Cum să faci corect virajul la stânga. Greșeala de începător pe care o fac șoferii în intersecție

Credit foto: scoalarutiera.ro

Share This:

Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, zice o vorbă din popor. Însă, mulți dintre cei care le încalcă nu o fac întotdeauna intenționat sau cu știință. De multe ori, șoferii acționează greșit din grabă, din ignorarea totală a oricărui semn sau fiindcă au deprins în mod eronat obiceiuri și comportamente la volan. Una dintre cele mai frecvente manevre greșite, pe care o vezi în mai toate marile orașe din România, este virajul la stânga realizat incorect. Mulți șoferi nu știu cum se face schimbarea direcției de deplasare în intersecții. Iar motivele sunt cele de mai sus.

Pentru cei care au probleme cu virajul la stânga, am pregătit o succesiune de imagini. Cu ajutorul lor veți înțelege care e greșeala pe care o fac mulți dintre șoferi în trafic. Dar și modul corect în care virezi la stânga.

Virajul la stânga – AȘA NU

Credit foto: scoalarutiera.ro
Credit foto: scoalarutiera.ro

Sunt șofer și de foarte multe ori am văzut conducători auto, veniți din ambele sensuri, care intră în intersecții virând unul prin spatele celuilalt. Traiectoriile lor se intersectează, ocolind centrul imaginar al intersecției prin partea dreaptă. Văd acest comportament în 99% din trecerile mele prin intersecția bulevardul Mircea Eliade – Calea Floreasca, din București.

Dacă circulați pe acolo, știți ce vreau să spun. Ei bine, această manevră este total greșită. Conform HG. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, virajul la stânga se face altfel.

Virajul la stânga – AȘA DA

Credit foto: scoalarutiera.ro
Credit foto: scoalarutiera.ro

După cum se poate vedea din fotografiile de mai sus, manevra corectă de abordare a unei intersecții este alta. În situația în care pe șosea există benzi speciale pentru executarea manevrei, virajul la stânga se face prin stânga centrului imaginar al intersecției.

Schimbarea direcției de deplasare spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecție circulând pe același drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecției, fără intersectarea traiectoriei acestora” (Art. 110, al. 2).

Poliția Rutieră și-a dat seama că acest tip de comportament are tendința de a intra în reflexul șoferilor și atrage atenția că virajul la stânga esecutat incorect e penalizat de legislația în vigoare. „Nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers” se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 2 și 3 puncte amendă și cu 2 puncte penalizare”, ne-au spus reprezentanții Brigăzii de Poliție Rutieră.

Polițiștii vor organiza în perioada imediat următoare acțiuni de informare în legătură cu eliminarea acestui comportament din trafic.

Manevra incorectă, penalizată de Codul Rutier

Efectuarea virajului la stânga cu blocarea intersecției este sancționată de articolul 108 din Codul Rutier. Conform punctului 6, această manevră este penalizată cu 3 puncte de penalizare.

Sigur că este dificil să faci corect virajul la stânga atunci când toți cei care vin din sens opus intră greșit în intersecție. Însă, recomandarea noastră este să rămâneți la intrarea în intersecție până în momentul în care vi se permite efectuarea virajului la stânga. Asta ca să nu ajungeți să blocați intersecția.

Sper că v-am fost de folos și că ați reținut esențialul. Distribuiți și altora acest articol, s-ar putea să aibă nevoie!

Be the first to comment on "Cum să faci corect virajul la stânga. Greșeala de începător pe care o fac șoferii în intersecție"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.