața!

Program național de fertilizare in vitro

Gabriela Firea a militat încă de pe vremea când era senator pentru extinderea programului național de fertilizare in vitro la femeile de peste 40 de ani. Prin eforturile sale, Ministerul Sănătății a reluat în 2015 sprijinul financiar acordat familiior din România care se confruntă cu probleme de infertilitate.

Programul național de fertilizare in vitro a beneficiat și în 2016 de o finanțare de două milioane de lei. Banii au fost folosiți în decontarea intervențiilor specifice realizate în 13 clinici de stat sau private de la noi. Statul român decontează o singură procedură de fertilizare, în limita a 6.188 de lei. Cuplurile trebuie să suporte, însă, alte 2.500 de lei pentru tratamentul cu hormoni premergător fertilizării.

În comparație, bulgarii și ungurii decontează trei, respectiv patru proceduri de reproducere asistată, în cazul în care primele eșuează.

Gabriela Firea este de părere că femeile, dar și bărbații, ar trebui să treacă peste prejudecăți și să apeleze la știință atunci când nu pot avea copii pe cale naturală.

Citește și:

Când știi că ai nevoie de ochelari? Programează o consultați gratuită ca să afli!

Totul despre infertilitate, boala care afectează 30% din româncele de peste 35 de ani6 Comments on "Gabriela Firea vorbește deschis despre fertilizarea in vitro: Am făcut un copil în eprubetă"

 1. O procedura de fertilizare in vitro costa la privat 12000 de lei , statul „decontează” 6188 de lei, iar pentru aprobarea dosarului analizele costa între 2000-3000 de lei.
  Asa ca norocoși care se încadrează si au parte de „ajutorul statului” au ajutor doar de 3000 de lei. Nu vreau sa reiasă ca nu este bun ajutorul din partea statului , dar nu este corect sa se scrie/spună ca statul decontează fertilizarea in vitro cuplurilor din România. In afara de cei 120000 de lei se Adaugă analize 2000-4000 de lei + medicamente 15000-4000 de lei . Faceți un calcul simplu si vedeți la ce sume colosale se ajunge.

 2. Din pacate o minune a cercetarii medicale s-a transformat intr-o uriasa si groteasca afacere planetara!…

  N-am sa inteleg niciodata ‘fascinatia’ asta – nu numai disperata da’ si teribil de scumpa si lipsita de sens si justificare etico-moral chiar – de a avea musai copilul tau la niste costuri accesibile doar pt. cei cu multa dare de mina. Un fel de selectie … ‘copulationala’ elitista, care nu are absolut nimic in comun cu … umanitatea prezumata a actului procreativ.
  Iar cind mai ai parte si de citeva esecuri la rind, costurile deja devin ele insele imorale!

  Sa mai amintim si ‘sansa’ de peste 70-80% de a deveni de la … no parent la parent of … 2, 3 sau chiar si mai multi copiii?!?
  Or avea vreo idee disperatele femei care n-au avut deloc copii ce inseamna de fapt sa te trezesti, brusc si de-odata, mama cu … 3 odrasle care-ti vor macina nonstop nervii si-ti vor consuma intreaga existentza?
  Nu prea.
  Da’ ego-ul e insa musai sa fie fara masura!
  Si spun asta in cunostinta de cauza si, mai ales, in intelegerea deplina a ‘dezbaterii morale’ copilul tau cu orice pret vs. un copil infiat.
  Deci al altei mame.
  Care stim f. bine ca de cele mai multe ori sint indemne si nici nu merita sa se numeasca astfel!
  Nu insist cu detalii aici…

  Bref, natura noastra teribil de idioata uneori ne face sa nu intelegem ca viata, oricare viata, e pt. intregul Univers doar o viata ca oricare alta. Iar Universul nu discerne egotic care viata e mai importanta si care nu!
  Asa cum facem noi oamenii, din pacate…

  Sentimentul ala profund stupid si daunator de … ‘al meu’, face dovada trista ca inca nu reusim in procesul evolutiv … sa ne ‘tragem’ cu totul din maimute!
  Genul asta de mentalitate egocentrica, egoista si egolatra extrem e cumva aidoma posesorilor de animale – ca iubitori inseamna cu totul altceva – care vor musai sa aiba numai companioni patrupede … de rasa pura!
  Pt. ca … potaile maidaneze/comunitare/tomberoneze le repugna funciar!

  La asa mentalitati nici nu mai e cazul sa ne miram incotro a luat-o lumea…

 3. „La al doilea copil … n-am mai avut timp si rabdare sa ramin insarcinata pe cale naturala”?!?!?
  Tu realizezi aberatia monumentala a unei asemenea afirmatii?!?
  Afirmatie nu doar puerila si absurda, ci extrem de mincinoasa!
  Si nu doar pt. ilogicul motiv ca timpul si rabdarea n-au nimic de-a face cu o sarcina prin fertilizare in vitro de vreme ce dureaza … fix 9 luni, adica la fel ca si cealalta, pe cale naturala!!!
  Numai pt. asertiunea asta si ‘fiintza’ asta ar trebui nu numai data afara din Primaria Bucurestiului, da’ ar trebui chiar … radiata si din rindul oamenilor normali!
  Cel putin la cap…

  Prietene, nu ma intereseaza ca cineva, oricine ar fi el, sa-mi respecte opinia pe net! Am alte indeletniciri mult mai importante care nu-mi permit sa-mi exacerbez … ego-ul dincolo de firesc. In viata de toate zilele pe mine ma intereseaza doar opinia celor cu care interactionez fizic, in mod reral, zilnic.
  Sper ca intelegi diferentza atitudinala…

  Ideea comment-ului meu era cu totul alta. Si era f. clara pt. oricine.
  Intotdeauna povestile oamenilor sint mai tot timpul … povesti personale. Cu bune, cu rele, cu emotie si exagerari, cu adevar da’ si cu foarte multa ‘imaginatie’ si exagerare. Da’ cu serioase sanse de generalizare daca sint colportate intr-un mod care nu are nimic in comun cu calitatile unui parinte adevarat!
  Biologic sau fizic.

  Sint si parinte da’ si bunic si inteleg mai bine decit iti imaginezi resorturile umane ce stau in spatele unei asemenea alegeri. Da’ a absolutiza – pe bani, repet – o practica de fertilitate care nu aduce absolut nimic in plan moral, este mult mai mult decit ignorantza sau stupizenie pur umana.
  Si spun asta doar ca sa fiu cit mai … soft in aprecieri!

  Bref, nu trebuie sa ‘insist’ nicaieri:
  N-am picat acum din luna si cunosc extrem de bine subiectul. Cit si toate ‘dedesubturile’ lui!
  Asa ca desi eu nu-mi permit sa dau altora sfaturi de … senatoare si primaritza, am insa respectul cuvenit fatza de toti ceilalti care nu-si permit financiar nici macar o singura asemenea procedura!
  E f. interesant de vazut de ce a optat dumneaei pt. fertilizare in vitro de vreme ce atit ea cit si sotul ei sint … reproducatori naturali obisnuiti, fara probleme medicale.
  Problema e ca dumneaei n-o sa spuna niciodata public de ce!
  Iar lucrul asta mi se pare mai mult decit ignobil ca sa mai si merite si ‘publicitate’ in spatiul media si, culmea nesimtirii, sa te faci purtatorul de drapel opinional al cuplurilor care chiar nu pot avea copii pe cale ‘traditionala’!

  Adevarul din spatetele optiunii nefiresti nu tine de … ‘timp si rabdare’ si este unul care ar produce un cutremur violent in mintea, sufletele si constiintele … mizericordioaselor fapturi daca ar deveni public.
  Parol!…

  Asa ca, no offence, da’ mai usurel cu … empatia de circumstantza cind nu esti in posesia adevarurilor de multe ori extrem de sordide si … ne-umane (in acceptiunea morala) din spatele multora dintre povestile invocate!
  Sau – mai aproape de adevar – ar trebui sa inteleg ca esti ‘parte’ a acestui sistem de vreme ce faci marketing pt. o anume clinica?!?
  Nu de alta da’ exista locatii cu f. putin in afara Romaniei unde FIV se face la … jumatate din pretul practicat in tzara!

  • Comentariul dvs. e lung și stufos. Deși am mai spus-o, simt nevoia să mă repet: vă respect opinia. Pe acest blog, care îmi aparține și pe care îl întrețin singur din toate punctele de vedere, fac marketing cui vreau. Dacă ăsta este marketing. NU fac parte din nici un sistem, scriu ce vreau eu să scriu. Dacă vă deschideți și dvs. un blog, îl voi citi. Nu comentez ce a făcut doamna Firea, nu mă interesează ce se ascunde în spatele acestei mărturisiri (care a picat așa din senin, la inaugurarea acelei clinici). Nu mă interesează dacă e fertilă sau nu, dacă putea face copii pe cale naturală sau nu sau, dacă intervenția i-a fost asigurată gratuit. Mi s-a părut că e o știre de presă această dezvăluire. Nu am empatizat deloc cu cetățeanca Gabriela Firea, eu am scris pe larg despre niște cupluri, oameni fără poziții cheie în administrație, care s-au chinuit ani de zile să facă un copil pe cale naturală. Domnule, infertilitatea este o boală. Care poate fi tratată. Cât privește problema de moralitate din jurul acestei proceduri de fertilizare in vitro, nu mă consider în măsură să judec pe nimeni. Fiecare are o relație personală cu Divinitatea. Cât privește prețul practicat de clinici… aici nu-i ca la piață: un kg de roșii e 5 lei, unul de castraveți 3 lei. Fiecare are tarifele ei.

 4. Domnule, infertilitatea … nu e o boala!

  Infertilitatea e o conditie nefericita a organismului uman si are cu totul alte cauze decit orisice boala. Iar fara a naste copii se poate trai absolut perfect normal, ca doar nu e vorba de o situatie incurabila sau terminala asa cum e cancerul!

  Infertilitatea insa e de cele mai multe ori o conditie nefasta tocmai datorita atitudinilor, obisnuintelor sau ‘ manoperelor’ nefericite chiar a celor care-si doresc in ultima instanta sa fie mame: chiuretaje, anticonceptionale luate cu caru’, radiografii sau tratamente cu radiatii, viatza sexuala ‘fara constringeri’, boli cu transmitere sexuala, etc., etc.
  Sa continui?
  Era bine sa stii mai inainte de a te apuca de subiectul asta, ca infertilitatea ‘naturala’ reprezinta sub 1/3 din numarul total de cazuri.

  Asa ca…

  Infertilitatea e o conditie care se ‘trateaza’ cel mai simplu, ieftin, moral, elegant si ziditor uman doar prin … infierea unui nefericit copil care nu are mama din diverse motive!
  Si in felul asta salvezi chiar o viata.
  Cunosc zeci de cazuri. 99% dintre ele cu ‘finalitate’ fericita, adica cu copii exceptionali sau macar normali.
  Cunosc insa … mii de cazuri de copii naturali care au ajuns niste specimene umane de plins. Din vina parintilor sau doar a iresponsabilitatii personale.
  Asa ca ‘acuratetzea’ genetica nu da niciodata garantia unui produs de conceptie conform cu normalitatea. Altfel nici nu poate fi explicata atita nefericire in lume intre parintii naturali si copii lor naturali…

  Ai tu vreo explicatie minune cu ce ar fi mai buna procreerea naturala sau in vitro decit ‘procreerea’ prin infiere?!?
  Cu sigurantza ca nu in afara de atavismul lui … AL MEU!

  Aducind vorba de tarife nu faci decit sa-mi intaresti convingerea ca n-ai inteles mai nimic din mesajul meu. Fara suparare!
  Ce poate fi mai … ieftin decit infierea unui copil?
  Ce poate fi mai uman, mai aspirational si mai inaltator de-atita?

  P.S. Ce legatura are FIV cuuu … divinitatea?!?
  Pe bune, chiar asa?…

  P.P.S. La piata preturile difera si la rosii si la castraveti in functie de o multime de factori, nu numai in raport de fixatiile sau lacomia vinzatorului.
  Si e bine sa stii ca si la FIV e cam tot ca la un fel de piata! O piata medicala, ce-i drept.
  Si, din nefericire, de cele mai multe ori chiar mai rau decit la cea de legume-fructe.
  Cind e vorba de bani, omul … nu are nici un Dumnezeu!

  Nota: Poate ar fi mult mai interesant de analizat si de facut un articol despre … miile de femei pe care natura le-a inzestrat pe deplin cu minunatul dar al procreerii si maternitatii, da’ pe care ele l-au refuzat categoric inca de la nasterea copiilor lor!
  In Romania sint citeva zeci de mii de copii parasiti IN FIECARE AN in maternitati sau ulterior. Iar societatea inca n-a gasit ‘ac’ de cojocul muierilor astea descreierate!
  Cica din motive de … moralitate si de drept al fiecarei persoane de a face ce vrea cu corpul ei!
  Chiar asa o fi?!?
  Mai ales ca aici nu e vb. doar de corpul lor.

  Cred ca nici nu mai are rost sa amintesc … sutele de mii de chiuretaje barbare care se fac anual in tzara.
  Asta in timp ce batem cimpii despre tineretea si viitorul unei natii sau despre ‘moralitatea’ de a avea copii prin FIV si chiar in ciuda faptului ca s-au inventat mii de metode de contraceptie.
  Unele lasate la indemina noastra chiar de … Dumnezeu si mama natura!
  Asa ca eu zic sa mai reflectezi.
  Si societatea de asemenea…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.